430 dagar, 90 djur, 3 fester och 1 skolvecka

6
1362

Idag har vi bott här i Fredensborg 430 dagar. Det är 430 dagar som gjort stor skillnad i våra liv. Samma dag som vi flyttade ned köpte vi exempelvis våra första djur, tre stycken kaniner, medan vi allt som allt här på gården numera har cirka 90 djur av olika slag! Vi har höns – fem, kanske sex, olika raser – vaktlar, ankor, gäss, kaniner och fasan. På väg in är också en katt vid namn Morris.

 

 

Men jag tänkte inte främst prata om våra djur idag. Det var bara en startpunkt som kändes lämplig. Dagens inlägg är tänkt att handla om människor. Förra året så här dags så hade våra barn gjort sin första skolvecka i en ny skola. Det hade varit jobbigt för alla. Vi hade någon vecka kvar innan vi som föräldrar skulle göra våra första trevande steg på samma skolgård som barnen för att hitta föräldramöten och informationskvällar. Allt var nytt och vi kände ingen. Men 430 dagar ändrar allt det. Nu är våra barn en del av skolan och det allmänna sammanhanget. Barn berättar att de känner Leo och Max, familjens unga grabbar. Våra döttrar hänger hos kompisar och har synpunkter om nya lärare och skolan i stort. Och vi blir bjudna på fest i grannskapet. Vi får frågor om hur vi tänker kring skolskjutsar från andra föräldrar och om kyrkans barntimme börjar denna vecka eller nästa. Vi är en del av livet här nu. Efter 430 dagar.

Naturligtvis tog det inte så lång tid som ett år att komma på plats och börja prata med grannarna eller för att barnen skulle känna sig någorlunda hemma i skolan, men det är trots allt en process att komma in i ett litet samhälle. Vi är 430 dagar in i den processen nu och det känns bra. Vi har fler och bättre kontakter med omgivningen här än vi hade inne i Linköping efter tre år, trots att vi engagerade oss rätt mycket i olika sammanhang där för att få kontakter. Man brukar säga att det är längre fysiskt till grannarna på landet än i stan, men att det psykologiskt är kortare avstånd på landet. Det ligger mycket i det.

Naturligtvis underlättar det faktum att vi har barn mycket när det handlar om att komma med i samhället, men vi har faktiskt rätt mycket kontakter med människor här ute som inte har barn. Många framhäver ofta just barnen som skäl till att de inte kan göra förändringar i livet, så som flytta, när det egentligen är precis tvärtom. Det är med barn i familjen man lätt kan rota sig någon annanstans.

För oss som vuxna är årets skolstart faktiskt lite speciell. Vi har nämligen alla barn i skolan numera. Låt vara att Max bara går förskoleklass i år, men i och med att det nu är en del av skolan så åker han samma skolskjuts och är i samma ”snurr” som alla andra barn här ute. Som grädde på moset så går det numera bara en skolskjuts hem på eftermiddagen så de yngre barnen får någon timme eller två på fritids innan de kommer hem. Det gör att vi är barnbefriade lite längre efter lunch samtidigt som det ger barnen en möjlighet att få leka med kompisar lite extra. Alla är mycket nöjda med denna lösning! 🙂

Jag undrar var vi är 430 dagar från idag!?

6 KOMMENTARER

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna