Detaljerad nedbrytning matkostnader första halvan av januari

sänka matkostnader
Att sänka sina matkostnader är ett klassiskt spartrick! Men hur gör vi det?

Vi har bestämt oss för att föra mer detaljerad bok över våra matkostnader under några månader. Anledningarna till detta är flera. 1) Vi vill sänka våra matkostnader. 2) Vi vill identifiera hur mycket pengar vi kan spara genom självhushållning och 3) så vill vi få ett grepp om hur mycket vi behöver odla för att vara självförsörjande.

Här kommer nedbrytningen. Kostnader för mat och hushåll från den 1/1-16 till 15/1 samma år (arket uppdateras löpande så andra perioder är nu synliga).

Vi är en familj på sex personer som varit lediga hemma fram till den 7/1, därefter har barnen ätit på skolan respektive dagis.

Jag har storhandlat en gång på Lidl denna månad. Det blir nog en resa till. Sedan gör vi stödköp på vår Coop butik som ligger nära för att klara oss i vardagen. Då vi inte har bil är det en balans mellan tid, ekonomi och ork när det gäller var vi handlar.

Vi bakar rätt mycket bröd själva. Mycket för att min sambo tycker det är trevligt och för att vi numera har tid och ork för den typen av pyssel.

Min känsla är att vi ligger ”före i månaden” med inköpen av städ och tvättmedel då det var något jag köpte mycket senast jag storhandlade. Vi ligger på samma sätt ”efter” med kött då frysen i princip är tom på exempelvis fågel och fisk.

Har ni några synpunkter på saker vi kunde göra bättre? Själv reagerar jag på mjölk, mejeri och ost. Vi redovisar just ost separat då vi hade en känsla av att den posten var hög. Just nu har det varit billig yoghurt på Coop, men det kanske lurar oss lite. Naturligtvis har vi då låga kostnader för kött men det tickar på bra på bröd och ost i stället.  Vi måste dock köra några fler månader för att dra några långtgående slutsatser.

Hushåll och hygien är också hög, delvis beroende på det jag nämnde med mycket inköp kring städ och tvätt vid förra storhandlingen, men med nuvarande takt så köper vi balsam och tvål för 100 kronor i månaden trots att vi kör Lidl-prylar. Det bör vi kunna förbättra.

Bilden i inledningen kommer från web-platsen ”Portionen under tian”. Bäst är nästan att följa bloggaren på Instagram.

Se gärna ”Ett fattigt landskaps” jämförelse mellan matpriser på Hemköp och Lidl.

Mer om våra månadsutgifter och månadsbudget hittar du i bloggens huvud.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

57 svar på ”Detaljerad nedbrytning matkostnader första halvan av januari”

  1. Kul eller rättare sagt intressant att se hur andra fördelar sina matpengar.

    Här är det bara min sambo som äter kött så den posten är mycket mindre hos oss (jag köper alltid storpack och styckfryser, vissa månader behöver jag inte köpa något kött alls på det viset), vi får en del vilt från hans föräldrar om vi ber om det med, svärfar jagar.
    Grönsaker däremot… är det så att ni äter väldigt lite sådant eller är den låga summan en tillfällighet? Frukt? äter ni nästan inget sådant alls?
    Min matbudget utgörs till nästan hälften av grönsaker och frukt, då även inräknat sådant som lök, potatis etc.
    Kokar ni egen sylt, saft, gör inläggningar osv?

    Svara
    • Hej Anna,

      Vi äter förhållandevis lite grönsaker tror jag. Vi har ju fyra barn och jobbar heltid så vi faller lätt ner ”makaroner och falukorvträsket”. Men att handla grönsaker på Lidl är inte så dyrt så det är långt ifrån ingenting.

      Frukt äter vi lite mer men vi köper helst äpplen och päron för 10 kronor kilot. Så fem kilo frukt på två veckor är det ungefär. Sedan brukar barnen äta lite morötter på det. Som sagt, vi äter nog relativt lite grönt men vi pratar trots allt om tio kg potatis, fem kilo frukt på två veckor.

      Vi måste köra den här mer detaljerade bokföringen några månader för att förstå mer. Det har blivit lite enklare kvällsmat i form av yoghurt i högre utsträckning än vanligt dessa två veckor. Det gör att bokföringen skevar lite, men inte massor.

      Vi saftar och syltar inte ett skit nu men räknar med att göra det när vi tar sabbatsår.

      Svara
  2. Mat är ju så vansinnigt billigt idag, att jag tror man måste värdera annat än besparingar för att försöka vara självförsörjande!

    Kvalitén och personlig tillfredsställelse är nog ett måste att värdera högt om ekvationen ska gå ihop.

    Det krävs inte många minuters arbete för att dra in vad en person äter per dag.

    Lagar man mat från grunden med basråvaror och undviker halvfabrikat, köper bröd och kött med kort datum är det svårt att motivera självhushåll.

    Får nog erkänna att jag är skeptisk till mycket av det som är märkt ekologiskt i affären.

    Jag hämtar mit kött i skogen, fisken i sjön, potatisen, äggen och osten, direkt av producenten . Äpplen i trädgården och lingon, blåbär och svamp i skogen.

    Svara
    • Hej Kalle!

      Som alltid uppskattar jag dina kommentarer men här får jag nog be dig förtydliga dig något då jag inte riktigt kommer till samma slutsats trots att ingångsdata verkar lika. 🙂

      Mat är förhållandevis billigt numera. Det är rätt, men det är ju fortfarande en stor del i vår budget. Under sabbatsåret så är det i storleksordning 30% av kostnaderna och då räknar vi på våra ganska låga kostnader som du ser i våra månadsredovisningar. Det är ju också en nödvändig kostnad. Jag tror bara det är uppvärmning som vi kan jobba med på samma sätt som sparar så mycket pengar åt oss.

      Sedan tycker ju jag att du lägger fram skäl för självhushållning snarare än tvärt om genom att nämna kvalité och tillfredsställelse.

      Men mest av allt handlar det här om hur vi ska eller vill leva. Vi, de vuxna i vår familj, är idag extremt specialiserade. Det är något vi vill bryta upp. Det är inte en ekonomisk fråga. Vi har redan bestämt oss för att inte jobba så mycket mer under en period, nu gäller det att hitta bra och trevlig sysselsättning. Att göra sin egen mat är då rätt tacksamt.

      Men helt klart är att vi inte kommer investera några pengar att tala om för att producera mat. Det går fetbort! Då kan vi handla i stället.

      Svara
  3. Det en lantis reagerar på är att så lite verkar vara mat!

    Över 70% av ditt köttkonto är processat kött!
    Blandfärs köper du lätt för 35-40 kr/kg. Blir många köttbullar av det.

    Ost köpte jag igår långlagrad herrgård på Hemköp. 6kg för 49kr/kg. Det skulle bli 4,5 kg på två veckor för dig! Många skivor blir det!

    Vad är dryck för något? Vatten släcker törsten bäst!

    Halvfabrikat och konserver. Det borde ni kunna slippa på landet?

    Kaffe 50 kr/kg 4kg kaffe på 2 veckor?

    Hushåll & hygien & övrigt. Låter som en årsförbrukning i Ullared!

    Visst anser jag det finns många goda skäl till självförsörjande men ekonomi är inte ett av dom.

    Svara
    • Kalle, vi är ju bara två veckor in i bokföringen. Kaffet står orört ännu och teet är i stora delar kvar.

      Jag klämde till och köpte ost för 39 kr/kg faktiskt men jag köpte bara 1 kg. Men jag tror det är någon finost i det. Ge det någon månad.

      Halvfabrikat är pommes frites och några nödkonserver sambon vill ha i huset utifall.

      Men, visst är det lite mat och massa övrigt. På fjorton dagar så svänger det så här. Nästa storinköp blir det mer protein skulle jag tippa.

      Sedan måste du förstå att vi är en familj på sex. Tvättmaskin, diskmaskin och städning är ständigt närvarande. Döttrarna bränner schampo och balsam så det står härliga till. Vi köper något fredagsmys och SodaStream-smaker (där är drycken) till det.

      Men jag tror det finns mer att spara. Det är bara det att det inte går så lätt längre.

      Svara
  4. Ni verkar ju vara ute efter mest pang för pengarna. Med mat måste det ju innebära mest och bäst näring för slantarna, allt annat lika (vilket i det här fallet väl innebär oförändrad arbetsinsats och kulinarisk upplevelse). Givet detta: Har ni funderat på att skippa animalierna (inklusive ägg och mejerivaror)? Animalier från djurfabrikerna är ju ett särdeles ineffektivt sätt att tillgodose det kroppen behöver (plus att man får med en hel del den helst inte bör utsättas för). Kan man få tag på animalier från naturen så är det förstås delvis en annan femma.

    En sådan förändring kan förstås vara lite knepig, men ni är ju inte de som bangar för utmaningar och förändringar. Man behöver ju inte heller bli absolutist, lika lite på detta område som när det gäller alkohol, även om man som ni tydligen i stort sett skippat alkoholen.

    Svara
    • Hej Storugglan,

      Jag är sjukt kluven till ”nyttighetsfrågan” kring mat. Dels för att jag är ganska övertygad om att ingen riktigt vet vad som är bra mat, men också för att jag tycker att hälsa är en totalupplevelse hos människan. Med det menar jag att hälsa är något du och jag sammantaget upplever och sammanhanget är stort, mycket större än maten vi äter. Jag snickrar på ett annat upplägg då jag återkommer till vår syn på mat, men i korthet så tror jag att vårt starka fokus på mat som en hälsofaktor är ett utslag av konsumtionssamhället snarare än något annat. Mycket tyder på att det är betydligt nyttigare att cykla hårt till jobbet, eller öka antalet sextillfällen under en vecka, än att köpa kammade kiwis.

      Med det sagt så äter jag gärna så jag mår bra, men inte på bekostnad av allt annat. Lidls pasta, falukorv och billigaste ketchup funkar bra en torsdag i vabbruari och vi både ser ut att vara och är välmående på detta. Är falukorven slut blir det färdigköttbullarna från Lidl för 32 kronor/kg. Att hitta spår av kött i dom är inte lätt, det är jag övertygad om, så vi är redan inne på den vegetariska vägen 🙂

      Jag kan tänka mig att äta mer vegetariskt, men främst för att spara pengar. Mjölkprodukterna kan minska också, utan problem.

      För övrigt anser jag att matupplägg som inte innehåller bacon och riktig pasta, inget fullkornsskit, borde förbjudas. Förespråkarna av dieter utan dessa basvaror bör pryglas och svältas under fjorton dagar, instängda granne med ett baconstekeri. När dom kommer ut får dom välja att göra avbön, och om det inte sker, så blir det fullkornspasta resten av livet! Bara så vi vet var vi har varandra! 🙂

      Svara
  5. Intressant och ambitiöst, jag har varit lockad att göra något liknande men inte riktigt orkat ta mig för det ännu. Tack för länkningen också!
    En första reflektion är att ni måste spara en hel del pengar på att baka bröd, i en familj på 6 så kan jag tänka mig att det lätt går en limpa om dagen. I övrigt funderade jag också över kaffe/te-posten som kändes väl tilltagen. Men det som ni kanske skulle undersöka är just ”shampo-posten” – kan ni inte hitta detta till bättre pris genom att beställa på nätet eller åka till en ÖoB eller Rusta, som ofta har förvånansvärt bra produkter till blygsamma priser? Jag ser till skillnad från Kalle inget märkligt i halvfabrikat/konserver, pommes brukar ju vara otroligt billigt och mycket bra mat kommer på konserv – tomater, bönor och tonfisk. Ni har ju trots allt inte vansinniga matkostnader även om jag förstår att du vill trycka ner dem. Kan ni t.ex. smaksätta yoghurt själv istället för att köpa färdigt (om ni gör det)? Laga mer soppa och gryta om det går hem hos ungarna. Köpa riktigt stora förpackningar av ris, pasta och liknande, där kanske inte Lidl har så mycket att erbjuda men det kan man ofta hitta billigt i butiker med utländsk mat.

    Svara
    • Tjena Ett fattigt landskap.

      Filmjölk är billigare än all yoghurt och den stora mängden den här perioden är lite av en tillfällighet då vi köpt det som varigt billigt och enkelt.

      Ja, baka själva spar pengar och ger lite färg på tillvaron då nybakat bröd är speciellt.

      Vi är dåliga på soppa och grytor, det måste vi förbättra men jag tror det är svårt att klå Lidl på pasta och rispriset. Torrvaror är också en väldigt liten del i ekonomin just nu.

      Svara
  6. Vår schampobudget baserar sig inte på vad schampot kostar i inköp men hur bra schampoflaskan är att ge rätt mängd för sitt hår. Det har alltså sina fördelar att ha en personlig flaska, där alla lär sig rätt mängden för just sig. Det är nämligen lätt att använda 3 ggr mer schampo än man behöver, för att få ner det kan man ju manipulera med miljöargument som är rätt bra om man ska ta hand om sitt eget gråvatten.

    Svara
    • Japp, flaskor och konsistens gör stor skillnad på förbrukningen. Vi måste undersöka vad det är som gör att det går åt så mycket faktiskt.

      Svara
  7. Kul experiment. Jag funderar på att göra något liknande för att se hur fördelningen ser ut för oss. Jag chockades också över kaffe/te kontot precis som kalle men insåg sedan att det troligen såg likadant ut hos mig i december när jag köpte typ 10 kilo kaffe när det var lockvara innan jul…räcker flera månader men det blir ju en hög utgift just då.

    Vad gäller schampo som togs upp ovan så väljer vi att köpa schampo i storpack och sedan hälla över i en pumpflaska som gör att vi får rätt mängd. Det gör att man kan kombinera besparingen i storpack men en lagom dos vilket sparar massor.

    Svara
    • Smart, tack för tipset. Tyvärr har småbarnen en tendens att leka med pumpflaskor.

      Det är jäkligt lätt att svepande påstå att kostnaderna borde vara ”si och så” men då glömmer man ofta engångsköpen, som har en tendens att komma varje månad inom olika områden.

      Svara
  8. Jag har helt gått över på hårdtvål i duschen, det räcker hur länge som helst! Frugan kör fortfarande på annat men jag tycker inte att det behövs. Jag har dessutom kort hår så behöver inget schampo.

    Svara
    • Hej Niklas,

      Om det vore för mig så vore kostnaderna för schampo och balsam väldigt små, för att inte säga obefintliga. Men hårsvallet på andra medlemmar i familjen är jäkligt imponerande.

      Svara
  9. Utan teckna lägger ni inte mycket pengar på mat personligen tycker jag ni kunde lägga mera . Eller det du är ute efter omfördela . Och då är det precis som du gör spännande att se vad andra tycker klassiska med andra ögon !
    Lika stor familj har jag haft ( utflugna nu men inte så länge sedan så priser är relativt jämförbara)
    Vi levde på med mycket låg inkomst och utifrån mitt facit , tänker jag så här . Soda stream blanda med saft i bubbelvatten dvs inte när du bubblar då går det åt skogen i kemisk reaktion , inga dyra smak flaskor ren enkel saft , testa .
    Mer grönsaker morötter rotfrukter i köttfärssås klassisk exempel ni ligger lågt på grönt frukt som du skriver finns för liten peng . Det behöver inte vara tomat gurka och sallad till tacos riven morot banan vitkål går hur fint gott som helst . Ni har ett lågt grönsaks konto och är ju som du förstår jag är ute efter ett sätt att hålla tex kött konto nere omfördela få ut mera . En summa jag tänkte på är bröd även om ni bakar själva ligger ni högt så vilka mjölsorter använder ni krav förklarar det kostnaden , annars se över i butik mjöl blandningar tex rågsikt gör man själ osv
    Helena

    Svara
    • Hej Helena,

      Vi ska spara pengar i absoluta tal. Det är målet. Vi kör inte så mycket SodaStream, men det händer. Vi kör en del saft och mycket vatten. Den posten kunde vara noll, men den är ok.

      Rivna morötter i köttfärssåsen har vi, klassiskt för att dryga ut. Men jag köpte morötterna för två kronor per påse (?) innan jul så det syns inte direkt i rotfrukter. 🙂

      Taco går helt bort. Det är omöjligt att hålla nere priset på tacos.

      Mjöl är främst 5 kg från Lidl. Men under den posten finns en del annat som sirap mm. Vi får köra någon månad eller två för att få en bild vad det blir lite mer utslaget.

      Visst är det lite kul att jämföra!

      Svara
      • Ja det är ju det med hembakat det kan bli dyrt det med inte som köpt. Men kanske dyrt för budget . Olika recept special mjöl mm . Vi bakade vanliga vardaglimpor fyra åt gången x2 varje vecka vete och rågmjöl olja och råsocker . Bas bas i allt leder till små utgifter det är de där extra kryddor tillbehör som kostar och som jag tog exemplar med tacos. Var kreativ så att tacos nästan inte är tacos men de yngre blir nöjda ./Helena

        Svara
        • Vi ska se lite hur bakningen landar kostnadsmässigt. Vi får ge det lite tid.

          Mina kids är nog inte lättlurade när det kommer till Tacos, tyvärr. 🙂

          Svara
  10. Spännande, detta ska jag göra nästa handlingsmånad! Jag gjorde en halvhjärtad sammanräkning för några månader sen och vi lägger ca 70% på grönsaker. Vi äter ingen chark öht, köper bara fisk och kyckling för kött får vi från skogen. Äter inget gluten heller så de förut billiga pastarätterna är ett minne blott. Ett bönpastapaket på 500 gram kostar som typ 4-5 kilo Barilla. Men, efter ett år på den här myckna kaninmatsdieten känner vi verkligen vilken effekt kosten har på hälsan. Jag har varit förkyld sammanlagt ett dygn på hela året, dagisbarnet har haft feber en dag trots att det florerat magsjukor och förkylningar hela tiden. Det kostar som sjutton men maten är för oss en slags frihet, vi tror att vi ger oss bästa förutsättningarna för god hälsa. Finns inget att ångra på den fronten om någon av oss skulle drabbas av sjukdom. Men visst sjutton svider det i snålgenen när jag går förbi blodpudding för femman och falukorvsringen för femton spänn. Jag var sååå stolt över mina billiga matinköp före grönsaksöverfallet.. Men som sagt, det är sjuukt gott och vi känner oss väldigt starka kroppsligt. Din blogg är så fantastisk att läsa, jag formligen älskar den!!
    Morsan

    Svara
    • Tjena Morsan!

      Jag är som du förstår inte helt frälst på att låta maten kosta hur mycket som helst. Det är inte bara pengarna som avgör det. Men givet att du/jag/alla vill göra vissa val kring maten så finns det nog ändå pengar att tjäna genom att göra den här typen av loggning. Potatis är ju exempelvis en glutenfri produkt.

      Vi är sex i familjen, två på dagis och två i skolan. Två på jobbet. Vi tillhör gruppen ”last man standing” när det gäller frånvaro på dagis och jobbet. Detta helt baserat på billig pasta, falukorv och blodpudding. Just saying … 🙂

      Svara
  11. Det där med matkostnader driver mig till vansinne, så därför uppskattar jag din detaljerade redovisning av kostnader. Jag tycker att mat är dyrt och även om jag har läst t ex frivid42s olika inlägg om matbudget ett antal gånger, så kan jag inte förstå hur man kan klara sig med så lite. Ska göra liknande analys som du för januari, så får vi se var vi landar. Av olika anledningar är inte blodpudding, billig falukorv med låg kötthalt, pastarätter aktuella hemma hos oss. Jag blir smått irriterad över alla som skriver hur billigt de kommer undan angående maten – kan någon av er komma hem till oss och handla i de vanliga affärerna ICA Maxi o Citygross som är nära oss och visa hur i hela friden man kan klara sig på 4000 i månaden på 5 personer där barnen äter de flesta måltiderna hemma eftersom de inte tycker om skolmaten och är vrålhungriga när de kommer hem eller tar med sig mackor till skolan. MEN även om jag blir irriterad o provocerad o besviken på mig själv, så uppskattar jag dessa inlägg o kommentarer. Inspirerad av detta så ska det göras analys och matbudget här och målet är att komma fram till vart pengarna går och hur kan vi minska på matkostnader under 2016 :-).

    Svara
    • Intressant ämne!

      Vi håller för närvarande på att jobba ner matkostnaderna (inkl. hygien, blöjor mm), jag har tyvärr inga detaljerade siffror.
      Vi är en familj på fem, alla barn är under sju år varav en fortfarande har blöjor.
      Vi har som mål att komma ner till en månadskostnad om 5 000 SEK. Idag ligger vi på ungefär 6 500 och då försöker jag ofta hitta erbjudanden och ”ät snart” pris.

      HUR gör ni andra för att trycka ner kostnaderna?

      PS. Blodkorv är ju grymt!

      Svara
      • Hej Marcus,

        Blöjor driver lite kostnad, men å andra sidan så har du låga andra kostnader. 6 500 kronor låter högt om ni försöker spara. Om vi säger att ni gör av med 4 500 kronor på mat (räknar bort blöjor mm) så lägger ni 150 kronor på mat varje dag.

        Svara
    • Att mäta är att veta (ska uttalas med Stockholmsdialekt).

      Vi har också problem med att barnen strular med skolmaten. Men om ni har valt att välja bort billig mat så får ni nog plikta i pris.

      Svara
    • För oss var knepet att tänka om. Havregrynsgröt m mjölk till frukost är billigare än yogurt, macka, pålägg. En soppdag varje vecka. Vitkål på vintern istället för isbergssallad. En resdag då och då….

      Svara
      • Hej PS,

        Vi delar helt din uppfattning. Att jobba med tanken att dagen ska rymmas inom dagsbudget är ett bra sätt. Ska man köpa mat för 3 000 kr så får man käka för 100 kr om dagen. Då ser man ganska snabbt att Taco drar det dubbla trots att det inte upplevs som superdyrt. Gröt är skitbilligt osv.

        Svara
    • Hej
      Jag fattar inte heller hur människor kan klara sig på så lite pengar. Jag tyckte vi oftast hamnade på runt 7000:-/månaden när barnen bodde hemma, i Sverige. Då köpte vi inte en massa halvfabrikat eller dyra köttbitar. Det var mycket grytor och soppor. Iofs så har jag aldrig FÖRSÖKT att få ner matkostnaderna. Mat är väldigt viktigt för oss.
      Jag tycker det är görbilligt här i Portugal. Handlade finfina karréer 1kg, kycklingfilé 1 kg, kamben 2kg och nymalen nötfärs idag. Totalkostnadca 180 kr. Men det är i Portugal det. 🙂

      Åse

      Svara
      • Åsa, det är som flera indikerat väldigt avhängigt vad man äter, inte bara hur man handlar. Gröt ger inte samma kostnad som kyckling, som inte ger samma som oxfilé.

        Om det inte vore för inköpsresorna så skulle jag väl kunna köpa i Portugal …

        Svara
  12. Och denna diskussionstråd är exakt varför jag inte visar upp innehållet i vår kostnadshink… 🙂
    Valet är som alltid som baken…
    Men havregrynsgröt, pannkakor, grönsaksbaserade rätter med tillskott av bacon (istf baconrätter med tillskott av grönsaker) och stora grytor som utgångspunkt för den dagliga maten gör stor skillnad på totalkostnaderna när man väl kommit in i det.
    Men det kan ta några år att komma dit… i alla fall mycket längre tid än man tror.

    Svara
  13. Vi är liksom en kombination av supersparare och fisförnäma ekoätare. Vi köper i princip allt ekologiskt, jag kan göra något undantag speciellt om det är något som barnet inte äter men jag kan hålla till godo med det ibland.. Lite sådär håller jag på. Vi äter extremt mycket grönt och frukt om jag tittar på vad som finns i andra människors kylskåp. Jag tror folk skulle klia sig i huvet om jag ska skulle be dem laga en middag hemma hos oss. Lite överdrift men åt det hållet. Grejen är, att om jag INTE planerade noga, jämförde priser och bunkrade billigt när det är möjligt skulle vårt matkonto kosta många tusenlappar mer i månaden. Så jag tycker att vi kvalar in hos er blodpuddingskäkare med, på något vis. Vi äter mycket rotfrukter, vegetariskt över huvudtaget men också älgkött och älskar all form av fisk och skaldjur. Å, mat är så underbart och leta priser är det roligaste jag vet:-))
    Morsan

    Svara
    • Vill du vara med oss blodpuddingskäkare? Det är en jävligt fin klubb ska du veta. 🙂

      Jag jobbar med en tjej vars pappa lever ”fattigt” som hon säger. Han har varit bonde som konkat och inte gjort några pensionsavsättningar alls. Ändå lever han så ”rikt liv och har alltid pengar” som min jobbarkompis uttrycker det.

      En gång så hade hon tyckt att misären blev för påträngande iom att han fyllt hela kylskåpet med rea-sill efter midsommar. Så hon kommenterade det på något vis varpå han svarade ”ja, tänk nu får jag äta sill och potäter i veckor! Det bästa som finns!”

      Det tycker jag fångar poängen med oss blodpuddingskäkare 🙂

      Svara
  14. Haha, ja! Men det är ju inte så stor skillnad, du äter en del av grisen och jag äter det som vuxit i grisens skit. Det måste ju ändå ge lite cred:-)
    Angående sill, matjes snarare, så har jag alltid köpt Abbas Mästarmatjes. Testade Klädesholmen som kostar typ nästan hälften och gissa lyckan över den sillsalladen. Perfekt konsistens och god smak på den matjessillen. Lite OT men ett tips och matälskare emellan..
    Morsan

    Svara
    • Klädesholmens sill håller med . Tyvärr lever ABBA på gamla meriter , håller inte alls samma kvalitet som förr. Och apropå fisk i block lurar man sig rejält på de billiga ofta till extra pris blocken. Fryst torrfisk som fryst ingen kvalité tråkigt nog . Det är beredningen som avgör fisken är liksom fisken i havet fri och färsk . Ica har däremot fina fisk blick bara några kr dyrare . Märkligt nog billigare per kg i block är styckfrysta storpack Och skärhams styckfrysta fina torsk lika filer . För fryst fisk är enda alternativet långt från havet , och även prismässigt nära havet . I havet fiskar man själv ,,,,

      Svara
  15. Några stycken har skrivit att ”jag får mitt kött från skogen”. Det ger säkert utslag i matbudgeten att jaga vilt MEN hur mycket kostar inte utrustningen?! Dagens jägare ska ju ha kikaresikte, superstormkläder, specialknivar etc etc. Lägg därtill obligatoriska bössan och ammunition. Det skulle vara kul att se en ärlig uppställning från en jägare på kostnader / antal ätbara kg.
    Nu tycker förstås jägaren att det är superkul att sitta ute i naturen och frysa så TIDEN som läggs ner på att jaga räknas sannolikt inte som en kostnad. Skulle tiden för att jaga (och allt efterarbete med slakt osv.) räknas in som alternativkostnad skulle nog jägare aldrig vara medlemmar av blodpuddingsgänget…

    Svara
    • Nu var mitt inlägg mer mot dom hysteriskt jagande efter ekologiska märkningar på varor.

      Du har helt rätt i att det inte går att prismässigt konkurrera med kött med kort datum i butiken om man väljer att ha hängmörad unghjort som basföda.

      I skogen äter vi mest smörgås och grillar korv!?

      Jag brukar köpa några slaktkroppar av unga dovhjortar varje år. Lämnar dom till ett viltslakteri, för hängmörning, styckning, paketering, etikettering och frysning.

      Så det är som att handla i butiken.

      Dom hjortar som är äldre eller av sämre kvalitet säljs vidare till saluhallarna i huvudstaden.

      Så benfritt och klart i frysen, ligger nog kostnaden på 90kr/kg men då har man inte lagt varken tid eller arbete på födan.

      Inte billigt men mycket prisvärt, för den absolut högsta kvalitén du kan hitta i landet.

      Svara
  16. Nu har jag den osannolika turen att ha en far som jagar, med gamla kläder och väl inskjuten bössa som är äldre än jag själv. Så det köttet kostar mig elen hushållsmaskinen ( som jag ärvt av farmor) drar när jag mal färsen. 🙂 Ofattbart lyxigt är det. Och Kalle, åtminstone den häringa ekoäterskan flanerar extremt ohysteriskt i matbutiken när hon, efter en strikt och mycket välplanerad inköpslista, plockar ned de ekologiska varorna i medhavda kassar. Det händer titt som tätt att icke ekologiska varor hamnar på listan men det är då aldrig till exempel bananer. En icke ekologisk banan skulle jag inte ens vilja köra upp i det där utrymmet där solen aldrig lyser på den nesligaste plantageägare som fortfarande sprutar gift rakt över folk som arbetar där. Kan inte komma på någon länk just nu, men medellivslängden är väl runt…30 nåt för de som arbetar där. Just sayin..
    Morsan

    Svara
  17. Här kommer våra siffror för perioden 16/1-26/1… förhoppningsvis skall det inte handlas mer mat den här månaden. Vi har en budget på 5000 SEK per månad och vi är två vuxna och tre barn, alla under sju år.

    Det skulle vara kul att se fler som gör detta och sammanställer, går det att få till nått på Onkelns blogg där det blir lätt att jämföra? Är det ens önskvärt?

    Mvh Att Bli Nöjd

    Kött tot 214,28 kr
    Fågel 154,28 kr
    Fisk
    Nöt & Fläsk
    Övrigt 60,00 kr
    Ägg 35,90 kr
    Mjölk & Mejeri 156,66 kr
    Pålägg tot 186,64 kr
    Ost 172,69 kr
    Övrigt 13,95 kr
    Dryck
    Te & Kaffe 105,00 kr
    Bröd och bak 82,75 kr
    Torrvaror 96,15 kr
    Sylt & Saft 58,50 kr
    Frukt 147,80 kr
    Grönsaker tot 87,28 kr
    Potatis 41,38 kr
    Rotfrukter 11,95 kr
    Lök 10,00 kr
    Övrigt 23,95 kr
    Halvfabrikat & konserver 94,75 kr
    Matfett 133,40 kr
    Hushåll & Hygien 178,95 kr
    Barn 74,69 kr
    Övrigt 41,85 kr

    Totalt 1 694,60 kr

    Svara
  18. Hej Onkel Tom,

    Tack för ett bra inlägg ovan. Har du lust att att lägga upp en kopia av matkassaboken? Ska själv börja föra detaljerad kassabok också över själva matinköpen. Inte så ”high” på det här med excel/Google Sheets ännu. Skulle uppskattas.

    Mvh,
    Martin

    Svara

Lämna en kommentar