Grötvecka – Äta gröt till middag :: Recept och tillagningstips

Gröt är bra mat och jag tycker vi kan äta gröt till middag i vår famil. Men gröt har svårt att få den respekt den förtjänar, så alla håller inte med.

Det har dock blivit lite bättre sedan min sambo blev officiellt utsedd till menyansvarig i familjen och vi har sedan dess kört grötvecka, en vecka där vi äter kvällsmat till middag måndag – torsdag, vid några tillfällen.

Skälet till att vi fokuserar på just gröt är uppenbart:

  • Gröt är riktigt bra mat för den som vill hålla ner nivån på familjens matkonto och minska matkostnaderna.
  • Gröt är enkelt att tillaga och går snabbt. Att äta gröt är ett enkelt knep att förenkla vardagen utan att köpa färdigmat.
  • Gröt är lätt att variera och anpassa efter individuella smaker och önskemål.
Äta gröt till middag.
Du kan visst äta gröt till kvällsmat! Försök inte!

Naturligtvis så kan du ta idéerna vi presenterar här om du istället vill äta gröt till lunch.

Lämplig gröt till middagen

Vi har tre grundgröter – det är nog första gången jag använder det uttrycket – i form av havregryns-, risgryns- och mannagrynsgröt.

Som liten åt jag rågmjölsgröt, men det ingår inte bland grundgröterna i vår familj ännu.

Ett mål gröt består av själva gröten, det som finns i tallriken i övrigt i form av frukt och bär och så eventuella tillbehör bredvid.

Alla delarna kan varieras för att skapa olika typer av måltider. Lite roligt är det exempelvis att ägg kan fungera på morgonen, men känns mer ”fel” när vi ska äta gröt till middag. Det är också så att ägg trots allt fungerar när vi äter havregrynsgröt till kvällsmat, men inte alls fungerar med mannagrynsgröt.

Med fungerar menar jag inte att det smakar dåligt på något vis, utan att de flesta i familjen verkar tycka att det är en konstig kombination.

Havregrynsgröt till middag

Här kommer några förslag på hur du kan variera tillagningen när du äter havregrynsgröt till middag.

Olika sätt att tillaga havregrynsgröt – Variera havregrynsgröten

  • Lägg havregrynen i kallt vatten, det här är den metod som är vanligast skulle jag tro.
  • Lägg havregrynen i kokande vatten. Det ger en grynigare gröt och en annan känsla av gröten. Lite mer ”havreflarnskänsla” om du ätit den kakan någon gång.
  • Koka havregrynen i lika delar mjölk och vatten.
  • Koka havregrynsgröten i havredryck.
  • Tillsätt proteinpulver (något som smakar gott exempelvis, Fairings vanilj) när du kokar gröten.
  • Havregryn + frukt (jag föredrar banan) + vatten. Det här handlar alltså inte om att toppa gröten med något, utan du tillsätter frukten redan vid kokning.
  • Havregryn + saffransextrakt + vatten. Gör gröten gul och juligare.
  • Overnight oats – Låt gröten laga sig själv i kylskåpet underdagen, eller som namnet antyder: över natten.

Glöm för guds skull inte salt i alla varianter ovan! Få rätter är mer beroende av exakt rätt andel salt för att slutresultatet ska bli bra. Overnight oats kan vara undantaget som bekräftar regeln, men annars är salt obligatorisk. 😄

Havregrynsgröt är, frånsett saltet, härligt förlåtande så det är nästan omöjligt att misslyckas oavsett vad man utsätter den för. Jag brukar köra i kastrull på spisen och den får puttra där till konsistensen blivit bra, vilket är när den är som trollsnor.

Havregrynsgröt går utmärkt att tillaga i micron också.

I slutet på tillagningen går det att knäcka ner ett ägg per portion direkt i gröten. Rör om och låt gröten koka en liten stund till så att ägget blir tillagat. Det här gör inte gröten konstig eller annorlunda utan kan faktiskt göra den lite mer ”fyllig” i smaken.

Tips på tillägg till havregrynsgröt

Rent allmänt så gifter sig havregryn och fett väldigt bra tillsammans, så jag föredrar fetare mjölk vid kokningen eller i tallriken när jag äter. Det gör att vissa personer föreslår att man tillsätter smör, eller rapsolja, till gröten. Det gör du bäst när gröten kokat färdigt. Det här gör din havregrynsgröt mycket godare!

Annars så toppar du din gröt med sylt, bär eller frukt efter önskemål. Är man ingen frukt eller bärmänniska så kan man ta sylt, socker eller sötningsmedel på gröten. Krossade nötter eller Nutella på havregrynsgröten är också ett mycket bra sätt att variera gröten på.

Havregrynsgröten äts med minst grön mjölk, men gärna fetare vanlig mjölk, och socker om jag får bestämma. Till det kan du naturligtvis koka ägg, men det dubblar snabbt kostnaden och jag brukar därför föredra att göra lite mer gröt i stället när vi jagar kronor och ören.

Att äta sig mätt på havregrynsgröt

Vid olika undersökningar så upplever många havregrynsgröt som mättande, samtidigt som det är värt att notera att en dl havregryn endast innehåller 130 kcal (källa: Axa).

Om du har svårt att äta tillräckligt med havregrynsgröt för att få i dig tillräckligt med energi så fungerar gröten utmärkt tillsammans med energitäta livsmedel som nötter och smör.

Risgrynsgröt till middag

Jag har experimenterat massor med gröt men inte med just risgrynsgröt faktiskt. Jag tror att det beror på att jag är fylld av respekt för detta klassiska mästerverk och helst äter den på traditionellt vis, med kanel och socker. Naturligtvis med lite fetare mjölk.

Felix risgrynsgröt på rulle funkar fint – men gör naturligtvis gröten nästan 10 ggr dyrare – och kan faktiskt ätas kall direkt ur förpackningen då den är duktigt söt redan från början.

De flesta cykeltröjor rymmer en rulle i ryggfickan så den kan även fungera som gel vid sportsliga tillställningar.

Ta med något att sticka hål i plasten med bara. Var också försiktig så att inte hålet ”löper iväg” och blir jättestort när du försöker pressa ut gröten ur rullen in i munnen. Det leder lätt till att gröten hamnar lite överallt och dina cykelkamrater hittar på hundra varianter på skämt om för tidig utlösning. Skittjatigt!

Erfarenheten säger att all annan färdiglagad gröt än Felix risgrynsgröt går bort. Dels ökar tillsatserna exponentiellt när gröten blir billigare, dels så smakar de flesta andra varianter inget vidare.

Annars så kokar man risgrynsgröten själv. Det går att lyxa till den gröten rejält med kanel och vaniljstång samt grädde. Här finns ett exempel på en lyxigare risgrynsgröt som kan ge dig lite inspiration till olika varianter. Receptet som jag länkade till fungerar också utmärkt om du vill göra egen Risifrutti. Stryk smaksättarna bara!

Klassiska smaker i kombination med risgrynsgröt är körsbär och apelsin. Men vi kör kanel, socker och mjölk när vi äter risgrynsgröt till middag.

Mannagrynsgröt till middag

Säger din diet eller matreligion att kolhydrater är onda? Då är det svårt med gröt i allmänhet och vår variant av mannagrynsgröt i synnerhet. Vi gillar nämligen att ha sirap på.

Tyvärr tycker många att mannagrynsgröt är svår att göra nyttig och det kanske beror på just det. Jag kan förstå poängen, men kan tycka att det är lite orättvist. Jag återkommer till det lite längre ned.

Det går i princip att jobba med tillagningen av mannagrynsgröt på samma sätt som havregrynsgröt. Du kan koka den på olika sorters mjölk – det går även att koka gröten på vatten men det är inget vi rekommenderar – tillsätt proteinpulver (gärna chokladsmak om du vill ha något som är chokladpuddingsliknande ) och smaksättare som saffran och vanilj fungerar utmärkt.

Men att koka gröten med frukt funkar dåligt! Jag vet inte riktigt varför, men jag tror det beror på att havregrynsgröt lätt absorberar ett överskott på vätska medan mannagrynsgröten är mycket känsligare. Så undvik att koka med frukten när du gör mannagrynsgröt.

I tallriken är det endast gröt och ljus sirap som gäller för mig. Ingen mjölk eller annat som förstör gröten. Här är det ren kolhydratschock som gäller. Ett glas mjölk bredvid kan dock vara trevligt.

Barnen äter gärna sylt och tar mjölk i tallriken.

Det går att jobba mycket med olika varianter på mannagrynsgröt och i det förändra näringssammansättning och andelen socker . Prova att äta den tillsammans med Kesella smaksatt med saft exempelvis. Fun-saft går utmärkt. Då är chokladvarianten, där du tillsatt proteinpulver med chokladsmak under kokningen, bra att ha som utgångspunkt.

Proteinpulver med vaniljsmak fungerar också fantastiskt bra till mannagrynsgröt!

Men ingen slår originalet! Mannagrynsgröt och ljus sirap!

Det finns mer att lära sig om du vill äta gröt till middag

Jag känner mig lite som Bubba i Forest Gump (han talar om ”all there is to know about shrimps”) när jag skrivit inlägget ovan. Men det finns betydligt mycket mer att läsa om gröt. Jag kan exempelvis rekommendera Kolozzeums gröttråd – 1000 och 1 sätt att äta gröt. I länkande stund är man på sidan 96 110.

Äta gröt till middag – Grötvecka

Med våra tre grundgröter så komponerar vi en vecka där vi äter gröt till middag. Vanligtvis startar vi med havregrynsgröt på måndagen och slutar med den på torsdagen. Ibland kör vi gröt tre dagar och filmjölk en dag.

Vi har alltså inte grötvecka varje vecka, men ibland så.

Dela gärna med dig av ditt bästa grötrecept bland kommentarerna.

Hur ofta tycker du man kan äta gröt till middag?

Vill du ha fler recept på billig mat. Kolla mitt enkla recept på Dhal.

Torrvaror och en del av tillbehören som fungerar bra tillsammans med gröt, så som proteinpulver, kan du hitta billigt på Matsmart. Kolla gärna min recension av matsmart.se

Frågor och svar – Gröt till middag

Vilken gröt är bäst till middag?

Många accepterar risgrynsgröt som kvällsmat medan det kan vara svårare att få acceptans för havregrynsgröt till kvällsmat. Vår bild är dock att det är lättare att göra varianter på havregrynsgröt – exempelvis havregrynsgröt med proteinpulver i – än risgrynsgröt. Det är varianterna som gör att havregrynsgröt lättare accepteras som kvällsmat i vår familj.

Vilken gröt går att variera mest?

Havregrynsgröt säger vi. Proteinpulver, smör, frukt och bär samt alla sätt du kan koka gröten på gör att den har störst potential.

Vad är bästa tillbehöret till gröt?

Gröt innehåller vanligtvis relativt stor andel kolhydrater så någon proteinkälla är att föredra. Kokt ägg säger vi i vår familj.

Vilken gröt fungerar för den som är laktosintolerant?

Havregrynsgröt går utmärkt att kombinera med havredryck i stället för mjölk.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

12 svar på ”Grötvecka – Äta gröt till middag :: Recept och tillagningstips”

  1. Här hemma kör vi inte en hel vecka med gröt men grötmiddag är en favorit hos barnen. Då blir det varianten havregrynsgröt, keso, rivna äpplen och kanel. Keson gör såklart middagen något dyrare men för oss var det nyckeln till barnens magar.

    Svara
    • Rivna äpplen och kanel är en klassiker men jag tycker den är lite svår i mat. Mer en efterrätt för mig.

      Hur gör ni med keson. Rör ni i eller?

      Svara
      • Jag ställer fram keson på bordet så tar var och en en klick eller två i sin tallrik och sen rör man om. Äpple och kanel fungerar och för mig känns det lika matigt eller inte matigt som fun-saft och smaksatt kesella och även fritt från konstgjorda tillsatser 😉

        Svara
  2. Det jag förundras mest över är varför ni kör en grötvecka istället för en dag i veckan (=4 dgr/månad)? En dag i veckan skulle ju ge mer variation i kosten men ni kanske gillar själva grejen med en matlagningsfri vecka? Och hur gör ni med kosten i övrigt under grötveckan, äter ni lagad lunch med protein osv varje dag?

    I övrigt har jag bara två saker att säga 🙂
    Jag föredrar att tillaga havregrynsgröt som är gjord på vatten + havregryn i mikron. Jag gillar konsistensen bättre än när jag kokar den i kastrull. Däremot älskar jag att variera med havregrynsgröt kokad helt på mjölk (den ska vara lite lösare i konsistensen än vanlig gröt) och den måste tillagas i kastrull på spisen.

    Svara
    • Nja vi äter nog gröt 10 dagar i en månad ibland, därav grötveckor. Vi bekymrar oss väldigt lite för näringsaspekterna vad gäller matintag. Det ska väldigt mycket till för att vi ska få proteinbrist som lever väl och dessutom äter kött.

      Vi kör matlåda, så det är väl oftast någon form av sallad eller rester. Barnen äter i skolan.

      Micron är bra, men nu gör jag ofta så mycket gröt.

      Vist är mjölkvarianten fantastisk. Dom som gillar smör i säger att det är ännu bättre!

      Svara
    • Vatten som bas. Så har jag rört ner en klick, men det finns en skola som lägger den i botten på tallriken innan de lägger på gröten. Om de har mjölk i då vet jag inte.

      Svara

Lämna en kommentar