Detaljerad nedbrytning av matkostnader – februari

Februari rusade iväg och det är dags att summera matkostnaderna i detalj. Anledningarna till den stora fokusen på just våra matkostnader så här i början på året är flera. 1) Vi vill sänka våra matkostnader. 2) Vi vill identifiera hur mycket pengar vi kan spara genom självhushållning och 3) så vill vi få ett grepp om hur mycket vi behöver odla för att vara självförsörjande.

Februari är en bra månad – du hittar totalsammanställningen här – sett till kostnaderna för mat. Vi handlar dessutom inför uppstarten av sommarstället/gården då vi behöver en del basvaror där. Så vi ligger faktiskt lite ”före” med matinköp i dagsläget då vi laddar upp en andra bostad inför sommaren.

Vi bokförde 3 706 kronor i totalsammanställningen för månaden medan nedbrytningen säger 3 432 kronor. I praktiken är alltså kostnaden för mat något lägre än 3 432 kronor – vi tar inte hänsyn till 5% rabatter vi haft på hela inköp och andra erbjudanden som ”köp tre betala för två” – medan mellanskillnaden upp till 3 706 kan vara saker som vi bär hem i matkassen men som inte naturligt kommer med på listan. Exempelvis:

  • Hårborste.
  • Medicin.
  • Stearinljus.

Här kommer nedbrytningen. Kostnader för mat och hushåll från den 1/1 till den 28/2 är införda under februarikolumen (arket uppdateras löpande så andra perioder kan nu vara synliga).

Vi är en familj på sex personer som i februari varit hemma på en del vabbande samtidigt som de äldre barnen tillbringat en vecka hemma på sportlov. Det ökar kostnaderna något. Å andra sidan har jag varit på tjänsteresa och ätit middag ute vilket kanske sänker kostnaderna något. Det är också en kort månad vilket definitivt minskar kostnaderna.

Vi har storhandlat en gång på Lidl. Resten av inköpen är mindre inköp på lokala Coop alternativt Citigross. Då vi inte har bil är det en balans mellan tid, ekonomi och ork när det gäller valet av affär med tillhörande kostnadsnivå.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Gröna områden i tabellen ovan är områden vi tycker kostnaderna är låga, vilket är bra. Men det innebär också att dom troligtvis kan utgöra en större del av vårt matintag. Ta exempelvis torrvaror dit ris och pasta hör. Det känns som vi skulle kunna öka den posten och få bra utväxling på detta. Orangefärgade är området som sticker ut till det sämre.

Posterna ”övrigt” och ”halvfabrikat och konserver” är höga, men då vi bunkrat upp med mat till gården så väntar vi med att dra för långtgående slutsatser kring det.

Hushåll och hygien är har stabiliserat sig något jämfört med januaris siffror.

Hur går det för er övriga som skulle hålla koll på kostnaderna i februari?

Äter vi nyttigt?

Frukt för 94 kronor i februari för sex personer. Är det rimligt? Hur äter vi? Äter vi nyttigt? Är det här ett liv som du skulle vilja ha?

Tja, jag har inget svar på det men det är värt att reflektera över hur vi äter. Jag skulle gärna äta mer grönsaker rent allmänt och annan mat rent allmänt. Men vi har inte dom vanorna.

Ska vi äta bättre så måste jag få med min sambo på det och det har jag väldigt svårt att få. Inte för att hon nödvändigtvis tänker och känner annorlunda, men vi orkar inte upprätthålla en så annorlunda meny än vi gör idag. En större förändring skulle innebära att vi fick laga dubbla rätter på kvällen då barnen för ett jävla liv om det blir för konstig mat. Det i sin tur kräver mer tid och ork som vi inte har idag.

Frukt kommer vi nog aldrig äta speciellt mycket så länge vi jobbar. Skälet är att vi inte äter frukost, äter sparsamt till lunch – jag skippar ofta lunch också och fikar aldrig på jobbet – och har huvudmålet på kvällen. Vi småäter helt enkelt väldigt lite. Med lite mer tid och ett annat liv så ändras vårt ätande något. Då kan frukt ha en naturligare plats.

Läs gärna vad kostdoktorn skriver om frukt.

Till alla er som frågat om exempelvis frukt skulle jag vilja ställa en motfråga. Vi lever ett aktivt liv. Sover mycket och försöker stressa mindre. Men vi handlar mat med lågt signalvärde? Hur tror ni att det påverkar vår hälsa?

Mera läsning

Bortugal.se har publicerat sin sammanställning av kostnader i februari. Det bekräftar det vi såg när vi tittade på att flytta utomlands – kostnadsläget är Portugal jämförbart med Sverige. Familjen Bortugal gjorde till och med av med mer pengar än vad vi gjorde på mat i februari.

Åsa tyckte inlägget kring kostnader i Portugal blev torrt och tråkigt, men levnadskostnader engagerar, så även om du läst inlägget kan det vara värt att återbesöka då det numera är många kommentarer.

Sammanställningen över samtliga kostnader i vår familj under februari 2016 hittar du här.

Mer om våra månadsutgifter och månadsbudget hittar du i bloggens huvud. Det finns också en speciell kategori avseende matkostnad här på bloggen där du hittar tidigare inlägg kring just vår familjs matkostnader. Det finns en hel del förtydliganden i kommentarerna till dessa inlägg.

Frågor, kommentarer eller allmänna hejarop kör vi som vanligt i kommentarsfälten.

[su_button url=”https://tidochpengar.se/feed” background=”#60bf33″ size=”4″ icon=”icon: rss”]Prenumerera[/su_button]  [su_button url=”https://www.facebook.com/OnkelTomsstuga?ref=aymt_homepage_panel” target=”blank” background=”#3b5998″ size=”4″ icon=”icon: facebook”]Gå in och gilla FB-sidan![/su_button]  [su_button url=”https://twitter.com/OnkelTomsstuga” target=”blank” background=”#55acee” size=”4″ icon=”icon: twitter”]Följ på Twitter![/su_button]

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

17 svar på ”Detaljerad nedbrytning av matkostnader – februari”

  1. Som du sa så väckte Bortugals levnadskostnadsinlägg en del debatt vilket ju var kul. Vad som inte syns där är att det debatterades i en Facebooksgrupp också där Downshifting hävdade att mina siffror var helt uppåt väggarna och att våra matkostnader var deras totala månadsutgifter. Fast det visade sig sedan att det inte var så, men det är nog lätt att tro att man spenderar mindre än man gör tills man verkligen räknar efter. Våra matkostnader kunde definitivt bantas, men jag vill inte äta sämre än vi gör. Gärna billigare men inte sämre, och vi handlar redan på de billigare mataffärerna. Men i alla fall så är det enligt Downshifting och många andra 65% av svenska priser här. Jag får det inte till det om man bakar ihop allt som sagt, men jag kanske inte kan räkna. Era matkostnader måste väl ändå anses extremt låga? Det skulle vara intressant att se vad just det jag köpte skulle ha kostat i Sverige, för det är väl ändå enda sättet att jämföra rättvist.

    Svara
    • Hej Åsa,

      Det är nästan alltid så att människor underskattar sina kostnader om dom inte för detaljerad kassabok. Lätt med en faktor två.

      Det finns fler som för bok på kostnaderna i exempelvis Spanien och att det skulle skilja så mycket som 45% mot svenska priser har jag inte sätt någonstans.

      Visst är våra matkostnader låga. Men vi köper ju inte så konstiga varor. Jag skulle kanske tro att vi skulle kunna hamna på liknande nivåer i Portugal utan stora omställningar. Ska man lägre i Portugal så måste man nog lära sig lite nya rätter och ändra matvanor.

      Svara
  2. Hej
    Jag tycker era matkostnader är väldigt låga om jag jämför med vad vi hade i Sverige. Vi spenderar nog ganska mycket här också. Dels för att vi går ut och äter ganska ofta och dels att vi äter det vi vill äta. Ingen lyx men nästan aldrig halvfabrikat. Jag lägger hellre mycket pengar på mat som jag tycker om. Vi lagar all mat från grunden men äter tex mycket soppa, typ pumpasoppa eller minestrone. Det blir också en del långkok, typ köttgryta, eller hela stekar. (billigt kött som lagas länge)
    Förr oss är maten extremt viktig men vissa dagar blir det bara en grönsaksomelett och ägg har vi ju själva.
    Men det är intressant läsning.
    Åse

    Svara
    • Ja Åse, vi får ju ligga i lite för att nå de nivåer vi har idag, men jag tror det går att spara ytterligare faktiskt.

      Jag gillar mat, men det är inget som definierar mig eller min sambo.

      Svara
  3. Äter ni bara 1 gång om dagen? Frukt är dyrt. Jag är en storkonsument av frukt och grönt lägger normalt ca 400kr/månad (frukt,grönsaker). Kan tillägga att jag inte är vegetarian äter ca 3 frukter om dagen och färsk sallad till lunch/middag. Är ensam i hushållet.
    Slutar jag med det gröna kan jag spara pengar 😉

    Svara
    • Hej J,

      Vi äter normalt sett två gånger om dagen i vardagarna. Jag äter ibland en gång om dagen. I helgerna är vi mer ”normala”.

      Jag ser inget egentligt värde i att äta så mycket frukt. Tänderna tar ju stryk.

      Svara
  4. Jag vet vad som skulle vara intressant! Er veckomatsedel! Kan du inte blogga ut den? Vad äter man till frukost lunch och middag för de pengarna? Och förresten det där med nya rätter, vi äter en hel del portugisiska soppor hos oss.

    Svara
  5. Intressant inlägg! Just matkostnaden är en av de poster som jag brottas med. Just för att det är en stor kostnad sett till allt annat . Men jag vet inte om det är omotiverat stor post? Förra året sparade vi kvitton i ett halvår för att kunna stämma av om det var någon kategori som stod ut, men sen gjorde vi inte något av dem. Det blev ett för stort jobb att gå igenom alla kvitton så de slängdes bara. Vi accepterade helt enkelt att vi hade de kostnader vi hade. Men det är nog dags igen. Hur gör du rent praktiskt? För in i kalkylbladet efter varje handling? Scannar och OCRar?

    Som flera skrivit kan en enkel veckomatsedel ge en större inblick i om ni äter billigt/dyrt och vad som kan bli bättre.

    Svara
    • Hej SparaSpendera,

      Vi spar kvitton i två veckor typ och så sammanställer vi. Vi sätter oss två, en läser kvitton den andre bokför. Men för att hålla koll på matkostnaderna rent allmänt så går det utmärkt att gå på kortets utgifter som vi gör normalt sett när vi gör vår månadsekonomisammanställning.

      Vad som är rätt och rimlig kostnad för mat är inget vi tänker på, vi sparar där vi kan just nu.

      Svara
  6. I fall det är intressant, här är våra kostnader. 2 vuxna, 5 barn, 1,3,6,9,11 år, de större killarna sportar mycket. Alla måltider förutom lunch på vardagar äts hemma, vuxna matlåda. De vuxna jobbar halvtid, vi jobbar varannan dag, det är alltid någon hemma. 2 lovveckor under mars. Något kvitto har jag tappat, det nog 500 kronor mer på slutsumman. Vi har ofta kompisar hemma till mellanmål, varannan vecka cirka har vi middagsgäster, ofta med flera barn. I mars har vi också haft en familj på besök i 3 dagar.
    Det blir alltid lite konstig, just för 2 veckor sedan bestämde jag att vi skulle äta upp vår överfulla frys, så proteindelen var ofta det vi redan hade hemma i frysen. Men frukt+mejeri borde vara ca samma varje månad? Vi handlar på Maxi, Willys och Lidl, beroende på erbjudanden.

    Det jag har funderat en del på är att vi gör nog av med mycket mat per person. Vi äter helt enkelt mycket. I april ska jag skriva upp hur mycket det går åt per kategori, så jag kan jämföra med eran. Bra initiativ från er att spalta upp så där noggrant.

    mars

    Fågel 116
    Fisk 273
    Nöt+Gris 322
    Övrigt (ren) 137
    Ägg 110

    Mejeri
    Mjölk 614
    Övrigt 313

    Pålägg
    Ost 340
    Övrigt 278

    Dryck 135
    Te + Kaffe
    Bröd + Bak 267
    Torrvaror 274
    Sylt+Saft+Honung 301
    Frukt+Bär 1041

    Grönsaker
    Potatis 98
    Övrig 468

    Konserver, halvfabrikat 130
    Matfett 173
    Hushåll+ Hygien 764
    Fika, godis, tuggummi, nötter 446
    Apotek 125
    Övrigt 574

    Summa 7299

    Svara
    • Tack Anna för att delar ned dig. Som jag tolkar det så hade utgifterna varit ännu högre om ni inte plockat ur frysen?

      Frukt o bär drog ju iväg. Nötter är också svindyrt. Vi småäter inte mycket. Där verkar vi ha en viss skillnad.

      Mäktig familj:)

      Svara

Lämna en kommentar