Digital minimalism när röran svämmar över

Vi har downsizat något helt otroligt de senaste åren, samtidigt som vi försökt minska stöket och oordningen runt oss. Vi har tagit till oss det som minimalisterna kallar ”decluttering” vilket i praktiken innebär att vi rensar och kastar i stället för att ordna och sortera. Ordna och sortera är att fortsätta leva med prylar. Decluttring är att låta dom gå.

Vi har kört declutter rejs i garderober, verktygslådor, medicinskåp, kök och badrumsskåp för att nämna några områden. Men datorn har lämnats orörd. Ingen digital minimalism här alltså. Fram tills nu!

Uppgradering av hårdvaran kräver ominstallation av Windows och vi behöver ta back-uper på våra bilder och övriga filer som ska sparas. Bara bildfilerna är 18 GB fördelade i 10-tusentals bilder! Då är inte det alla våra bilder utan cirka två års skörd som råkat hamna på den här hårddisken.

18 GB är en värdelös hög. Full av dubbletter och oskarpa bilder. Godbitarna bara försvinner i mängden. Mängden som gör att det är ointressant att ens öppna mappen med bilderna i. Den sanningen gäller inte bara våra bilder. Det gäller i princip allt. Att spara för att man påstår att man gillar en sak så som en skiva, bild eller en tröja och lägga den i en hög med alla andra saker är att avstå från att prioritera.

Tänk om jag gjort så med alla trevliga kvinnor jag mött under mitt liv! Samlat på mig dom alltså. Jag är ganska övertygad om att åtminstone vissa skulle uttryckt starka åsikter om att vara en i mängden. Troligtvis med all rätt. Det blir inte bättre med mer och fler.

Men filer på en dator är inte så krävande som fruar, så dom samlas på hög. Tyvärr så betyder det också att värdet för mig på varje ingående bild minskar i takt med att mängden blir allt mer ohanterlig.

Bilderna är klara, rensade och nedskalade till mer hanterbar mängd. Nu blir det städning av filer på alla datorer. Digital minimalism helt enkelt.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna