fbpx

Filosofiska vyer – Ekonomisk förmåga vs. viljan att gå sin egen väg

Senast uppdaterad

Livet handlar inte om att vara duktig eller att uppfylla så många av omgivningens krav som möjligt. Det handlar om att leva bra. En del i det är att kunna välja sina måsten och ha så många frihetsgrader som möjligt. Kombinationen och avvägningen mellan de två är det dagens video handlar om.

 

 

Läs gärna mer

http://tidochpengar.se/2017/08/onkel-toms-stugas-manifest-strategier-for-livet-eller-helt-enkelt-ett-satt-att-prata-om-var-du-ar-om-20-ar/

http://tidochpengar.se/2016/11/teatergruppen-ifragasatta-ger-katten-och-laserpekaren/

http://tidochpengar.se/2016/09/slapp-sargen-nu-pucko-du-valjer-sjalv-om-du-vill-bli-fri/

http://tidochpengar.se/2017/01/har-jag-ratt-eller-fel/

Och så länken till Beneficio som jag pratade om:

http://tidochpengar.se/2016/02/off-grid-fristader-lockar-misar/

7 tankar på “Filosofiska vyer – Ekonomisk förmåga vs. viljan att gå sin egen väg”

 1. Jag skulle vilja nyansera… skoja bara 😀. Mycket bra inlägg och jag misstänker att du åter träffar rätt.

  Det är just detta koncept du nu presenterar som sporrat mig att gå till hög sparkvot. Har nämligen aldrig riktigt förstått varför man ska spara sig till att bli miljonär när man redan bor bra, har bil och kan helgshoppa på Mall of Scandinavia även på vardagar och kan bedriva all annan form av fullkomligt meningslös och hjärndöd konsumtion i gallerior på sin fritid eller på Kolmården.

  Men det koncept du visar på och lever efter själv visar du på många saker där det finns en verklig form av nytta.

  Nyttor jag själv fått hittills genom extremt hög sparkvot under två månader (60 dagar):

  * Bättre relation med min fru
  * Mer harmoniska barn
  * Mycket händelserika helger och lugnare vardagar
  * Bättre kvalité på tillvaron
  * Bättre förståelse för hur skattesystemet är skapat och varför och att politiken kräver mer konsumtion och fler arbetstimmar
  * Fler tillfällen under dagen som ger mig tid att reflektera över det jag anser är av värde
  * Betydligt mindre lust att konsumera meningslösa nyheter
  * Djupare och mer givande samtal i relationer jag vårdar
  * En skönare känsla
  * Betydligt mycket mer tid att utvecklad
  * Nästan ingen TV-tid alls då det inte lockar ett dugg

  ”Att välja sig själv är att välja bort konsumtion”. Du har tangerat detta i ett inlägg men faktum är att du missa målet. Men av alla inlägg så var det bara där du inte kom in i mål.

  Trevlig kväll!

  Svara
  • God morgon N,

   Jag tror du visar på baksidorna med ett uppskruvat konsumtionstempo och att det är viss befrielse från dem som du upplever. Sedan går vissa delar lite i vågor, vi tittar mer på tv och film nu än vi gjorde tidigare, men mycket mer medvetet och mycket mer selektivt. För oss beskriver det ganska väl hur vi först drog ned inom allt och sedan sakta ökade viss konsumtion för att det låg oss ganska nära att göra så. Men då var den det ofta annorlunda, mer medveten och mer specifik.

   Svara
   • Nja, jag visar snarare på fördelar att eftersträva kvadranten högst upp till höger.

    Pengar blir meningsfullt när pengar används meningsfullt. Det finns en balans här som jag vill identifiera. Balans mellan vad jag behöver, vad som hade gjort mig fantastiskt glad och vad alla andra (staten,
    Media och företag) vill att jag ska ha.

    Hittar man balansen frigörs mer tid och energi att hjälpa sig själv vidare att utvecklas, hjälpa vänner eller hjälpa sökande bloggvänner. Jag har levt ett liv så jag har redan betydligt högre standard än någon på 50-talet så materiellt är jag faktiskt mycket nöjd. Nu vill jag, precis som du förklarar, börja eftersträva förändra tankemönstret. Kanske jag kan leva i Portugal redan om 5 år? Jag kanske inte behöver ett hus där med Pool mm. Kanske räcker det att leva enkelt där?

    Kanske en stuga i Sverige? Kanske bara mer sabbatsår där man arbetar för nöje i 6 mån och reser bort under vinterperioden?

    Möjligheterna som du skriver blir enorma.

    Men att spara för en bil 2.0 eller nya möbler från IKEA kommer inte hända igen. Glöm RUT och glöm fler barnkalas för 3000kr st. Glöm handväskor och skor för 5000kr st. Glöm meningslöst strosande på gallerior, glöm Leos lekland med motor på 1000kr:gång i totalkostnad.

    Svara
    • Gud vad rolig kommentar. Vad jag menade var att det du känner först och ganska direkt är en ”lättnad”. Sedan finns det som du säger en hel del andra poänger.

     Precis som du är inne på. När man är i övre högra kvadranten är livet ett äventyr på ett helt annat sätt än tidigare.

     Svara
     • Stort tack Stenkryparen. Känns faktiskt bra. Har sökt efter riktning under alldeles för många år och det har varit ganska jobbigt och tufft under relativt långa perioder. Nu känner jag att jag funnit en riktning här som överrensstämmer med vem jag är som person och det är ju såklart behagligt.

      Har trott att jag levde bara för att handla saker på Rusta/ÖB/gallerior för att sedan dö. Vem som helst skulle ju gå in i väggen om det var meningen med livet. Nu har jag en riktning och det känns bra.

 2. Hej N!

  Hur går det för dig nu? 4-6 månader in i ”upptäckten” med att få nya perspektiv på världen?

  Det är som sagt i inlägget svårt att ibland hålla motivationen uppe.. Speciellt då det gått fort i onkelns fall men ändå 4 långa år..
  Själv har jag hållit på mot frihet på mitt sätt i ca 6 år och motivationen kommer och går men finns alltid där iochmed att ingen jag hitills pratat med har en bättre syn på och mål i livet än jag och dem som hänger på denna blogg 🙂

  Svara

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna

%d bloggare gillar detta: