Frihetsdagen i Fredensborg – Anno 2018

Det finns inget svenskare än Småland och Dalarna hörde jag någon säga, och den som besökte Fredensborg på Sveriges nationaldag såg nog också stora likheter. Skogen, det kuperade landskapet, gårdarna, sjöarna och naturen finns här på samma sätt som det gör i Dalarna. Likheterna till trots finns det också historiska skillnader. Det var i Dalarna Gustav Vasa sökte stöd för att kunna ta makten i Sverige, medan samme Gustav så småningom utkämpade ett regelrätt inbördeskrig mot ett välordnat bondeuppror från södra Sverige, i det som kommit kallas Dackefejden (det ska svensk historieberättande till för att kalla inbördeskrig för fejd).

 I hela Småland pyrde redan missnöjet och när nyheten om denna resning spred sig slöt fler och fler upp bakom Nils Dacke. Under sommaren brann borgar och fogdehem i hela landskapet.
Gustav Vasa underskattade till en början situationen, men när han väl insåg allvaret agerade han resolut. I början av september skickade han 1 200 soldater till Småland, bland dem många tyska legoknektar – dåtidens elitförband.

Källa: allt om Historia

Här började vi. Oskar med lien och jag en bit bort med motorsågen.

Vår lilla plats är en central plats på jorden, historiskt sett främst för att vägen mellan städerna Jönköping – Eksjö – Kalmar troligtvis passerat just här, och naturligtvis har Dacke bott i prästgården ett stenkast härifrån, på den tiden det begav sig. Så när vi som vill vara friare träffas så är det i ett historiskt sammanhang som kan vara kul att notera. Att vi träffas på själva nationaldagen tillför naturligtvis ytterligare symbolik – att de berodde på att Oskar och jag hade fulla kalendrar till mitten av augusti gör sig inte i historiebeskrivningen och redigerat på sant svenskt skolboksmanér bort – men kanske än mer symboliskt är att en av upprorsledarna denna gång kommer från just Dalarna, i form av Fantastiska Farbror Fri som också är känd som Oskar Lindberg.

En grill ska byggas!

Oskar kom redan på måndag eftermiddag och sedan la vi hela tisdagen på att såga, bygga, bära, slå gräs och snickra. På onsdag förmiddag gjorde vi en grill och möblerade upp den plats vi skulle vara på med våra egenskapade möbler. Det här tog lite längre tid än vi räknat med, därför fick vi falla tillbaka på könsrollerna och bakandet av sockerkaka och bullar till besökarna fick min sambo Cathlyn göra i vår vedspis på tisdag eftermiddag.

Oskar och jag jobbade på bra, men vi hann prata om massor också så ibland tappade vi lite fart, men ibland var vi faktiskt så matta, främst av att bära stockar, så pausen var lika mycket återhämtning som något annat. Jag gör på sant Onkel Tom vis ett kort överslag av den ekonomiska påverkan denna fest kan ha på vår frihet och kan konstatera att vi landade på dryga 100 kronor, inklusive fruktkorgen. Då var vi 20 vuxna och ett antal barn här på onsdagen. Då vi saknar bra pumptermos så var det väl kaffets tillgänglighet som lämnade lite övrigt att önska, annars tror jag ingen klagade, snarare tvärtom. Det här får tjäna som ett exempel på skillnaden mellan konsumism – som ställer frågan om vad vi behöver köpa för att göra något – och mitt och Oskars synsätt som bygger på frågan vad vi behöver göra för att genomföra samma aktivitet.

Dacke var förbannad på kungen och de pålagor han la på svenska medborgare. Hög skatt, restriktioner kring den viktiga handeln med Danmark och en slänga av katolsk vs. protistantisk syn på samhället var några av drivkrafterna.

Kungen i Stockholm ville göra Sverige till ett mäktigt rike, men det var folket som fick betala – i form av skattehöjningar och hårda regler för den livsviktiga handeln med Danmark.
Dessutom hade Gustav Vasa avskaffat den katolska tron till förmån för Luthers protestantiska lära. Och det var långt från alla som gillade dessa nymodigheter.

Källa: allt om Historia

Vi la ganska mycket tid på att människor skulle prata med varandra och lära känna varandra och det gav oss 20 unika historier att lyssna till. Alla kämpade i någon mån, som Dackarna (?), för sin frihet men den exakta innebörden i de orden varierade kraftigt från person till person.

Så här blev det!

Några av de som var här strävade efter att ta kontrollen på sitt eget liv och sin egen hälsa. Några var här för att se om, och hur, de skulle kunna ta ett steg mot ökad frihet och oberoende genom att ha en egen gård. Relativt många var intresserade av entreprenörskapet som skulle kunna ge ett annat liv som är såväl friare som rikare än det vanliga lönearbetet. Jag noterade också att det fans de som intresserade sig för Tiny Houses (och skuldfritt boende) och vid grillen på kvällen pratade vi om möjligheterna ett friare liv ger, och hur de ska vägas mot det som vi uppskattar med arbetslivet.

Här fanns rika, fattiga, tjejer, killar, singlar, par, unga och mindre unga. De som jobbade hårt med åratal kvar till friheten, de som står och väger mellan friheten och ekorrhjulet och de som var fria. Det gjorde att vi alla kunde lära oss något, eller inspireras av någon.

Oskar presenteras!

Jag lärde mig massor utifrån de diskussioner som pågick i var och varannan buske och lärde känna nya människor som jag aldrig annars skulle fått träffa om Oskar och jag inte gjort det här, men det som satte djupast spår var den känsla av stolthet jag kände över att jag varit med och påverkat människor i min omgivning, genom det jag skapar här och genom att skapa möjligheter för likasinnade att träffas. En stolthet som också kommer med en stor grad ödmjukhet som inte är lika lätt att förklara.

En tillställning som den här, på det sätt jag och Oskar planerat den och ordnat inför den, människorna jag träffat och energin jag fick från den här träffen, har stärkt mig i uppfattningen om att de livsval vi gjort de senaste åren är rätt. Kampen från Småland fortsätter!

Vi håller elden vid liv!

Tack alla som kom hit och ett extra stort tack till Oskar!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”Frihetsdagen i Fredensborg – Anno 2018”

  1. Kul att ni anordnade detta och att du kände det var givande och värdefullt. Hoppas på dn återkommande dag detta och att jag kan närvara någon gång.

    Svara

Lämna en kommentar