HALVA PRISET!

0
289

Vi har tittat en hel del på våra matkostnader då en kostnad på mellan 8-10 tusen – inkluderar alla varor köpta på ICA/Coop eller motsvarande, så vi pratar kostnader som inkluderar tvättmedel, toapapper, deo … – borde öppna för en hel del besparingar. Ett rimligt mål skulle kunna var att vi sträva efter en matbudget på 6 000 kronor varje månad vilket innebär att vi skulle äta för 200 kr per dag.

[Det här inlägget skrevs 2014 och har förutom några mindre rättningar lämnats oförändrat. Vi lyckades pressa ner våra kostnader för alla inköp på ICA eller motsvarande till någonstans mellan fem till sex tusen kronor i månaden och hålla det under lång tid. Fler länkar kommer mot slutet i inlägget.]

Är det svårt att hålla igång ett hushåll för sex personer på 200 kr per dag? Nej, ja och kanske är svaret. Vi har noterat att det finns tre grupper av måltider.

  • Dyra måltider
  • Billiga måltider
  • Måltider där priset är kraftigt påverkbart

Dyra måltider är sådan som råvarorna för ett mål mer eller mindre spränger dagsbudgeten om 200 kr. Hit hör dom uppenbara som oxfilé och räkor, men vi har hittat några, som vi nog tyckte var enklare rätter, som tacos och hamburgare som snabbt drar iväg i kostnad. Köttfärsen kanske inte verkar så dyr, men tillbehör gör att rätterna snabbt sticker iväg. Billiga måltider i det här sammanhanget är exempelvis gröt eller spagetti och falukorv.

Även om det var en överraskning vad hamburgare kostade, så var det kanske inte förvånande för oss att man kunde äta dyrt och billigt. Utan det som förvånat oss mest när vi tittat på våra matkostnader är tredje gruppen ovan: Måltider där priset är kraftigt påverkbart!

Vi börjar med ett exempel: Spagetti på Lidl kostar 7-8 kr/kg. Tagliatelle på Coop kostar cirka 15 kr/kg. Båda är ordinarie pris och pastan på Lidl är inget Eldoradoskit utan riktigt bra pasta. Så om vi tar Lidls pasta och begränsar antalet köttbullar något när vi äter kvällsmat, så kan vi halvera priset på en middag jämfört med samma rätt baserat på Coops pasta och i princip fri tillgång till köttbullar. Fortfarande pasta och köttbullar! Samma ketchup.

Liknande gäller för yoghurt och fil även om det då inte blir identiskt lika. Att köra exempelvis smaksatt yoghurt jämfört med naturell fil innebär nästan en skillnad på en faktor två i pris. Våra barn märker sällan skillnad.

Över huvud taget så är frukostmat så som bröd, ost, yoghurt och pålägg produkter där priset lätt kan variera en faktor två beroende på butik, leverantör och olika erbjudanden. Ta bara vår Coop där det finns en halv hylla med knäckebröd av olika typer, och prisvariationen är mer än 100%.

Det är lätt att tycka att det inte spelar så stor roll om filen kostar 8 kr eller yoghurten 14 kr – det är ju bara ett par kronor i budgeten av 6 – 8 tusen. Men så är det ju inte. Om vi lägger 6000 kr en månad på mat så är säkert 3000 kopplat till den typen av inköp som kan påverkas rejält genom rätt val av produkt och affär. En dubblering på den kostnaden gör att våra kostnader blir mellan sex till nio tusen kronor per månad.

Har ni några tips på måltider som kan göras bra mycket billigare genom smarta val?

Läs mer

http://tidochpengar.se/2016/10/prisreferenser-pa-mat-nagot-som-nastan-aldrig-namns-men-som-ar-superviktigt/

Levnadskostnader i Portugal #2 – maten

Se mer

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna