Historiens vingslag – Indian Motorcycles

Idag har jag varit på rundvandring i Karlstorp, den lilla byn där vi bor, med hembygdsföreningen. Det knackade på dörren för några dagar sedan och ordförande i hembygdsföreningen stod i dörren och undrade om jag som verkar vara lite bevandrad i det tekniska skulle kunna komma och filma en rundvandring man skulle ha. ”Visst” sa jag då jag gillar att nätverka lokalt och känner för vår nya plats på jorden.

 

 

Hela området är laddat av historia, kyrkan som är byggd på 1700-talet har exempelvis rötter från 1200-talet, och här har Dacke och danskdjävlar härjat i en annan tid. Jag berörs av sådant, känner en koppling till historien på ett sätt som ger livet nya dimensioner.

Men vet ni vad, det mest bestående intrycket idag handlar om egenmakt. På 1960-talet var antalet egenföretagare här ute respektingivande. Det fanns två lanthandlare, skomakare, cykelförsäljning/reparatör/verkstad, smedja, sömmerskor, bönder och åkare. Samtidigt var samhällsservicen utbyggd och omfattade sjukstuga, ålderdomshem och telefonväxel.

En sak fastnade, en man vid namn Hedström pratade om sin pappas cykel och mopedverkstad på ett sätt som berörde. När han var klar så fick han en fråga om han – den där Hedström – visste något om statyn över en Hedström i Lönneberga. ”Jodå, det är en historia för sig …” var svaret.

Carl Oscar Hedström, född i ÅkarpLönneberga sockenSmåland 12 mars 1871, död 29 augusti 1960 i PortlandConnecticutUSA, en av motorcykelmärket Indians grundare. Hedström byggde på egen hand märkets första prototyp 1901. Hans talanger som konstruktör gav de tidiga Indian-cyklarna ett rykte om att vara välbyggda och pålitliga, och var en starkt bidragande orsak till att Indian snabbt blev världens mest sålda motorcykel.
– källa Wikipedia

 

Denne Hedström var en nära släkting som åkt till Amerikat och varit en av grundarna till motorcykelmärket Indian. Kanske en av de mest klassiska motorcykelmärken som finns. När man gjort ett nytt museum för några år sedan hade vår Hedström varit inbjuden och deltagit i festligheterna.

När det begav sig här i bygden var det många som bodde här – idag är det avfolkningsbygd – men det är inte det som är det bestående intrycket. I stället är det hur många företag som fanns här. Hur många som hade föräldrar som levde på egna meriter här i en liten by i Småland. Ibland helt på egen hand, ibland i konstellationer av olika slag. Alltid i det lokala sammanhanget.

Tänk att vår lilla värld har fött storheter som Astrid Lindgren och Oscar Hedström, för att nämna några, människor som gjort något, som försökt och jobbat hårt. De står i någon mening i stark kontrast till vårt moderna samhälle där vi beror av anonyma staten och storföretag.

Vi skulle kunna prata om Småland entreprenörsanda och kraften som alltid funnits i Småländska bondelandskapet men för mig handlar det här i grund och botten om egenmakt. Här i Småland har vi haft starka individer. Personer som rest till främmande länder för att starta en av världens mest legendariska motorcykelmärken, eller som skrivit barnböcker som fängslat generationer av barn.

I morgon åker vi till Astrid Lindgrens värld med barnen. Just saying!

Läs gärna mer om egenmakt på min andra blogg

Are you empowered? – Vad det är och varför det är viktigt?

http://tidochpengar.se/2018/05/sons-of-anarchy-nara-mitt-livs-tema/

6 COMMENTS

    • Hej Helena,

      Dådkraft betyder handlingskraftig – kanske med inslag av modig – och ligger helt klart i samma ”härad”. Egenmakt är ju ett motsatsord till hjälplöshet och kräver egentligen inte så mycket mod utan handlar mest om förmåga.

      Kul kommentar!

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna