fbpx

Hur mycket av självgodhetens mecka tål Sverige? – Hjärtligt välkommen till bloggen som pissar på drunknade barn!

Senast uppdaterad

Hjärtligt välkommen till detta självgodhetens mecka! Denna blogg. Ett spelkort i det, vår vita, medelklass white-privilege spel. Ett sällskapsspel där vi ägnar oss åt anala betraktelse samtidigt som vi helt världsfrånvänt vältrar oss i eget navelludd och odlar vårt ego till grandiosa proportioner. För vissa är vår självgodhet och självupptagenhet så stor och provocerande att vi lika gärna kunde pissa på världens problem och Syriens döda barn!

– Vad fan är det här för start på ett blogginlägg, frågar min låssaskompis D med skeptisk röst.

Frivillig enkelhet är inte politiskt gångbar
För den icke invigde kan det vara svårt att hänga med i den här texten. Den raljerar över att den frivilliga enkelheten som den här bloggen står för egentligen inte har någon naturlig politisk hemvist. För den som pratar för egna och smartare val är det något man lär sig den hårda vägen. Man ska helt enkelt inte ta något för givet, även om man tillsynes är överens med någon så kan drivkrafterna bakom variera kraftigt.

– Jag har insett att min strävan efter frihet är kränkande. Det handlar inte om att jag ska bli fri. Vi ska alla bli fria.

D tittar på mig och jag blir rädd för att min låtsaskompis som hängt med så många år ska lämna mig på fläcken. Sedan spottar han ur sig:

– Idiot! Den här bloggen handlar väl om att leva enklare, frivillig enkelhet och sparande. Om att skapa sig mer egen frihet utan att göra det på andras bekostnad. Att göra mer med sitt liv än att konsumera. Se andra värden i livet. Fånga möjligheter och göra mer med livet!

– Ja, det är åtminstone det jag skulle vilja förmedla. Det kanske har blivit lite mycket matpriser ett tag, men …

Jag kommer inte längre. D lyfter handen och stirrar stint på mig. Sedan reser han sig upp och går ett varv i rummet. Det är som om han försöker hitta goda sätt att formulera sig. Jag tar chansen och fortsätter prata.

– Alltså Andreas Gustavsson, chefredaktör på ETC, tror inte Sverige tål så mycket mer individfixerad självgodhet. Då kommer granarna börja tappa barr eller nåt!?

D stannar och stirrar på mig.

– ETC?! Kommunistblaskan?

Jag nickar. Men törs knappt se honom i ögonen utan tittar lite förstrött på en fin lampa som hänger i fönstret. Jag tänker att den är dyr. LED-ljuset är vitt. Lampan kanske heter White Privilege tänker jag.

– Vad är det ETCs chefredaktör inte gillar här? Det här flummet du håller på med kan ju knappast kallas moderatpropaganda. En moderat är fet och bilberoende. Det leder till högt blodtryck som komiskt nog ofta leder till impotens. Oförmågan att glädja sig över fria njutningar leder till att han snart personifierar sitt kroppsliga tillkortakommande. Han blir en surkuk alltså! Ända onanin som då är möjlig är gnällandet över Sveriges förfall och Miljöpartisternas kärlek för trängselavgifter.

– Ö, jaha?

– Men surkukarna får ofta dricka alkohol och äta vettiga äpplen!

D gör en konstpaus för att säkerställa att jag förstår. Men det gör jag inte alls. Så han fortsätter:

– Jo, alltså. Din sida, ni som vältrar er i självvald enkelhet, cyklar omkring, dricker te och äter billiga jävla skitäpplen från Lidl. Det är vänster! Inte höger! Du och surfittorna på vänsterkanten är i samma båt som han på ETC. Det här är vänsterflum det du skriver om här!

– Han är inte sur på dig!

– Surfittor säger jag något undrande.

– Det är dom dåliga skitäpplena från Lidl och allt jävla tyskt bekämpningsmedel som följer med som påverkar människor så. Du förstår vad jag menar även om jag uttrycker mig kraftfullt och koncist. 

D ser på mig strängt som om jag gjort något fel. Jag tänker ju bara högt.

– Du verkar ju ha världsbilden klar för dig D. Höger och vänster liksom. Men vänstern gillar inte det jag gillar.

– Jo. Det måste dom göra, sa D.

– Nej, här ska du få höra. Jag gillar ju ”Familjer på äventyr” och liknande företeelser där människor bryter mönster och gör något annorlunda.  Senast var det en blogg som heter ”Ett annat liv” med ett inlägg som någon hade länkat till från Facebookgruppen Frivillig Enkelhet. Det handlade om Claes som sålde allt och flyttade till Indien. Han är skitlycklig nu!

– Jävla flum. Han hade varit lycklig på Essingeleden i en Mercedes också.

– Jo, kanske det. Men både ”Familjer på äventyr” och Claes flytt till Indien rör upp känslorna hos människor. På Facebookgruppen ”Frivillig Enkelhet” blev det så mycket negativ energi kring Cleas att inlägget togs bort av den som skapat det. Efter det skrev moderatorn ett inlägg om att det var lite mycket negativt fokus och då blev det ett jävla liv för det.

– Äpplena. Det klart som fan man blir sur av Lidls billiga äpplen. Jag skulle gnälla på allt skit jag också om jag inte fick äta ett rejält äpple ens.

– Andreas på ETC tycker ”Familjer på äventyr” kränker Syriska döda barn.

Det var nästan så underläppen darrade när jag sa det. D tog datorn ifrån mig och läst Andreas inlägg.

– Alla vi som kan? Vad fan menar han med det?

– Det är samma sak som dök upp i Facebookgruppen. Jag vet inte riktigt vad dom menar men det finns många som blir provocerade av Claes och långdistansseglare. Och förmodligen av den här bloggen också.

– Jag tror jag fattar, sa D. Jag har blandat samman sakerna lite. Att hålla på med ditt flum, att försöka hitta ett enklare liv som ger mer, är hippieflum, inte vänsterskit. Men dom här forumen och bloggarna med hippieflummet är ju fulla med vänster- och miljömuppar. Vad gör dom där då om de blir så arga?

 

 

Plötsligt fallerade Ds enkla världsbild. Han såg osäker ut. När jag inte svarade fortsatte han.

– Vem är det som inte kan? Och vad är det dom inte kan? Surkukarna kan ju inte, men bryr sig ETC om det?

– D, jag vet fan inte. Men tydligen så är det många som retar sig på självförverkligandet och det faktum att vi tar ansvar för vårt eget liv. Att surkukarna, som du kallar dom, blir osäkra av att vi bryter normer kan jag i någon mån relatera till. Men den andra frustrationen som verkar bottna i att vi är självcentrerade och endast odlar en medelklassdröm, ouppnåelig för de flesta, förstår jag inte riktigt. Precis som du också tangerade förut så förstår jag inte riktigt varför det är så många som läser och aktiverar sig på bloggar och i forum kring självvald enkelhet som samtidigt anser att det är ideologiskt felaktigt att fokusera på sitt eget liv och göra det bästa av situationen. Jag får det inte att hänga samman riktigt.

– Jag ger mig fan på att det är de billiga äpplena. Det är att spara på fel sak!

Vad säger ni? Är det negativa typer som vill slå fast det omöjliga i allt och hela fy fan som härjar på bloggar och Facebookgrupper, eller har vi vita medelklass – dit den här bloggen och jag får räknas – helt tappat styrfarten och ägnar vi oss endast åt navelskådning modell grande?

 

45 tankar på “Hur mycket av självgodhetens mecka tål Sverige? – Hjärtligt välkommen till bloggen som pissar på drunknade barn!”

 1. Jag tror det är så många saker i ett som triggar igång hos den vanliga svensken! Att fokusera på sig själv och faktiskt nå den dröm man har tror jag svider hos de allra flesta då de allra flesta är fast i sin bubbla att ”nu har jag det här jobbet och den här lönen och jag kommer alltid ha det här jobbet och den här lönen”. När de då ser att folk med samma jobb och lön som de har helt plötsligt har tagit sig ur den bubbla som de tror är verklighet, så tror jag både avund och jantelagstänk kickar in.

  ”Vem tror du att du är som tror att du kan spara och investera dig till din egen frihet? ”

  Att få se detta tror jag även ger en känsla av misslyckande hos sig själv. Att sitta där med exakt likadana förutsättningar men att ha hamnat på helt olika ställen i livet tror jag helt ärligt gör ont inombords hos de som har accepterat ekorrhjulet som en verklighet.

  Vart ska man då få utlopp för denna avund och jantelagstänk? Jo på internet!!! För här är jag ju anonym och här kan jag få utlopp för alla fula tankar jag har som jag egentligen inte får ha för att vara avundsjuk och missunna någon någonting är ju inget man vill att någon annan ska veta att man gör!!

  Jag har kommit till insikt med att det folk skriver på internet är bara ett sätt att få ut sin ilska för att man själv inte har motivationen och styrkan nog att stå emot samhället och grupptryckets normer som sprids. Att fokusera på sig själv och jobba mot sin egen lycka är nyckeln. Är det någon som har någonting emot ens resa och mål så vet man att denna personen faktiskt egentligen skulle vilja vara i mina skor!

  Jag har lärt mig att signalera ut allt som man står för i hopp om att bli förstådd, är ingenting som funkar när man lever på ett sätt som folk som vill ha ekonomisk frihet med hjälp av enkla medel är ingen idé. Att få folk i min egen ålder att förstå varför jag spenderar ”den bästa tiden i mitt liv” med att spara pengar, investera och leva enkelt är en smärre omöjlighet.

  Det handlar enbart om ens egen lycka. Om anledningen till ditt inlägg är att du själv fått samma respons som ”Claes” eller är rädd att få det så släpp det. Det finns ingenting som kan få er ur spår på er resa. Det är er egen lycka ni söker och ni hittar den inte genom att lyssna på avundsjuka människor bakom skärmarna i ett olyckligt hem med för mycket jantelag!

  Svara
  • Tack Aktienovisen för en mycket bra kommentar.

   Jag håller med dig i allt men vill förtydliga en sak. Jag är inte rädd för att vi får samma reaktion som ”Claes”. Men jag är intresserad av att förstå om det jag säger är stötande eller på annat sätt kan irritera människor. Kanske för att förändra kommunikationen, eller åtminstone för att förstå.

   Svara
  • Jag är rejält trött på argumentet där skilda åsikter ska vara grundat i någon slags avund eller ilska. Individualister behöver inte vara egocentrisk och tolka alla andras reaktion som någon attack på sin egen världsbild.

   Din poäng kanske går mig förbi, men de åsikter man själv kastar undan som larviga är oftast de man glömt att utvärdera på ett tag. Om du börjar vara kategorisk mot åsikter och dela in folk i grupper mha dessa så är du knappast individualist längre.

   Svara
   • Erik,

    Din kommentar tangerar huvudfrågan och därför skulle jag uppskatta om du kan utveckla lite. Ungefär som du svarat har flera skrivit på Facebook då Claes diskuterades. Men jag fattar inte.

    Låt mig ta ett exempel. Om jag säger att jag är kristen så anger jag ju vilket val jag gjort. Kan någon ha en annan åsikt då?

    Om jag säger att det ända som kan ge livet mening är den kristna tron så anger jag ju en åsikt. Då kan du och andra ha en annan åsikt.

    Det jag beskriver, det dom som åker på jordenruntseglatser gör och det Claes gjort handla ju om val. Inte om åsikter, eller?

    Svara
 2. Hoppas verkligen att du inte har behov av att vara älskad och beundrad av alla!

  Då är nog denna subkultur helt fel för dig!

  Vi är nog mer som en finne i röven, på många.

  Avvikande och oliktänkande individer, har nog alltid fått utstå spott och spe!

  Att vara en asocial lämmel och springa åt andra hållet och vägra springa ut i havet, när flocken gör det, gör dig aldrig populär.

  Svara
  • Det har du helt rätt i Kalle. Jag eftersträvar inte alls att vara speciellt populär men är ändå intresserad av att förstå hur det jag säger landar hos andra. Det du skriver är ju just skälen till att ”borgerliga personer” retar sig på sådan som dig och mig och det förstår jag. Men att vänstersidan reagerar så kraftigt fattar jag inte faktiskt.

   Svara
   • Men jag har nog inte fullt hängt med men varför skulle de borgerliga reta sig på dig? Pga din dåliga konsumtion och avsteget från arbetslinjen? Är en stor skillnad att gå på bidrag eller att ha tjänat ihop sina pengar!

    Vad gäller vänstersidan så har jag en större acceptans till att de reagerar, du tjänar bra, du lyckas att spara pengar många bara skulle drömma om att kunna göra där ekonomin knappt går ihop och det du göra kring kostnadseffektivitet är din hobby men andras verklighet.

    Det är mycket lättare att spara när man tycker att det är roligt och inte är ett måste, men för den som räknar kronor och ören för att gå runt varje månad så lär detta reta upp folk.

    Svara
    • Men jag har nog inte fullt hängt med men varför skulle de borgerliga reta sig på dig? Pga din dåliga konsumtion och avsteget från arbetslinjen? Är en stor skillnad att gå på bidrag eller att ha tjänat ihop sina pengar!

     Ja, ungefär så. Att skära ner och ifrågasätta borgerliga ideal borde skapa irritation bland de som står tydligast för dessa. Så tänker jag.

     Vad gäller vänstersidan så har jag en större acceptans till att de reagerar, du tjänar bra, du lyckas att spara pengar många bara skulle drömma om att kunna göra där ekonomin knappt går ihop och det du göra kring kostnadseffektivitet är din hobby men andras verklighet.

     Det är två saker som är viktigt att vara tydlig med här. 1) de som man retat upp sig på vara Claes – artikeln fanns länkad i texten – och familjer som gav sig ut på långseglats. Vi vet inget om deras ekonomi. Vi ser bara deras val. 2) Att välbärgade har fler val än fattiga är inte så överraskande. Min uppfattning är att det som retade människor är valen, inte valmöjligheterna. Eller?

     Det är mycket lättare att spara när man tycker att det är roligt och inte är ett måste, men för den som räknar kronor och ören för att gå runt varje månad så lär detta reta upp folk.

     Ja, men är sparande och självförverkligande värre än konsumtion? Om det är så du tolkar ETCs chefredaktör så är det något allvarligt fel någonstans. Jag tror inte det är så han ska tolkas. Eller? Hade jag retat upp färre om jag köpt en Merca bara?

     Jag tror inte det är avunden i pengarna som är det centrala, jag tror det är irritation över att människor kan fatta beslut som andra inte tycker sig kunna fatta trots att dom nog förstår att dom skulle kunna det.

     Det är precis här min hjärna slår dubbelvolter. För den som föraktar den vita medelklassens liv och livsmönster borde vara mest fri att fatta beslut som var annorlunda. Alltså vänsterextremisten borde vara den som var mest perceptiv och se att det finns andra val och möjligheter. Inte tvärt om. Eller?

     Svara
     • ”För den som föraktar den vita medelklassens liv och livsmönster borde vara mest fri att fatta beslut som var annorlunda. Alltså vänsterextremisten borde vara den som var mest perceptiv och se att det finns andra val och möjligheter. Inte tvärt om. Eller?”

      Det saknas nog inte inom vänstern öppenhet för andra val och möjligheter. Men de förutsätts vara företrädesvis kollektiva eller samhälleliga, inte individuella eller privata. Därav tankar om sex timmars arbetsdag, friår, medborgarlön, om inte sänkt så åtminstone bibehållen pensionsålder osv. Man är mindre bekväm med att människor ordnar sina livsprojekt på egen hand.

      Kanske har det att göra med att kollektivt handlande historiskt var det enda sättet för den stora majoriteten av befolkningen att skapa sig andra val och möjligheter. Nu ser samhället annorlunda ut, men gamla tankemönster lever kvar. SSU försökte rucka på detta inom arbetarrörelsen i början av 1990-talet när de lanserade tanken om ”egenmakt”. Om jag inte missminner så föll det inte i så god jord.

     • Jag har inget att invända mot din beskrivning av verkligheten Storugglan men jag är inte säker på att det är förklaringen i det här fallet. 1) För jag inte tror att majoriteten av vänsteranhängarna resonerar så teoretiskt i vardagen, 2) vi pratar om att deltagarna i ett slutet forum som heter ”Frivillig enkelhet”.

      Det är alltså de som valt att själva vara med i gruppen Frivillig enkelhet som inte tål att se Claes historia. ”Alla kan inte göra så”, ”sälja sitt hem går ju bra om man har något att sälja, en undersköterskas hem är inte värt en spänn”, ”white privilege” osv. När moderatorn påtalar det märkliga i detta så blir svaret ”får man inte ha olika åsikt”, liknande Eriks kommentar. Ingen har ännu lyckats förklara vilken åsikt man företräder dock.

      Det här är inte unikt Sverige. Det finns massor av kommentarer på exempelvis Mr. Money Mustasch som påtalar det orimliga i hans livssyn och tankar.

  • Onkel: Hm. Tänkte mig att ledarskribenten var mer djuplodande i sina bevekelsegrunder. Men du har nog helt rätt i att gemene man och kvinna inte är så genomtänkt i sina åsikter, inte ens i en självvald udda Facebookgrupp. Men då är det kanske det gamla vanliga: vi människor är rädda för det som vi upplever ifrågasätter vårt sätt att vara och tänka och i synnerhet om det sätter ljuset på våra egna tillkortakommanden. Många av oss söker tryggheten i den egna gruppen och upplever därför den som avviker som ett hot. Det där kan man väl även se vår värld av spar-, investerar- och sluta jobba-bloggar. Det gäller att ha ”rätt” åsikter och göra saker på ”rätt” sätt för att få glada tillrop och undvika risken för sura miner.

   Vill man uppnå något annat än alla andra så måste man som bekant göra annorlunda än alla andra. Då får man nog bortse ifrån alla belackare och sura miner. Men egentligen är det ju märkligt eftersom allas väg till självförverkligande förmodligen är unik. Hur kan vi missa det?

   Svara
   • Japp, du har rätt – jag blandar och ger lite – bevekelsegrunderna skiljer. ETC chefredaktör är nog mer ideologisk än FB användaren. Han tog ju också avstånd från företeelsen medan FB användarna frivilligt sökt sig till forum i ämnet.

    Svara
 3. Intressant och roligt skrivet. Jag vet inte om jag tycker att man är en bättre och osjälviskare människa bara för att man bor kvar, jobbar kvar, biter ihop. Möjligen missunnsammare? Och självgodare?
  Ibland kan jag känna att jag inte har rätt att tycka något bara för att jag har det för bra. (buhu, stackars mej;) Till exempel om fruktkampen som jag skrev om en gång, eller om att det är synd om folk på olika håll i världen. I diskussioner om allt möjligt möts man av ”Ja det är ju lätt för dej att säga!” Man sviker liksom lite när man lämnar jobb och snöslask, och räknas inte riktigt som vuxen. I vissas ögon.
  PS. Svenska trädgårdar är fulla av ekologiska äpplen som ingen orkar/har tid att plocka och ta reda på.

  Svara
  • Tack för tipset kring äpplen Åsa 🙂

   Jag fattar inte heller vad som är problemet, men en sådan som du får inte vara med på ETCs julfest om jag tolkar deras chefredaktör rätt.

   Jag kan inte riktigt se problemet i att vi människor ansvarar för vårt eget liv och välbefinnande. Inte heller kan det vara ett problem att människor kan forma sitt liv, exempelvis på det sätt som ni gjort. Men andra tycker uppenbarligen annorlunda.

   Svara
 4. Läste ledarartikeln. Den ena sidan av saken: Med vänner som denna ledarskribent behöver vi som förordar en human flyktingpolitik inga fiender. Den andra sidan av saken: Kan bara hålla med det Kalle skriver ovan.

  Svara
  • Man kan nog läsa in en hel del sjuka grejor i den ledarartikeln. Jag är inte ens säker på att han tycker människor ska få flytta från Sverige. Men som sagt, han är långt ifrån ensam i sitt synsätt.

   Svara
 5. Socialismens förutsättning är en befolkning som är beroende av staten för sin fortsatta existens.

  Genom att frigöra dig från att vara beroende av andra, i detta fall arbetsgivaren, blir du ett hot då det inte längre går att beräkna de avgifter (inkomstskatt) staten kan ta ut ur dig och din arbetsgivare (arbetsgivaravgift).

  Jämför det med att byta från en dyr ”aktivt förvaltad” aktiefond, där 80% av kapitalet egentligen är indexföljande, till att själv investera i aktier eller sätta pengarna i en lågkostnads/gratis indexfond.

  En individ som inte lever ur hand i mun är friare och väljer själv livsbana. Det är inte bra om man har livsåskådningen att individen endast är en kugge i en större maskin. Sanningen är att det av fria individer kommer de största idéerna och samhällsutvecklingen.

  Svara
  • Hej Anomynt,

   Rent ideologiskt är du på rätt spår. Men jag kan nästan svära på att en majoritet av läsarna här och på andra liknande snålbloggar har vänstersympatier. Att söka en alternativ livsstil utanför prylar, skrytbyggen och flärd är mer vänster än höger. Men samtidigt är det tydligen helt på kollisionskurs med den ”rätta läran”.

   Jag fattar inte riktigt hur dom får det att hänga samman?

   Svara
     • Hej, är inte”enkelhet” som livsstil väldigt nära besläktat med sjuttiotalets gröna-vågen-vänster? En livsstilsvänster som betonar immateriella värden och uthållighet, och som förstås blev hårt angripen av renläriga, materialistiska marxister redan på den tiden.

      Dock fullständigt logiskt att de blev angripna. Kombinera långsiktigheten och betoningen av värde framför pris hos gröna vågarna med en gnutta ekonomisk realism så får du den ideologiska basen: Konservatism.

     • Hej Mintaigne,

      Du har helt rätt, vi det är sjuttiotalets gröna-vågen-vänster. Det är det jag kallar Hippieflum.

      Men jag kände inte till att den fått kritik från renläriga Marxister. Har du något mer du kan berätta eller tillföra källa? För det är ju precis det som sker i detta nu. Nu är det minimalism, early retirement, slow movment etc. som angrips från vänstern.

   • Då är jag i minoritet och det känns lite skönt det med. Jag är väldigt långt ifrån vänster och sympatiserar med ”snålbloggandet” av rena hälsoskäl och effektivitetsskäl.

    Hälsoskäl för att ekorrhjulet fick mig att gå in i den berömda väggen och det är ingen trevlig vägg kan jag säga. Att frigöra tid och undvika prylars stress är för mig av medicinska skäl.

    Effektivitetsskäl eftersom jag fattat enligt hederligt lean-tänkande att man ska ha rätt prylar, inte för lite, men inte heller för mycket. Eftersom jag har för mycket prylar blir jag ineffektiv och drar på mig en massa ”waste” (engelsk lean-term som låter bättre än det svenska ”slöseri”).

    Jag ser ”snålandet” som ett sätt att nå mina frihetsmål, när jag nått dem ska jag öka min konsumtion igen tänker jag, men då med mer fritid att spendera.

    Svara
    • Hej Kilo, vi är på samma planhalva helt klart. Låt inte vänsterfalangen få reda på att du valt din hälsa före arbete bara. ETCs chefredaktör kommer kräkas. Facebookgrupper bildas mot dig. Vet du varför? Jo, för Syrisk barn, vårdbiträden och – här kan du fylla på med lämplig grupp du vill använda för dina egna syften – kan inte göra sådana val.

     Svara
 6. He he…tror att det är precis lika irriterande för höger som vänster när helt vanliga Svenssons skaffar sig eget ”risk kapital” och ger fingret till både staten och kapitalet…hur ska de kunna styra ett sånt samhälle:-)

  Svara
  • Det är anarki! 🙂

   Nja, jag tror det finns något djupare mänskligt dolt här snarare än grundläggande strukturella åsikter.

   Svara
 7. Jag brukar oftast inte läsa så mycket av andras kommentarer på youtube eller på facebook, däremot läser jag bloggar som intresserar mig.
  Finns inget värde i att läsa någon annans åsikt.

  Svara
  • Hej Sture,

   Jag tror faktiskt det är många här som läser din kommentar.

   I det här fallet så tyckte ju jag mig ha sett ett mönster. En kraftig reaktion från vänsterradikala. Det tycker jag är intressant.

   Svara
   • Jag har ju i hela mitt liv varit en del av lo-kollektivet och min hustru varit en del av de lågavlönade deltidsanställda offentliganställda.

    Vi betraktas nog av många som löss i den röda fanans veck!

    Enbart på grund av att vi valde ett annat sätt och leva, utan arv,bidrag, eller lottovinster.

    Det uppfattas nog som mycket provocerande att skapa sin egen frihet, även från den socialistiska sidan!

    Svara
     • Det finns ju en hel del som tjänar riktigt bra inom lo gruppen. Skillnaden är bara att vi får jobba för pengarna! ?

     • The only way to build wealth is to have a gap between your ego and your income. Getting rich has little to do with your income and everything to do with your savings rate. And your savings rate is just the difference between your ego and your income. Keep the former in check and you should be fine over time.

 8. Hej igen onkel Tom, nu fick du mig att skratta flera gånger, kul kompis du har!
  Denna typ av frågor har jag också ställt mig och kommit fram att, det som provocerar människor är ofta sånt som väcker något i dem själva. Istället för att föra debatt på nätet kan de väl ägna den tiden åt att göra bra saker och berätta om dem så andra blir inspirerade! Man får aldrig någon att ändra sig genom att klanka ner på dem. De har inte rätt att kritisera andra så länge de andra inte gör något brottsligt eller skadar någon anser jag. Det är knappast brottsligt att vara vit medelklass och ha sina drömmar utifrån den kontexten, vi har alla vår väg i livet och har blivit födda i en viss kontext och ingenting i världen blir bättre av att vi känner skuld och klankar ner på våra drömmar.

  Däremot mår jag bra av att påminna mig om vilket överflöd jag lever i och hur jag kan dela med mig av det och då tänker jag inte bara på ekonomiskt överflöd utan överflöd av trygghet, kärlek, nätverk och tid. Jag känner starkt att jag vill dela med mig (till andra som jag känner för att hjälpa, som jag skapar en relation till)och funderar på hur, en konkret möjlighet är att på något sätt engagera mig i flyktingarna som flyttar till vår by. Läskigt och utanför konfortzonen men det rätta för mig att göra. Får se hur och när jag gör något konkret…

  Svara
  • 🙂 Han är lite burdus min vän. Inte som Alfons kompis.

   Jag är helt på din linje och vi verkar båda reflekterat över just reaktionerna.

   Ödmjukhet och tacksamhet är viktigt men svårt. Jag tänker på ETC snubben. Han retade sig på familjerna på äventyr. Men tydligen är handla ok, eller? Vad jag menar är att sparandet och livsvalen inte i sig ställer större eller mindre krav, inte heller gör oss mer eller mindre ödmjuka.

   Svara
 9. Följer inlägg och kommentarer regelbundet och måste säga att det är fantastiskt underhållande. Själv sällar jag mig till vänsterskaran även om jag inte hör till lo-kollektivet. Tack för en underbar blogg!

  Svara
 10. Jag hamnade här via Bortugals blogg och ville bara skriva att jag har läst, läst o läst och dina ord har skapat många nya tankar o funderingar. Tack!

  Jag har så svårt att förstå att just leva enklare provocerar så himla mycket, så många, från olika politiska åsikter. Jag har slutat länka till intressanta artiklar på FB för att släktingarna blir så arga på mig, trots att jag lever som ensamstående mamma och måste spara, leva snålt för att få livet att fungera… att jag sen sparar så vi kan spendera tid i barnets pappas hemland Spanien ja, då lever jag visst bortskämt lyxliv…

  Svara
  • Hej och välkommen BackstageiMammalivet.

   Var roligt att kunna skapa lite nya tankar.

   Jag har valt att vara anonym. Först för att jag tänkte att det jag skriver om min arbetsplats och mitt arbetsliv inte skulle passa så bra att lägga ut offentligt. Men så här i efterhand så har jag förstått att det som retar mest är våra val vi gör, som sticker in ögonen.

   Jag tycker det låter som du gör något som dina släktingar skulle vara stolt över.

   Svara

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna

%d bloggare gillar detta:

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng