fbpx

I veckan som kommer ska jag se om jag kan köpa min första hyresfastighet

Senast uppdaterad

Jag har spanat runt länge nu och äntligen hittat en hyresfastighet som kan vara intressant. På måndag hänger jag på låset hos mäklaren och jag ska också prata med banken. Jag har också bett om hjälp med att räkna på och bedöma ”caset” hos en kamrat, vi kan kalla honom Micke, jag träffat här på bloggen som är mycket intresserad och kunnig på området. En av hans fastigheter liknar den jag tittar på i vissa väsentliga delar så det ska bli riktigt intressant att höra vad han har att bidra med.

 

 

Micke gillar fastigheter och har en viss förkärlek för objekt som har lite utvecklingspotential så att det går att tjäna mer pengar på fastigheten i framtiden än dagens kalkyl indikerar. Det är nog inte möjligt i det fall jag hittat, mer än att jag tror att det går att sänka driftskostnaden med lite arbete, men det är finns andra plus, som att fastigheten är relativt nära oss och att priset är intressant.

Ett köp av den fastigheten vi nu tittar på skulle slå fast våra pålar här i Småländska myllan rätt mycket mer än vi redan gjort, men samtidigt bredda vår portfölj och skapa intressant kassaflöde. Vi skulle också kunna jobba lite mer med belåning av våra fastigheter vilket vi i dagsläget helt saknar.

Jag håller er uppdaterade!

34 tankar på “I veckan som kommer ska jag se om jag kan köpa min första hyresfastighet”

  • Den jag tittar på är fullt uthyrd. Den är lite off, men inte helt. Min kompis Micke som jag refererade till har goda erfarenheter av att köpa billigt och lite off. Men det är en balans. Han har också fastigheter mer centralt men då är ekonomin mer skruvad idag, fast samtidigt är kanske risken lägre.

   Svara
 1. Hur ser banken på affären? Hur mycket tror du att du kan belåna fastigheten och till vilken ränta? Baseras det helt och hållet på kassaflödet från fastigheten? Lägger du den i ett eget bolag eller vad är dina tankar kring det? Jag är 42 och har också lämnat ekorrhjulet och utan att ha kollat upp det närmare trodde jag att bankerna inte skulle vara särskilt intresserade av att ge sig i lag med mig.

  Svara
  • Hej Peppe, de flesta frågorna har jag inga svar på. Men att banken inte gillar sådana som oss råder ingen tvekan om, frågan är bar hur illa det tycker om mig. Vet inte ännu.

   Svara
 2. ”bredda vår portfölj”

  Som tillgångsslag förstår jag verkligen att det är så. Men ni äger redan en fastighet. Kommer ni inte med ytterligare en i portföljen att vara rejält överviktade mot den svenska fastighetsmarknaden och därmed snarare ha mindre bredd i portföljen? Hur stor andel av portföljen räknar du med att detta tillgångsslag kommer att uppta?

  Är inte hyresregleringen ett problem för att få rimlig avkastning på fastigheten (eller det kanske slår åt andra hållet där ni bor)?

  Svara
  • Hej Storugglan,

   De flesta frågor du har har jag ännu inga svar på, men det är ingen dyr fastighet så det är nog trots allt en viss breddning. Point taken dock!

   Hyresregleringen är PITA för alla som hyr ut. Men som du är inne på så tror jag inte att det är den stora frågan här.

   Svara
 3. Spännande grej. Ser framemot updates kring utvecklingen i ”caset”.

  Ni som har tid kan säkert spara ett och annat på att drifta mycket själva istället för att leja ut.

  Hur som spännande för er!

  Svara
 4. Det enda jag tänker hoppas du blir en bra hyresvärd. Där jag bor i ett kommunalt bolag, lever vi i ovisshet om vi blir sålda eller inte, känns sådär. Ja,ja vi får väl skylla oss själva, (vi andra som har gröt i hjärnan som någon skrev) som inte har satsat på börsen eller köpt bostadsrätt, gjort klipp eller inte har haft tillräckligt med framförhållning. för en rejäl hyreshöjning om det skulle ske.
  Glad är jag i vilket fall som helst att det finns en hyrereglering. på bostadsmarknaden. Som hyresgäst idag känns det som om man kan komma i händerna på allehanda Uriah Heep typer utan empatisk förmåga, Det verkar bara vara business som gäller. Vinsten bör vara rimlig, Det ska inte vara girigheten som tar över en av det mest grundläggande rättigheterna att ha tak över huvudet och ett eget hem för att en del vill tjäna alltför mycket pengar. Att själva uppnå ekonomisk frihet men samtidigt fjättra andra.

  Svara
  • Hej Elsa,

   Den mest naturliga utvecklingen av den här fastigheten är inte att höja hyrorna utan sänka driftskostnaderna.

   Jag förstår att människor sitter trångt i sitt boende och att man känner sig utsatt, men det går i längden inte att trolla heller som man försöker på dagens bostadsmarknad.

   Svara
  • Kul, vårt inköp kan nog påminna lite om ert men vi köper själva. Jag tänkte köra i enskild firma och tycker då också att räntan borde kunna vara lägre. Annars lånar jag på fastigheten där vi bor.

   Ditt inlägg skrevs i januari. Hur har det gått?

   Svara
   • Har skrivit en del inlägg sedan januari om fastigheten och utvecklingen.

    Men för att summera så har det gått bra. Har lyckats höja hyrorna för affärslokalerna en del samt hyrt ut en tom lägenhet sedan vi tog över, så vi har totalt sett ökat intjäningen ganska bra på ett halvår.

    Har inte haft något strul med hyresgästerna. Hade en restaurang som var sena med hyrorna men de har flyttat och vi har fått in en bättre hyresgäst i den lokalen så nu kommer allt in i tid.

    Än så länge väldigt lättskött och problemfritt. Men vi kommer att plöja ner allt kassaflöde i investeringar de kommande åren innan vi börjar ta ut några pengar från fastigheten.

    Svara
 5. Vad spännande! Kul att du har kommit på ett alternativ till att inte behöva gå in i ekorrhjulet. Jag själv har ett konsultuppdrag som tar slut i mars och det blir allt svårare att motivera mig att ta nya uppdrag med något jag inte brinner för. Jag har länge varit inne på att på något sätt jobba med fastigheter. Det blir spännande att höra mer!

  Svara
  • Ja, det här känns kul och det skulle vara roligt att bygga upp något där man jobbar för sig själv helt klart. Tyvärr räcker inte den här fastigheten hela vägen till att ersätta jobb helt.

   Svara
 6. Om tänkta fastighetsinnehavet genererar fritt kassaflöde så är det riktigt godis.

  Vid mina analyser har jag kommit ram till att en fastighetspref genererar motsvarande kassaflöde, utan att behöva sköta soprum och reparera småfix i lägenheter. Men visst komponenten värdestegring kan vara större i fastighetsinnehav.

  Låter trevligt att ni i så fall förblir Smålänningar.

  Låter ruggigt spännande, kör på!

  Svara
  • Hej Stenkryparen,

   Visst är det fritt kassaflöde här, men också ett åtagande. Vi räknar med att köra vardaglig skötsel själva och lättare underhåll.

   Svara
   • Så är de va om man funderar lite. Avkastningen på en fastighet sätt till relationen pengar in vs. kassaflöde blir som en preff ungefär. Men du har hävstång i en fastighetsaffär.

    Svara
  • Sorry, jag var lite snabb att svara och kommenterade inte allt.

   Det här caset är bättre än preffarna i det att vi kan växla in eget arbete och få lön för det. Det handlar alltså inte om att enbart räkna in passiva inkomster. I det ligger också meravkastningen.

   Svara
 7. Riktigt spännande! Jag är spänd på svaret från banken rörande er ekonomi – inte för att jag dömer er utan för att jag dömer banken. Jag har mötts av myckets skepsis från banker när man inte håller sig inom ramarna för vanliga inkomster.

  Ser fram emot nästa inlägg om detta!

  Svara
  • Jag har redan varit i diskussioner med banken då jag ville låna fastigheten jag bor på. De är helt dumma i huvudet om de vill sätta den sidan till. Samtidigt är det avgörande att man får rätt ingång och start på diskussionen.

   Svara
 8. Vi har haft en hyresfastighet. Trots attraktivt läge ingen vinst på grund av hyresgästföreningen som håller hyror nere så att intäkterna inte räcker till underhållet, uppvärmning och så vidare plus att vi hade otur med hyresgäster som knarkade, störde och förstörde och inte betalade hyran men ändå inte gick att vräka.

  Svara
  • Ja Åsa, tack gode gud för hyresgästföreningen, lagar och regler som håller hyresvärdar i tyglarna. Som någon skrev ovan, var en bra hyresvärd. Alltför många släpper på all moral, rim och reson för att maximera vinsten.

   Svara
   • Det är i min bok inget fel i att organisera sig och kämpa för sin rätt. Problemet är – och som Åsa också tangerar – är att vi har en reglerad hyresmarknad som är obegriplig. Staten ska säkra att människor får sin rätt, inte att vissa kan gynnas på andras bekostnad.

    Svara

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna

%d bloggare gillar detta:

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng