Olika sätt att minska kostnaderna i vinter

Ju mörkare och kallare det blir ute, desto dyrare blir det att hålla bostaden varm och ljus. Levnadskostnaderna ökar alltid på vintern. Det är framför allt elpriserna som är en bidragande orsak, men vi blir också mer bekväma. Bilen får köra fler kortare sträckor och vi tenderar att unna oss mer. Dessutom är det på vintern som den dyraste högtiden infaller. 

Med lite framförhållning och kontroll över utgifterna går det att undvika vinterns kostnadschocker. Det går att sänka elkostnaderna genom att minska sin elförbrukning och det går att fira en strålande och fröjdefull jul utan att bränna hela decemberlönen på en helg.

Se över elförbrukningen

Att elpriserna ökar under vintern går inte att styra. Det går åt mer el och elbolagen ser till att tjäna pengar på det. Oavsett om du bor i en villa eller en lägenhet går det att minska elförbrukningen. Börja med att byta ut gamla glödlampor till lågenergi eller LED. Dessa har både en lägre elförbrukning och längre hållbarhet. Stäng av tv-apparater, konsoler och datorer när de inte används och sätt dem i energisparläge, om det är möjligt. Se också till att tvätta hela tvättmaskiner och laga mat i grytor och kastruller som storleksmässigt passar spisplattorna. Är du osäker på hur mycket ström de olika apparaterna drar kan du köpa en elmätare. Äldre apparater drar i regel mer ström än nya. 

Dela med grannar och vänner

Gå ihop med grannar och vänner för att hjälpa varandra att hålla kostnaderna nere. Istället för att alla startar sina ugnar varje kväll kan ni anordna knytkalas. Samlas hemma hos varandra och ät mat och titta på tv och film. Vintersportsändningarna brukar samla många framför tv-apparaterna och nu när Allsvenskan börjar att lida mot sitt slut, byts fotboll mot ishockey. C More sänder alla SHL-matcher och enligt oddsen för online betting är Färjestad, Luleå och Växjö förhandsfavoriter med samma vinstodds (6.5). 
Prata också ihop er om samåkning. Bilen blir oumbärlig för flera hushåll under vintern men istället för att alla ska stå och skotta uppfarter och skrapa rutor kan ni kanske åka tillsammans. De som inte har någon att samåka bör försöka att prioritera och effektivisera körturerna. Försök att få in så många ärenden som möjligt samtidigt och undvik onödiga resor så gott det går. Kom ihåg att det även går åt bränsle för att värma upp bilen.

Lägg undan till jul

Utöver extra el- och värmekostnader är hela december en enda stor utgiftsmånad. Julen är den viktigaste tiden för alla handlare och julen 2018 uppskattades svenskarna spendera 79,7 miljarder kronor. Den här otroliga summan är utspridd på både mat, julklappar och julpynt. För att undvika att spendera för mycket är det viktigt att sätta upp en budget. Det kanske också kan vara bra att fundera på vilken typ av jul ni faktiskt vill fira. För er kanske det räcker med ett par av julbordsrätter och några få julklappar. 

Källa: Unsplash

Vissa kostnader går inte att komma undan på vintern. Andra går faktiskt att se över. Prioritera vad du vill lägga pengarna på. Det kommer göra att vintern inte känns lika lång och att januari inte behöver bli årets fattigaste månad. 

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar