Om jag hade obegränsat med pengar hur hade jag då valt att bo?

Signaturen 29åringen skrev så här i en kommentar till inlägget Ett perfekt liv! Det är vi värda!

Jag trivs med det enkla livet, men vad är egentligen enklast? Just nu är mitt liv ganska nedväxlat, men det känns inte så enkelt för det. Jag stör mig på att vara så låst i de enstaka busstiderna som finns, om man vill ut i naturen en söndag, och att det så snabbt blir stökigt när man bor litet. Tror du att less alltid är more, eller finns det ett gyllene medelvärde man kan hitta fram till? När man ser sådant som ”Tiny House People”-dokumentären får man ju lätt för sig att man kommer bli lycklig om man bara rensar ut sina grejer och bor på 9 kvadratmeter. Precis som du skriver måste man ju ta med ekonomin i beräkningen , men hur hade du valt att bo om du hade haft ganska obegränsat med pengar?

 

 

Det ursprungliga inlägget berör frågan om att ett snålt liv inte alltid är enkelt. Att snåla för in en jäkla massa begränsningar i livet. Tänk om jag inte hade de begränsningarna? Hur skulle jag då göra kring boende som 29åringen undrar.

Svaret är ganska lätt (och nej jag larvar mig inte)! Jag skulle köpa en finare egendom precis utanför stan, med egen sjötomt. Jag tror att en lämplig bostadsyta för oss är 300 – 350 kvadratmeter. Barnen skulle få eget rum och jag skulle ha ett garage, ett gym och ett kontor. Så skulle jag köpa två bilar. Båda Mercedes. En familjebuss och en E-klass kombi.

Jag skulle gärna köra lite sportbil också. Så kan vi göra garaget till” trebils” så att jag kan ha en Porsche där så vore det ännu bättre.

Baksidan här är att jag gör ett jätteåtagande till mina prylar med den här lösningen. Det gäller såväl mina pengar, tid som energi.

Jag vill inte göra det åtagandet för jag vill göra andra åtaganden. Tyvärr går det inte utan prioriteringar!

Hade jag inga barn så hade mina prioriteringar bäst stötts av en husvagn idag. Eller, jag odlar gärna och har gärna något eget så en liten gård skulle kunna funka.  Kanske hade jag köpt bil, men det beror lite på var jag bor. Bilen stödjer egentligen inte något som jag prioriterar mer än cykeltävlingar och där kan det finnas lite andra lösningar. Men det är nu, givet de prioriteringar jag har idag. 

 

 

Det finns egentligen inget perfekt boende eller läge eftersom vi vänjer oss vid nuvarande situation. Så 29åringen skulle uppleva livet enklare med bil till att börja med, men sedan är det inte säkert att skillnaden är så stor i upplevd livskvalité.

Så frågar ni mig så är jag inte säker på att less alltid är more. Men mer, fler och större prylar är ineffektiva externa stimuli för att komma åt inre behov. Ja, de är kanske så ineffektiva att de är verkningslösa!

Nej, de är till och med kontraproduktiva! För stora prylar är sällan mer än ett åtagande när den första rushen är över!  Åtaganden tar tid, energi och pengar. Åtaganden är ok gentemot sig själv och sina medmänniskor. För döda ting är det värdelöst! Döda ting som vi gör åtaganden mot ska betala oss. Som produktionsmaskiner gör. 

Jag vet inte om jag besvarat frågan från 29åringen, men jag ställer en fråga tillbaka: Ditt uppdrag i livet är att hitta det du vill prioritera. Har du gjort det? 

16 COMMENTS

 1. Problemet är ju att först måste individen komma fram till, vad den vill ha ut av sitt liv!

  Det varierar oftast med ålder och livssituation.

  Att kunna överblicka konsekvenserna av dom beslut man då fattar, är nog inte allom givet.

  Jag skulle kunna ställa en ferrari på garageinfarten. Vill jag det? Nej! Det skulle inte ge mig någon lycka idag. Mitt 18 åriga jag , kanske skulle tycka att det borde höja livskvaliteten!

  Det är bara att uppsöka den plats, där man trivs bäst, sätta sig ner i lugn och ro och i ensamhet komma fram till, vad just jag som individ prioriterar och med dom förutsättningar man har.

  Det är stor skillnad på vad personer som ERE, onkel, fff, MMM, Storugglan, jlcollinsnh mm kommit fram till är deras optimala liv, med dom kort dom fått att spela med i livet!

  Ingen annan än du själv kan avgöra , hur du ska använda din stund på jorden!

  • Hej Kalle,

   Precis, vi måste börja i det egna behovet. När det är tillfredsställt så känns många avigheter i vardagen, som busstider och cykla i oväder väldigt lätthanterliga.

 2. Jag tycker 29-åringen ställer en bra fråga. Som Kalle skriver ovan är det i hög grad individuellt vad man vill ha ut av livet.

  Men om jag skulle tänka i termer av mer generella råd så tror ändå att det kanske finns några sådana. Till att börja med kan det inte vara bra att driva tesen less is more så långt att man försakar det som är riktigt viktigt i ens liv. Men man ska inte heller underskatta glädjen i att utmana sig. Här tycker jag att Farbror Fris bloggande har mycket handfast att erbjuda när det gäller både att tänka och att handla.

  Jag tror att man till att börja med ska prioritera sin sinnesfrid genom en harmonisk relation till sig själv och de viktiga människorna i ens liv. Det kräver inte främst pengar men däremot tid.

  Därefter tror jag att man ska prioritera sitt eget fysiska välbefinnande. Fysiskt aktivitet och kost. Det kräver inte främst pengar men däremot tid.

  Har man klarat av dessa två delar så kanske man kan börja fundera på att prioritera konsumtion (där jag inkluderar boende). Det kräver både pengar och tid. Men det är inte säkert att det finns så mycket tid över för det eftersom sinnesfriden och det fysiska välbefinnandet har tagit den i anspråk. Men som tur är minskar behovet av konsumtion när man mår bra.

  Väljer man att systematiskt bygga en förmögenhet så minskar också konsumtionsbehoven. Finns inga prylar som kan överflygla den frihet som en förmögenhet innebär.

  • Hej Storugglan,

   Vad som är riktigt viktigt i våra liv är inte hugget i sten. För mig är cykling och cykelcirkusen med vårklassiker och tourerna under sommaren väldigt viktig. Eller ska jag säga ”var viktig”. Min cykling har i princip varit obefintlig de senaste året. Tiden i tv-soffan är noll.

   Har det hänt något? Har jag gått sönder? Har min livskvalité försämrats? Nje! Det är lite tråkigt, men i grunden så påverkar mig det här väldigt lite. Förvånansvärt lite!

 3. Mycket bra här, både i inlägget och kommentarerna.
  Nyckeln ligger nog i mångt och mycket i insikten att det är en komplex fråga med många variabler och acceptera det. Finns inget givet svar.

  Visst obegränsat med pengar ger ett utfall, obegränsat med tid ett annat utfall vad som ger dig ett bra liv. Men få är vi som har den fantastiska tillgången av någon av resurserna som behövs och således behöver vi hitta den där balansen…

  //Anon

  • Hej Annon,

   När jag skrev inlägget så hade jag problem just kring tiden – och andra begränsade faktorer – som du är inne på här. För svaret beror så av tid och andra begränsningar som du är inne på.

   Jag är lite inne på Storugglans linje med utmaningar. Jag tror det finns ett värde i utmaningen. Jag tror att det kan finnas ett värde att inte bara se till vilka ”behov” man har för dagen och försöka täcka dem med konsumtion.

 4. Storugglans uttalande stämmer väl in på min frihetssyn ”Finns inga prylar som kan överflygla den frihet som en förmögenhet innebär”.

  När den biten är fixad ska man så klart ha lagom med leksaker för att ta sista steget mot nirvana.

  • Hej Stenkryparen,

   Som framgår i kommentarerna så håller jag med om första stycket, jag är mer skeptisk till andra delen där jag tror vi faktiskt har andra möjligheter!

 5. Intressanta funderingar. För vår del har jag väldigt svårt att säga att det skulle finnas något vi skulle köpa om vi hade mer pengar. Om jag hade någon enstaka miljon till så skulle jag kanske bara se det som ytterligare trygghet för att vara säker på att pengarna inte tar slut..och skulle vi ha säg 10 miljoner till så tror jag att vi skulle få betydligt större lycka av att hitta smarta sätt att ge bort eller investera dessa för att hjälpa andra.

  Om man har ett boende på en bra plats, mat för dagen, kläder på kroppen och ett sätt att transportera sig så har jag mycket svårt att se hur något mer skulle addera värde utan att det också adderar komplexitet och arbete…

  • Hej FFF,

   Jag sitter inte heller och längtar efter något så i viss utsträckning håller jag med. Det som gör att jag kanske vill nyansera mig lite är att vi lever jäkligt enkelt. Jag har inte köpt ett par skor på åratal och har i princip bara ett par. Bilen rymmer inte hela familjen osv. Så visst vore det roligt med ett par vinterskor faktiskt.

 6. Vilken bra diskussion det blev till det här inlägget. Ja, tid och pengar är en paradox, det var pga den ändliga tiden som jag funderade på vilket liv man skulle välja att leva om man hade oändligt med pengar (man vill väl inte lägga sin dyrbara tid på att ta hand om tre bilar???). Du frågar vad jag vill prioritera, och det är lite svårt att svara på. Jag vill så mycket! Jag vill:
  – bo så att jag kan cykla till flera av mina vänner, så att man kan umgås även spontant kortare stunder, som att ta en promenad
  – känna mig frisk och orka mycket, vilket kräver regelbunden träning, god sömn och hyfsade matvanor
  – ha luckor i schemat att göra det jag känner för – egentid, hänga med min sambo, ringa en vän/familj
  – köpa saker jag behöver som håller länge, för jag drar mig för att shoppa
  – ha fina saker omkring mig, som en fin klänning att dra på sig eller en fin filt
  – fortsätta dansa lindy hop och sjunga i kör
  – äta gott i vardagen (detta löser jag genom att laga mycket mat när jag väl lagar)
  – ibland dra ut på äventyr med min sambo/en vän, som en utlandsresa
  – göra saker som har lång startsträcka, som när jag skriver på min roman
  – ha flera bra böcker hemma hos mig, för jag älskar att läsa (men biblioteksböcker går bra)

  • Tack 29åringen.

   För mig känns det som gjutet att det skulle gå att designa ett väldigt bra liv utifrån en väldigt liten lägenhet och ett liv utan bil. I själva verket så verkar enkelhet vara ett villkor för att du ska lyckas det du önskar dig.

   Om jag går tillbaka till din första kommentar, på det tidigare inlägget så tycker jag mig ändå se att du har lite tankar kring ett enkelt liv. För mig handlar det om prioriteringar och val. De flesta av oss tänker att vi kan välja att leva enkelt och ha massor av prylar och stort boende. Det går ju inte! Att tro det är bara att försöka slippa prioriteringar.

 7. Mycket intressant! Här sitter jag och ’knarkar’ hemnet: större 20-talsvilla med fantastisk tomt nära havet med cykelavstånd till jobbet med pendlingsavstånd till barnens skola plats för gäster… önskas. Och ett fritidshus med sjötomt och skog runt om… Detta skulle jag nog haft om jag hade obegränsat med pengar.

  Men det har vi inte och hur i hela friden blir man nöjd med sitt boende då om man vill så många olika saker? Hur hittar man det som är ’bra plats’??? Det går ju inte att ha ett hus på landet men ändå på stan med cykelavstånd till jobbet.
  Jag vill närmare havet, men vill inte skuldsätta oss mer. Mina ekvationer går inte ihop, så vi stannar där vi är.

  • Hej Lily,

   Din ekvationer går inte ihop ekonomiskt. Jag tror det bli ännu svårare att få ihop tid och energiekvationerna faktiskt.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna