fbpx

Planera pensionsuttagen rätt! av Nils Bacos

Senast uppdaterad

Jag har läst boken ”Planera pensionsuttagen rätt!” av Nils Bacos, som jag tror jag fick tips om av Storugglan här på bloggen. Och för att gå rakt på sak så gillar jag den här boken! Det här är en mycket bra bok för dig som ska planera ditt pensionsuttag. Den är inte heltäckande i alla pensionsfrågor men den hanterar samhällsstrukturen med skatter, villkor och bidragseffekter. Och den håller sig där och den är konkret. Den är också väldigt komplett inom sitt område med ordlistor och analys av exempelvis hur brytpunkten för statlig inkomstskatt uppindexeras.

Planera pensionsuttagen rätt!
Planera pensionsuttagen rätt!

Mest och bäst svar samt information blir det till höginkomsttagaren som nått förbi sextio. Kanske till och med nått 65, även om de som är yngre har nytta av att läsa ”Planera pensionsuttagen rätt” då exempelvis låginkomsttagare kan få stor effekt av att ta ut pensionsförsäkringar medan de jobbar på grund av exempelvis hur grunden för bostadsbidrag räknas.

Helt ovetenskapligt så kan vi säga att en tidig pensionär måste intressera sig för följande områden. Nils bok täcker det röda området vad gäller skatter och bidrag.
Helt ovetenskapligt så kan vi säga att en tidig pensionär måste intressera sig för följande områden. Nils bok täcker det röda området vad gäller skatter och bidrag.

Planera pensionsuttagen rätt handlar om uttagsplanering. Det som inte berörs i boken är hur svängningar på börsen eller förändringar i andra tillgångars värde påverkar den som ska leva på kapital, och vad vi kan göra för att vår kapitalbas ska hålla sig frisk och fräsch så länge det är möjligt.

Boken ”Såhär får du ett rikt liv som pensionär” som jag skrev om här är inne och skvätter i kategorin sparande, kapitalförvaltning och privatekonomi och är mycket spretigare. Men om du läser båda så har du en mycket bra ingång grund för din pensionsplanering.

 

 

Några noteringar jag gjorde medan jag läste:

 • Nils har noterat att det är vanligt att pensionärer har olika syn på olika pengar (olika potter). Sparpengar är sparpengar medan pensionspengar är andra sorters pengar. Så när Nils föreslagit att personer skulle sänka sitt pensionsuttag – alltså förlänga utbetalningstiden och få pengar under längre period i stället – på grund av skatteskäl och i stället ta av besparingar under tiden så går inte det inte fram. För det finns någon sorts känslomässig koppling till olika pengar så att även om Nils visar att de som han pratar med kan rädda undan relativt stora summor pengar så går inte råden fram. Det här är en erfarenhet som jag delar, dels från vårt privata nätverk men också från kommentarer här på bloggen. De flesta suger helt enkelt på att hantera pengar!
 • Många gör gällande att våra framtida pensioner blir så usla. Men många pensionärer måste i själva verket beakta marginalskatteeffekter och kommer ha mer pengar under pensionens tidigare faser än det hade innan de slutade att arbeta. I synnerhet gäller det mer välavlönade tjänstemän.  Jag har själv sett detta på nära håll då arbetskamrater som är tio år äldre än mig börjar fundera på vad som hände när dom övertalades att löneskifta och spara i privata pensionsförsäkringar när de nu ska tjäna betydligt mer under pensionstiden än när de jobbade?

Har du läst boken Planera pensionsuttagen rätt!? I så fall var tyckte du om den?

Planera pensionsuttagen rätt! finns att beställa här. Naturligtvis lånade jag mitt ex på biblioteket. Där fanns såväl en äldre utgåva (2011?) som en från 2014 vilket var den jag läst.

Jag har börjat skriva allt mer inriktat om pension och vårt pensionssystem i synnerhet för oss som planerar tidig pension. Ni hittar de inläggen här.

4 tankar på “Planera pensionsuttagen rätt! av Nils Bacos”

 1. Jag är en ganska misslyckad minimalist men om man måste bekymra sig om gränsen för statlig skatt, efter pensionering. Då tycker jag personligen att man har varit fast i ”ett år till fällan!”

  Svara
  • Ja, jag känner lite samma sak. Jag finner det nästan lite stötande att människor som har all tid i världen att göra det mesta av tillvaron ska ha 120% av en bra lön när de går i pension. Det är en syn på livet som är märklig och som sagt irriterande.

   Svara
 2. Värt att notera: många tjänstepensioner har dolda årsavgifter på runt 0,6%, vilket äter upp ganska mycket av ditt kapital ju längre du sitter kvar hos dem (över 11% på 20 år), vilket tyvärr förstör helt kalkylen tillsammans med inlåsningseffekten.

  Jag tror många kommer betala minst lika mycket skatt när de går i pension så skulle råda dem att hellre spara i snabbrörliga saker som ISK, fastigheter, företag etc som man kan sälja/köpa/belåna och ger avkastning/kreditvärdighet (pension räknas inte in i detta), och inte minst livskvalitet.

  Svara

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna

%d bloggare gillar detta: