fbpx

Så här mycket tog vi av vårt kapital 2018

Senast uppdaterad

Vid ingången till 2018 hade vi alla våra sparpengar på vårt Avanza-konto. Allt var inte placerat i aktier utan en viss del var placerat i ett sparkonto på Collector, men samtliga våra besparingar fanns hos Avanza. Det gör att jag kan se hur mycket vi tagit av vårt kapital under 2018 genom att studera överföringarna från Avanza till vårt bankkonto.

 

 

De totala överföringarna landade på 142 000 kronor. Men då har vi rätt mycket pengar på bankkontot nu, det beror på att vi säkrade ungefär 50 000 kronor som vi skulle betala kamininstallationen för – den räkningen har kommit, den blev på 80 000 kronor men ska betalas nu i januari – så vi har inte spenderat hela summan ännu.

Under 2018 köpte jag en bil till och vi köpte en speldator till våra döttrar i julas. Det är mer än 20 000 kronor av de 142 000. Vi har dessutom köpt verktyg och material för vattenindragning och renovering av tjejernas rum. Jag skulle tro att vi pratar om ungefär 40 000 kronor som vi inte haft i budget för våra löpande kostnader. Alla de pengarna är inte heller borta då verktygen finns kvar och installationerna och renoveringarna är gjorda.

Vi gjorde också relativt stora elinstallationer i huset under slutet av 2018 men det är inte fakturerat ännu då vi ska fixa några småsaker till. Annars känns det som vi haft vår del av vardagselände under året. Dammsugare som gått sönder, tandläkarbesök och kläder till växande barn. Vi hade också en rejält kall vinter då vi körde direktverkande el som kostat på lite. Den kostnaden sjunker betydligt nu när vi har kaminen igång.

På intäktssidan har vi haft studiemedel, barnbidrag och så har jag fått några kronor från bloggandet. Vi har dessutom haft en ganska stor skatteåterbäring, i storleksordningen 50 000 kronor, som vi spenderat. Men vi har inte haft några inkomster i form av extrajobb.

Vi har verkligen inte snålat under tiden här. Främst gäller det barnens liv som sett ut ungefär som vanligt. Sedan har vi snickrat och jobbat med huset och gården mer än jag tänkte mig, vilket dragit iväg. Men som ni ser är det inte direkt kaos.

Relaterar vi uttagen till vårt fria kapital, som varierat kraftigt under perioden så vi får anta något medelvärde, så är det i storleksordningen 6-7 procent i uttagskvot. Nedgången i portföljvärde under 2018 var 11,45 procent.

 

 

Under hösten har kostnaderna varit relativt låga säger maggropskänslan. Jag tänkte att vi skulle titta på novembers siffror men det får vänta någon dag eller två.

I vår kalkyl för friheten så har vi valt att inkludera även visst bundet kapital, då ser kalkylen lite annorlunda ut. Då ligger uttaget kring fyra procent. Ni ser hur vi gjort vår kalkyl nedan.

Nu hoppas vi på ett bättre börsår 2019!

Ladda ned en gratis e-bok som beskriver hur vi lever på vårt kapital

Läs mer och ladda ner
Kategorier Övrigt

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna