fbpx

Sabbatsår från jobbet – Köpa tid för pengarna

Senast uppdaterad

Vi i vår familj har tagit två sabbatsår från jobbet. Vi vred och vände på olika tankar och önskningar och diskuterade hur vi skulle kunna anpassa våra liv för att få en paus från ekorrhjulet. I den här processen kom vi fram till att en längre ledighet ”mitt i livet” skulle passa oss bra. Det gör att vi tar vara på tiden här och nu, innan vi fyllt femtio och barnen är i ålder 5 – 13,  i stället för att skjuta iväg all ledighet mot slutet av vårt arbetsliv då barnen är vuxna,  som är ett mer klassiskt upplägg för de som strävar efter ekonomisk frihet och har några år dit.

Läs gärna mer

Sabbatsår

17 tankar på “Sabbatsår från jobbet – Köpa tid för pengarna”

 1. God morgon onkel Tom.
  Vi gör något liknande, fast eftersom vi båda är egenföretagare kan vi gå ner i tid.
  Så vi arbetar mindre. Har vår lilla gård hemma med höns, hästar, höskörd, växthus och odlingar.

  Detta passar oss bra. Just nu. Kanske kommer det ändra sig med tiden. Eller det är jag tämligen säker på att det kommer. Framför allt jag behöver omorganisera mitt arbete lite, för att kunna vara helt ledig längre perioder i sträck. Vi vill kunna resa mer. Makens arbete är lättare på det viset. Men vi är på väg.

  Vad är det värsta som kan hända? Att man behöver börja jobba igen i ert fall – ja då har ni varit lediga i två år.
  i vårt fall – att vi behöver arbeta mer – ja då har vi arbetat lite i några år.
  Som vi ser det,bara win win. Jag kommer med största sannolikhet inte ligga på min dödsbädd och önska att jag arbetat mer i mitt liv.

  Svara
  • Hej Ekonomitankar,

   Nej, jag kommer inte heller ligga och gräma mig över att jag inte jobbat tillräckligt!

   Önskan om att resa mer är lite i konflikt med att ha gård och djur kan jag känna. Vi blir rätt bundna vid gården, även om det inte gör så mycket i praktiken då vi vill leva här som vi gör, men det klart att frihetskänslan blir lite naggad i kanten.

   Det här med att få längre perioder av ledighet, inte bara kortare arbetsdagar, är något som har stort värde känner jag. Det är först då tiden finns naturligt i stället för inklämt.

   Tack för att du delar med dig!

   Svara
   • Sen var väl ni anställda? Då kan man ju ta tjänstledigt och jobbet finns kvar. Med eget företag fungerar det inte så. Skulle jag lägga ner ett år är företaget borta och jag får då börja om på noll. Så ert alternativ hade inte fungerat för oss. Så vi valde en annan väg. Men den känns också bra!

    Svara
 2. Bra inlägg!

  Att använda pengar för att köpa tid är ett centralt begrepp, som nog är fundamenta i frihetstänket.

  I Skåne har vi ”riktig” vår. Spänn nu på dig skidorna och nyttja snömängderna.

  Svara
  • Hej Stenkryparen,

   Här är våren långt borta ännu, men vi lever bra i nuet även om längtan är stark. Det är fantastiskt vackert här nu.

   Jag kan tycka och tänka att det är helt naturligt att leva på de pengar man sparat, men de flesta reagerar över det och ser det som en stor ”grej”.

   Svara
 3. Det jag personligen har svårt för med sabbatsår är att ekorrhjulet inte blir mindre absurt när man studerar det några år från utsidan och om man köpt vingar för pengarna, känns det svårt att få plats med dom, i den trånga bur som ekorrhjulet är!

  Frihet är en vanebildande drog!

  Hoppas det går bättre för er att bli burfåglar igen, när den tiden kommer!

  Svara
  • Hej Kalle56,

   Jag förstår – och rätt många kvällar känner jag samma oro i magen – din synpunkt. Frågan är dock om det blir samma ekorrhjul? Kanske försörjer vi oss på ett annat vis, eller så jobbar vi på stället vi var men vi har en annan verklighet som referens. Dessutom var aldrig ”bara ledig” vårt mål. Vi hade saker vi ville göra och delar av de sakerna har vi fått gjorda. Så det blir en lite annan ryggsäck.

   Svara
 4. Vill tacka dig för en bra strukturerad blogg med ett fint och mycket genomtänkt budskap. Så tack Tom med familj!

  Det handlar så mycket om vem man är och vilka tankar man tänker snarare än vad man gör och har. Det börjar bli tydligare för mig.

  Att bedriva rovdrift på sin tid – det budskapet fastnade verkligen. Det fastnade inte bara hos mig utan även hos min fru. Det är tydligt och väldigt uppenbart hur tanklöst vi förhållit oss inte bara till varandra utan även oss själva, andra och dom vi älskar mest.

  Är 40. Jag har insett att budskapet får större värde med tiden och erfarenheterna man samlar på sig. Skulle nästan vilja säga att ju senare man kommer till insikt desto bättre och större värde får budskapet. Det låter ju paradoxalt men det finns en inneboende sanning trots allt när man börjar tänka på det.

  Att göra mer med mindre. Så sant. Det skulle jag aldrig förstått som 30 åring och definitivt inte som 20 åring. Vi gör sedan en tid tillbaka väsentligt mindre och har väsentligt mindre krav på oss själva och vi upplever och känner då mer. Vi får se hur det utvecklar sig framöver.

  Vi har även beslutat oss för att inte göra denna livsfilosofi till någon sorts religion och vi kan när som helst hoppa av och åter spendera vår fritid på Rusta, Vasaskeppet eller Leos Lekland. Det finns inget att förlora eller gå miste om. Nu känns det som om vi ökat vår mängd energi men vi vet ju inte hur det känns framledes.

  Vi har också testat växlat upp till sparkvot. Detta har vi provat nu en månad med lite fusk och det gick förvånansvärt bra första månaden. Jag trodde det skulle bli hemskt men så blev det inte. Det kanske blir det om några månader, vem vet men då kan vi som sagt kasta oss i en taxi och åka till något shoppingcentrum.

  Har även fört kassabok under 30 dagar. Oj va intressant. Mest intressant är att matsvinnet antagligen mer än halverats (om inte mer) på dessa 30 dagar. Vi äter upp det vi köper numera.

  Vad jag också upptäcker är att jag har blivit lite lugnare och vänligare som människa mot min omgivning. Kraven på omgivningen har sjunkit. Jätteskönt! Jag börjar alltså känna mig lite mer tolerant vilket är nyttigt. Jag kan till och med börja uppskatta mig själv lite mer än vad jag tidigare gjort.

  Relationen mellan mig och min fru har också stärkts. Detta då det visar sig att vi delar så fantastiskt mycket mer än vad vi tidigare trodde eller hade tid att förstå.

  Nu kanske det verkar som om jag skriver i något maniskt och smått hysteriskt väckelsmöte-tillstånd men det gör jag inte. Jag känner mig lugn och ligger i soffan och känner mig bara ganska lugn och tacksam – på ett sätt jag inte tidigare gjort. Att göra mindre ger helt enkelt mer. Livet känns lite renare – det är allt.

  ”Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.” har fått en helt ny innebörd för mig och jag trodde jag förstod den förut.

  Trevlig söndag!

  Svara
  • Tack Niclas.

   Dina tankar kring att budskapet här skulle vara åldersrelaterat begriper jag helt och fullt. Men statistiken stödjer inte riktigt det antagandet. Tvärtom verkar det här med att fly ett meningslöst arbetsliv leva starkast i åldersgruppen 25-30. Jag tror ditt resonemang har sina poänger men jag tror också att det finns en grupp som ser världen lite annorlunda, exempelvis i övergången mellan universitetsstudier till arbetslivet. Sedan blir livet med barn, jobb, busfabriken och sportlovsresor vardag.

   Det här är ingen religion, och det är otroligt lätt att avbryta. Konsekvensen är bara att du sparat på dig lite pengar under resans gång. Helt rätt och riktigt!

   Du säger att ert matsvinn minskat. Det är ju ett exempel på att ni lever effektivare i någon mening. Det är ju precis det jag eftersträvar. Att få ut mer ur det man gör!

   Grattis till ditt lite lugnare val i livet!

   Svara
 5. Köpa vingar för pengarna, och sväva ut över ängarna! Kanske man skulle räkna på vad våra fem sabbatsår kostat oss i förlorad inkomst, förlorat barnbidrag, omkostnader och inte minst tappade pensionspoäng..men det spelar ingen roll för varenda dag har varit ovärderlig!

  Svara
  • Det är kul att du tar upp det Åsa, jag hade lite planer på att beröra ekonomiska konsekvenser i videon men strök det i sista stund. Det jag tänkt orda om var just argumenten som ofta följer kring en reducerad arbetstid. Vi tappar pensionspengar, försäkringskassegrundande inkomst, … Det är inte ovanligt att människor som inte trivs med sina liv argumenterar i termer om framtida pension som själ för att bara nöta på. Märkligt!

   Svara
 6. Hej och tack för en bra video!

  En reflektion som jag gör är att tidigare generationer ville ju gärna köpa saker/varor för pengarna. Då var det huset, bilen, båten etc som var grejen. Nu har det ju blivit mer vanligt att det är upplevelser som står högt i kurs och då borde det vara bra mycket mer lättfattligt också att köpa tid. Frågan är om det också är därför som både du och jag upplever att det är ett förvånansvärt stort intresse från personer som är betydligt yngre mellan 20-30 och bara i början av arbetslivet.

  En annan men inte direkt relaterad sak som jag funderat på när jag ser dina videor är hur du skulle bedöma att sannolikheten har förändrats under tiden på gården för att ni faktiskt kommer gå tillbaka till era gamla jobb. Känns det som det mer eller mindre avlägset. För egen del känns det inte främmande att arbeta lite mer under någon period i framtiden (tillexempel när barnen är äldre) men det känns totalt främmande att gå tillbaka till ett jobb som liknade det jag hade tidigare…det skulle kännas väldigt trångt när man testat friheten.

  Svara
  • Hej Farbror Fri, och tack!

   Ja, jag tror det till och med är mode att köpa tid för pengarna nu i vissa grupper så jag tror du helt klart har en poäng. Men det är inget som självklart slagit igenom brett, inte heller är det alltid äventyret man gör sig som står i fokus utan det grandiosa, det som ska göra livet fantastiskt. Men du och jag är ju helt eniga i betraktelsen och din förklaring kan mycket väl vara den rätta. Jag har väl varit inne på att många unga är friare i tanken och att man i takt med hus, barn och karriär blir allt mer konventionell.

   Jag är kluven i mitt förhållande till framtiden. Ska jag vara riktigt ärlig vet jag just ingenting. Min sambo är ganska bestämd när hon säger att det gamla inrutade livet och jobbet känns avlägset och ointressant. Jag har ju utbildat mig i exempelvis ledarskap och lärt mig mycket om mig själv och mitt arbetsliv vilket ger ett lite annat perspektiv. Jag skulle säga att sannolikheten för att jag går tillbaka till mitt gamla jobb är högre än jag själv trodde för ett år sedan. Sannolikheten för att jag jobbar i någon form framöver är hög, men hur, i vilken omfattning och var är oklart.

   Svara

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna

%d bloggare gillar detta:

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng