Spara 2016 – Content is free!

Vi ska bara leva här en stund, sedan ska vi dö!

Ursäkta att jag är så direkt, men det är så det är.

Men låt oss inte fastna på det tråkiga. Förhoppningsvis är det en stund kvar till vi ska värma fötterna för sista gången. Låt oss fokusera på hur vi får ut det mesta möjliga under vår korta tid här på jorden i stället. Då är kultur och underhållning en viktig del. Därför är det också en viktig del av vår konsumtion och mångas månadsbudget. Men det är faktiskt bara dumt. Vi översvämmas av innehåll och underhållning. Det ska inte kosta många kronor.

”Content is king” (”innehållet är allt” skulle väl vi säga) heter det på branschspråk när konkurrensförmågan hos Netflix, Spotify, ComHem eller andra medialeverantörer diskuteras. Vi konsumenter sitter tydligen som hungriga vargar och väljer den leverantör vars innehåll passar oss bäst. Det kanske var så när vi fick se Kalle och hans vänner en gång per år, men det stämmer inte längre. Det finns ett överflöd av innehåll vi behöver inte betala massa pengar för det.

Här är några saker vi märkt och reflekterat kring efter vi sa upp Netflix, som var sista media-abonnemanget vi hade.

Hur konsumerar vi innehåll?

Den fria tillgången till film och tv via exempelvis Netflix har gjort att vi devalverat värdet av film och tv hemma hos oss. Vi underskattar helt enkelt värdet i att sitta och titta på en serie på fredagar tillsammans med barnen. Tv och film är en väldigt social aktivitet så det är synd. Därför är: konsumera mindre men gör mer av tillfället något vi försökt på senare tid. Det har funkat riktigt bra!

Vi har möjlighet att se film och tv samt spela spel på flera olika vis. Men vi nyttjade inte spelkonsolen speciellt mycket. För spelen är dyra.

Blu-ray spelaren används inte heller så mycket. För vi köper inga filmer.

Vi läser inte speciellt mycket böcker, men vi läser desto mer bloggar.

Det har gjort att vi försökt hitta en balans mellan olika typer av tv/film/spel/musik. Med rätt upplägg så är det ganska enkelt att i princip ger fri tillgång till riktigt bra underhållning och innehåll.

Var hittar vi det vi vill ha?

Biblioteket

På vårt bibliotek kan vi låna böcker (papper och digitalt), talböcker, film och spel. Vissa bibliotek, inte hos oss tyvärr, ger även tillgång till SvD och DN digitalt som går att ta med sig hem.

Filmerna kanske inte är det roligaste alla gånger men mycket är fullt jämförbart med skitfilmerna på Netflix som är en stor del. Barnfilmsutbudet är relativt bra.

Spelen de har är riktigt bra och barnen stör sig inte det minsta på om det inte är det allra senaste Lego-spelet som dom spelar.

Naturligtvis är böcker det naturligaste att låna på biblioteket och det går utmärkt att låna både digitalt för läsning på läsplatta och vanliga pappersböcker. Söka kan man göra på webben och reservera böcker likaså. Ett tips är att du lär dig hur systemet funkar hos dig. Ofta samarbetar bibliotek och det finns massa smarta tjänster som gör att utbudet är mycket större än man först kan tro.

Det vi redan har

Vi har knappast ett spel vi spelat färdigt, en film vi sett två gånger (om det inte är ren barnfilm) och rätt många böcker vi inte läst. Böckerna kommer från bokbytarbord vi brukar ordna.

Vi har sakta börjat tugga oss igenom det vi faktiskt redan har. Spelen vi har nu var ju faktiskt dom vi önskade oss för ett par år sedan. Det är inte alltid rätt att springa vidare till nästa grej. Tvärt om, en del av det man har hemma är klassiker både vad gäller böcker, musik och spel. De mäter sig ganska bra med många nyheter.

Nätet

SVT-play och TV4-play räcker sjukt långt jämfört med Netflix. På det finns dessutom fler svenska kanaler som TV3 och Kanal 5. Mycket är ganska bra och SVT kan ligga före Netflix i vad gäller vissa amerikanska serier.

Vissa bloggar är fantastiskt läsvärda och en del tidningar erbjuder innehåll som är fullt jämförbart med tv-kanalerna. Försök hitta bloggar som tillför mer värde än att de postar varje dag.

Det finns massor av alternativt innehåll på Youtube. Lär dig hitta det du vill ha där.

Byt

Ta initiativet till byten. På jobbet, i bostadsområdet eller via nätet. Det har visat sig att våra grannar exempelvis läser massor. Det finns alltså sjukt mycket nya och bra böcker i vårt hus och stort intresse av att byta och ge bort.

Vi har redan börjat vår transformation. Vår budget för 2016 blir något i stil med:

 • Två datorspel till Xbox One (båda som presenter).
 • En träningsbok till mig.
 • Vi ska väl dessutom gå på bio någon gång.
 • Någon månad eller två med Eurosport Player får det nog bli i år också.

Det kan bli något inköp till men allt ska rymmas inom budget för övrigt. Jag skulle tro att vi straxt över 1000 kronor på året. Tv-avgift betalar vi ju dessutom, men i övrigt har vi inga andra kostnader för tv, musik, film, böcker, tidningar eller spel*. Nu är det upp till er att sätta nivån för era kostnader för underhållning i 2016. Dela gärna med dig i kommentarerna.

* Våra äldsta barn köper abonnemang på Movie Star Planet, men det får dom betala själva med månadspengen.

16 COMMENTS

 1. Jag började spela datorspel (inte konsolspel, känns som en onödig utgift när jag redan har en dator) sent i livet jämfört med andra så jag köper bara ”gamla” spel på steam. De flesta brukar kosta 100-200:- istället för kanske 500-600:- som de kostade när de var nya. De är inte lika snygga som nya spel men det är väl egentligen ändå skillnaden.

  • Japp, man kan ju lägga ”larm” i Steam så man får veta när spelen är på rea. Spelen har blivit så bra att jag ser begränsat värde av att köpa det senaste.

   Dessutom ska man spela slut på spelen. Ett par gånger dessutom tycker jag.

   Har du någon uppfattning om hur mycket du lägger på spel under ett år?

   • Ja precis, jag har några på bevakning och köper oftast bundles om jag kan. Kan inte annat än att hålla med dig! Dessutom kan man köra alla äldre spel på högsta grafikinställningarna så då får man i vilket fall som helst bättre grafik än om man hade spelat dem precis när de kom.

    Nja, jag spelar bara ett spel en gång. Sen är det roliga slut.

    Jag räknade ihop det nu, det stack iväg en del nu i december när steam hade sin rea och jag köpte två bundles. Totalt har jag lagt runt 2100:- på spel i år (köpte min speldator i januari). Det blir knappt 200:- per månad eller runt 100:- per spel (22 spel). Innan jag köpte de senaste bundles så hade jag redan några spel jag höll på med så har svårt att tro att kommer köpa speciellt mycket spel nästa år, om några alls. Hade jag lagt samma summa på nya släpp hade det blivit 3-5 spel.

 2. Hej!
  Hur gör ni med underhållning som inte är media så som att se ditt favoritlag spela fotboll eller att gå och se en musikal? Mvh, David

  • Plankar 🙂

   Bra poäng David. Den lilla kultur vi går på har främst varit i form av julklapp till familjen. Vi köper biljetter till oss själv och barnen. Men vi behöver inte så mycket mer. Givet det jag radade upp i inlägget så har vi mer än vi kan svälja. Jag känner inget köptryck alls att göra så mycket mer faktiskt.

   Jag gillar cykling, då blir det Eurosport några vårmånader.

   Betala för fotboll?

  • Jag berörde inte tillgången till media från piratbukten eller Swefilm (om dom ens finns kvar) i inlägget eftersom jag inte använder dom eller ser någon direkt vits med dom. Men om man kan tänka sig att använda den typen av tjänster ökar utbudet ännu mera.

 3. Har ingen tv sedan typ 10 år tillbaka, har ingen licens att betala eller Netflix och sånt då. Har ingen betalvariant för Spotify eller köper spel.
  Lånar böcker på bibblan, jag och några kompisar skickar pocket böcker vidare mellan oss om någon av oss har köpt en sådan. Jag kanske köper 2 pocket böcker om året i snitt. Talböcker fultankar jag samt någon enstaka film då och då. Går kanske på bio 1-2 gånger per år.
  Jisses, tänk – EN kategori där jag ligger bra till det i sparandet =) yey!

  • Som sagt så har vi inget stort behov i dagsläget. Vi har faktiskt mer innehåll än vi kan svälja. Dessutom tycker jag att Netflix är lite för sunkig. Filmsidan är för dålig och serier har vi svårt att hinna och orka med.

   • Tycker att alla streaming tjänster som vi har testat bara är för seriernas skull och serier passar oss väldigt bra då vi oftast kan sitta och titta i någon timme men inte mer vilket det tar med en film. Om man är ute efter film tycker jag att tjänsterna allmänt är rätt dåliga.

    • Japp, vi är på samma spår. Serierna som finns på Netflix eller motsvarande är bra. Men en del finns via SVT och det räcker ganska långt för oss. Så det är inget fel på serierna men vi verkar inte vara konsumenter av just serier. Men vi hade Netflix ett år så det kan ändras.

 4. Hej, tack för inspirerande blogg. Lite OT och egentligen passar i vilket inlägg som helst, men anta att alla (eller många) skulle ta till sig tipsen och sluta konsumera och började köra på gratis, vad skulle hända med ekonomin, företagen och i slutändan välfärden?

  Själva betalar vi 2 stycken medieabonnemang, Netflix och Spotify vilket vi anser är mycket prisvärt för vad man får. 178 kr /månad, 2136 kr / år känns helt ok att betala, efter att ha ”piratat” i många år sen börjar på 90-talet då Internet kom 🙂

  • Hej Adamski,

   Fråga vad som händer om vi slutar konsumera dyker upp lite då och då, inte minst på amerikanska bloggar. Vad tror du själv? Jag konsumerar ju fortfarande väldigt mycket och fortfarande i stil med en svensk på 70-80 talet.

   I själva verket så mår nog naturen och vi bättre av mindre konsumtion. Men det finns andra effekter som är mindre uppenbara. Om du inte köper en ny folkvagn utan cyklar i ditt samhälle så finns mycket köpkraft kvar för lokal konsumtion. När du köper Folkan lämnar du massor av pengar och åratals konsumtion till tyska fabriksarbetare. Pengarna hamnar inte lokalt. Jag kan i vilket fall som helst försäkra sig att värden inte går under om vi inte handlar.

   Från det ena till det andra. Inget snack om att Netflix och Spotify har poänger, men mycket på Netflix är också skit, eller redan tillgängligt gratis. Det ligger liksom i konsumtionssamhället, vi betalar för saker vi redan har tillgång till för att vi inte orkar se igenom helheten. För att ta ett kul och aktuellt exempel. I julhelgen så var vi hos en familj som hade både Viaplay och Netflix. Ändå gavs videoboxar med Bron bort. Bron har funnits gratis på SVT-play.

   I det här fallet har familjen först betalat Bron via licensavgiften. Sedan via Netflix, för att slutligen köpa en videobox.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna