fbpx

Vad innebär den nya spellagen?

Senast uppdaterad

Nyligen röstade riksdagen igenom en ny spellag, som bland annat innebär att kommersiella aktörer släpps in på den svenska spelmarknaden. För att kunna verka på den svenska spelmarknaden kommer det dock att krävas licens, samtidigt som spelbolagens verksamhet blir skattepliktig.

Men, vad innebär egentligen den nya spellagen? För den enskilde spelaren, samhället och för de som är intresserade av att investera i spelbolag? Det tänkte vi titta närmare på här nedan.

”En omreglerad spelmarknad”

I takt med att spelandet på nätet ökade allt mer i början av 2000-talet började det svenska spelmonopolet att utmanas allt mer och 2007 tillsatte den dåvarande alliansregeringen en utredning med syfte att utreda den svenska spelmarknaden.

Dock hände inte så mycket när utredning väl var klar ett år senare. Det var inte förrän EU-kommissionen hösten 2014 beslutade sig för att stämma Sverige, på grund av den reglerade spelmarknaden, som det verkligen började att hända något.

Den nytillträdda rödgröna regeringen tillsatte snabbt en utredning och i mars 2017 kom resultatet. I den föreslogs att ett licenssystem införs för de aktörer som vill verka på den svenska spelmarknaden, samt att dessa betalar en skatt på 18 procent. Man föreslog också åtgärder som innebär att ickelicensierade spelbolag ska ges minskade möjligheter att agera på den svenska marknaden.

I april i år presenterade så också regeringen propositionen ”En omreglerad spelmarknad” som i stort sett följer det lagförslag som utredningen kommit fram till, ett drygt år tidigare, och för någon vecka sedan röstades också propositionen igenom i riksdagen.

Källa: ’Riksdagshuset’ av Holger Ellgaard via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Stora möjligheter för svenska företag

Den nya lagen, som kommer att träda kraft 1 januari 2019, innebär att alla de svenska företag i spelbranschen, som idag är verksamma på bland annat Malta, nu får möjlighet att bedriva verksamhet i Sverige. De får alltså möjlighet, att med Sverige som bas, bedriva verksamhet för svenska marknaden. Detta skulle kunna innebära ett rejält tillskott för den svenska ekonomin, då det finns en hel uppsjö med svenska spelsajter på nätet, som svenska spelbolag står bakom.

Samtidigt måste de spelbolag som vill agera på den svenska spelmarknaden vara licensierade och dessutom betala en skatt på 18 procent, vilket i sin tur skulle innebära runt en miljard extra kronor till statskassan.

Utöver de svenska sajterna finns det hundratals, eller till och med tusentals andra sajter på nätet, se fler alternativ här. Om dessa vill fortsätta att vara verksamma på den svenska marknaden kommer även dessa att tvingas bli licensierade. Flera aktörer, så som Leo Vegas VD Gustaf Hagman, har lyft fram detta som en möjlighet för större och seriösa aktörer. En form av skyddsvall skapas i och med det nya regelverket.

Förstärkt konsumentskydd

Vad gäller själva spelandet kommer detta troligtvis inte påverkas i någon särskilt hög utsträckning. Även efter 1 januari 2019 så kommer spelsajterna förmodligen se ungefär likadana ut och det kommer att gå att spela samma spel som tidigare.

Efter att den nya lagen införs kommer du som spelare dock få ett förstärkt konsumentskydd. Dessutom kommer licensierade spelföretag även vara skyldiga att skydda sina spelare mot överdrivet spelande. Samtidigt kommer det även bli förbjudet att använda sig av alltför aggressiv marknadsföring.

Sist, men inte minst, är det förstås också viktigt att inte spela på ett sådant sätt att det äventyrar ekonomin. Det allra bästa sättet är förstås att göra en budget för att på så sätt kunna se exakt hur mycket man har råd att spela för.

Författat av Samuel Eriksson.

Kategorier Övrigt

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna