Varför är boken gratis?

6
1434

Varför tänker du ge bort din bok är en av de vanligaste frågorna jag fått kring boken så här långt. Frågan innehåller en rad antaganden och frågeställningar som måste benas upp var för sig, därför har jag lovat att skriva ett separat inlägg kring just detta. Och nu är det dags!

 

 

I den bästa av världar så hittar jag en förläggare som kan tänka sig att stödja boken och ge ut den. I det sammanhanget så hjälper de författaren med en rad tjänster, så som korrekturläsning, bokomslag och marknadsföring. De tar också risken som det innebär att trycka upp fysiska kopior av boken. Det vore sannolikt det bästa scenariot för mig, det vore förmodligen också det bästa för boken och de som har glädje av budskapet däri.

Den bok jag skrivit är inte dålig, men för att den ska betinga ett värde på 200 kronor så behövs den kompletteras. Kanske med källor. Boken är också skriven lite tyngre i vissa delar, som en kursbok, de delarna skulle säkert må bra av att utvecklas. I flera avseenden, de kan göras mer lättillgängliga, eller mer fördjupade. Det skulle alltså innebära rätt mycket mer arbete än jag lagt ned nu för att få samman en bok med högre kvalité. Det skulle sannolikt också krävas ett arbete med att få tillgång till data som behövs för en fördjupning.

Sannolikheten att jag ska hitta en förläggare som backar en bok som den jag skrivit, givet det som sägs ovan, är obefintlig. Anser jag.

Då återstår möjligheten att ge ut boken på eget förlag. Vilken bok ska jag då ge ut, en enklare version eller 200-kronorsvarianten. I vilken form? E-bok eller fysisk bok. Och vad får det kosta?

Ja svaret på den frågan är; jag jobbar inte mer med boken och samtidigt betalar för att få ut den.

Vän av ordning säger då att det rimligen inte är så det är tänkt, utan naturligtvis så ska intäkterna från boken täcka utläggen. Men vad är sannolikheten för det? Det är få egenutgivare som lyckas generera någon nämnvärd intäkt på sina böcker. Vissa tycker inte jag får säga så, då är jag bitter, men det är jag inte alls. Andra tycker att jag förringar värdet av det jag gör. Men det tycker inte jag. Värdet uppstår hos läsaren som läser boken. Det värdet påverkas inte av hur många som läser boken. Men den affärsmässiga kalkylen gör det.

En stor nackdel med att inte ge ut boken och därmed låta den exponeras på Adlibris och Bokus är att marknadsföringen av boken, och de idéer som den för fram, stannar här i den lilla mikrovärld som bloggen och dess följare utgör. Dessutom så blir det inte lätt att marknadsföra något i andra media. Det är rätt, men den marknadsföringen kostar pengar och bör kunna räknas hem. Det tror inte jag går, inte heller är möjligheten förbrukad. Vi återkommer till det.

Vad jag kommer göra är att jag kommer ge ut boken som pdf-fil. Med bokomslag och formaterad enligt e-bokvärldens alla regler och tankar. Du får den av mig via e-post och jag kommer lägga alla som laddar ned boken i en maillista.

Jag ber dig också att bidra ekonomiskt utifrån det du tycker är rätt och rimlig ersättning för boken men helt på frivillig basis. Jag har ingen möjlighet att hålla reda på vem som bidrar och inte.

 

 

Jag kommer sedan göra ett antal föreläsningar som jag publicerar på Youtube, som kompletterar boken. Det handlar om att göra vissa tunga delar lättare att ta till sig. Det är också tänkt att jag ska fördjupa andra delar. Det underlättas av att boken är fri och att innehållet helt ägs av mig.

I det här kommer jag be dig komma med synpunkter i alla möjliga och omöjliga former. De synpunkterna kommer användas för att revidera boken. Jag räknar med att göra det löpande, exempelvis vad gäller språk och faktafel, samt att det sker en större revidering vid någon tidpunkt.

Som sagt, mycket av det som kommer kommuniceras kring boken framöver kommer på Youtube. Gå därför in och prenumerera på Onkel Tom redan idag. Det är också ett av de viktigaste bidragen du kan ge bloggen. 1 000 följare gör nämligen att jag får ta del av den annonsering som sker på Youtube. Det rör sig inte om några stora pengar men blir lätt någon hundring i månaden vilket är 1 200 kronor på ett år.

6 COMMENTS

 1. Tror du tänker rätt!
  Eric Hartvigs gratis pdf bok
  ”Dags att lämna ekorrhjulet? -Ett enklare och bättre liv.
  Kort manual för att halvera tiden till ekonomiskt oberoende.”
  Den betydde mycket för många människor inklusive mig på sin tid.

  • Hej Kalle56,

   Vi får se, jag är själv rätt övertygad om att det här är rätt. Som någon påtalade på Twitter så kan väl den som faktiskt tänkt köpa en bok donera pengar på det sätt man tänkt. Det går ju direkt dit man vill i så fall. Inga omvägar via förlag, avgifter för att delta i olika system osv. Så jag är övertygad om att det här är det mest effektiva sättet för alla. Däremot så är den nog inte hållbar om jag ska ge ut material, men det går ju att blanda och ge ….

 2. Tror att du gör helt rätt, att hitta nya kanaler för inkomster kommer nog gynna dig långsiktigt istället för att sitta i knät på gamla förlag osv. Dessutom slipper du dubbelmoralen som sparbloggare vilja att dina sparsamma läsare ska betala fullpris för din bok. Då donerar jag gärna direkt till källan.

  För totalt egenintresse, finns det möjlighet attpublicera den i .epub format för läsplattor?

  • Hej Andreas,

   Jag tänker väldigt lika dig här. Sedan vet jag att verkligheten inte riktigt är så enkel. Ett förlag gör stor skillnad i marknadsföring exempelvis. En ”riktig” bok smäller högre ur varumärkesskapande osv. Duktiga människor på förlag ger ovärderlig feedback.

   Först kommer pdf i ett format som passar mobiltelefoner, paddor och datorer. De flesta appar på paddor klarar en pdf-fil lika bra som något annat format. Den går att lägga till i bibliotek, den går att sätta bokmärken i osv. Nästa steg blir att undersöka om det går att konvertera pdf-filen till epub och andra läsplattors format. Teoretiskt ska det vara ”enkelt” och stämmer formatering, sidbrytning mm så kommer jag lägga ut andra format så snart jag bara hinner. Annars får vi se.

 3. Med PDF är man bunden till den textstorlek du valt. Kan med stor sannolikhet bli för liten text på en telefon. Med ePub kan man ändra storlek själv. Alternativt att du gör en PDF för stora skärmar och en PDF för mobiler.

  • Japp,

   Jag har kollat epub-formatet. Det går inte att konvertera PDF-en, det blir skit, men det går att generera epub direkt ur ordbehandlaren jag använder. Jag ska kolla hur de blir.

   Eder önskan är noterad! 🙂

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna