5 tips när du söker företagslån

Företagslån kan bli aktuellt i många olika situationer. Allt från nystartade företag som vill komma igång till aktiebolag som vill göra marknadssatsningar kan behöva ett banklån för att utvecklas. Genom att vara ordentligt förberedd ökar chanserna för att du ska bli beviljad ett lån med bra villkor! Här går vi igenom hur du tar dig dit.

Ansöka om lån på nätet

I dag behöver du inte gå till ett bankkontor för att diskutera lån som förr i tiden. Tack vare nätet går det snabbt att kostnadsfritt både jämföra och ansöka om företagslån. Läs mer här om du vill jämföra olika företagslån och få låneerbjudanden. Kostnaden och räntan för lånet kommer att vara individuell, baserat på hur din verksamhet ser ut.

Lån till nystartat företag

Det finns långivare som riktar sig även till helt nya företag som behöver en boost för att komma igång. Ett sådant lån brukar kallas uppstartslån eller starta eget-lån. Banken kan kräva en säkerhet i form av till exempel en fastighet eller personlig borgen. Hur framtidsmöjligheterna och riskerna ser ut för verksamheten påverkar ränta och lånesumma, precis som med andra företagslån.

Anledningar till att ta företagslån

Ett företagslån kan öppna upp dörrar som gör att tillväxten ökar. Så länge verksamheten har möjlighet att betala tillbaka pengarna, och du har en genomtänkt plan, är det ofta ett effektivt sätt att ta in kapital. Här är några av de vanligaste anledningarna till att företag ansöker om lån:

  • Produktutveckling eller inköp av dyr utrustning.
  • Starta ett företag, från idé till verklighet.
  • Återbetalning av andra dyra lån och krediter.
  • Satsning på marknadsföring.
  • Etablering i ny stad eller flytt till större lokaler.
  • Stötta verksamheten under en tuff period.

Tips inför ditt företagslån

Vad är då viktigt att tänka på inför en låneansökan?

1. Se över kraven för att få företagslån

Grundkravet är att företaget ska vara registrerat i Sverige. Utöver detta kan det tillkomma krav på en viss omsättning, bokslut, att inte ha betalningsanmärkningar eller att ha varit verksamt i minst ett halvår. Kraven varierar beroende på långivare, så jämför olika banker för att se vilken som kan passa dig.

2. Ha en tydlig plan för hur kapitalet ska användas

Vad ska företaget använda banklånet till? Gör upp en affärsplan där det framgår vad du ska använda pengarna till, varför lånet är nödvändigt och vad det kommer att tillföra i företaget. Lånet måste fylla ett behov och göra att företaget kan tjäna pengar i framtiden.

3. Bestäm hur stor summa företaget behöver låna

När du vet varför företaget behöver låna så är det dags att räkna ut hur stor lånesumma du ska ansöka om. Gör en budget och var så detaljerad som möjligt. Ha koll på företagets siffror och dokument som kassaflödesanalys och årsredovisning.

4. Jämför räntor, avgifter och villkor

Använd en jämförelsetjänst för att hitta de bästa villkoren. Återbetalningstid, avgifter, lånesumma, ränta och krav på säkerhet är viktiga aspekter att titta på.

5. Håll koll på återbetalningen

Var konsekvent med återbetalningen och betala i tid för att inte hamna i sticket. Om företaget har ekonomin att betala i förtid kan det vara en fördel för att bli skuldfri snabbare och därmed minska utgifterna.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 svar på ”5 tips när du söker företagslån”

  1. Jag tycker inte man ska ta företagslån om man ska nystarta en verksamhet. Istället ska man jobba sig framåt eller möjligtvis spara ihop för att så småningom starta verksamheten. Med Internet behöver man inte starta en avancerad verksamhet som kräver lokal och dyra inköp, vilket leder till behov av större kapital. Testa vattnen genom att sälja din produkt online är mitt tips. Miljardären Mark Cuban tycker exakt så också, att sälj din produkt som tusan utan att ta onödigt företagslån.

    Svara
  2. Det har du helt rätt i då jag tänker efter. Jag tänkte inte efter riktigt. Det är många sektorer där det krävs väsentlig belåning. Och om alla bara startade ”magra online verksamheter” skulle samhället kollapsa.

    Svara

Lämna en kommentar