Amerikaner och bekvämlighet

Ytterligare en tidig morgon i Los Angeles som ger utrymme för lite bloggning. Jag vaknade vid fyrarycket lokal tid och latade mig sedan till halv fem ungefär. Fast jag trodde det var kört när jag vaknade vid cirka halv två i natt. Pigg som fasen! Tänk om jag kunde vakna så hemma någon gång!

Här i USA är bekvämlighet en central del i kulturen. Hotellet vi bor på är inte speciellt märkvärdigt men mängden personal vars ända syfte är att göra det bekvämt för besökarna är enorm jämfört med i Sverige. De parkerar bilar, ropar på taxi, hämtar bilar, bär väskor, hämtar juice, serverar och dukar av, hämtar kaffe, för att nämna några sysslor.

Nära kompis till bekvämligheten är behovet av det privata. Mängden människor som äter frukost på sina rum är betydligt fler än i Europa som jag upplever det. Och det går igen i andra delar också, exempelvis kollektiva transporter. Själv är bäst helt enkelt!

Det betyder att jänkarna spenderar mycket pengar på att göra det bekvämt för sig. Det skiljer sig lite från den konsumtion som jag främst själv ägnat mig åt, nämligen att köpa prylar. När vi köper saker är det främst för att vi vill uppnå något saken förmedlar. Vi vill bli ett bättre jag.

Men när vi köper bekvämlighet så är det inte riktigt samma sak, åtminstone inte i mina ögon. Högklackade exklusiva skor gör kvinnor vackrare, fotriktiga bekväma gör det inte. Mannen som inte kan stoppa en taxi själv framstår knappast som mer attraktiv, snarare jäkligt menlös.

Inte heller bidrar bekvämligheten alltid till att skapa känslan av ett mer attraktivt liv. Snabbmatskedjorna med drive-in eller de lite bättre ställena som trots det har tråkigt miljö och serverar maten på papperstallrik är bekväma då amerikanerna slipper laga mat, men slår knappast ett hemlagade alternativ.

Gårdagens middag för 120 kronor på pappersfat var marginellt bättre än den här.
Gårdagens middag för 120 kronor serverad på pappersfat var marginellt bättre än den här rätten.

Jag kan välja hur många exempel som helst på hur det finns en systematik i att prioritera bekvämlighet i det amerikanska samhället, men det är också slående hur märkligt och uselt slutresultatet är.

Vi ligger långt efter i Sverige och Europa, men vi rör oss sakta i samma riktning som amerikanerna. Vilket är tråkigt. För den här typen av konsumtion är dels osexig, dels är tillvänjningsfaktorn skyhög. Alltså, känslan av bekvämlighet försvinner snabbt när vi börjar ta bekvämligheten som självklar. Som lök på laxen är resultatet dessutom ofta uselt som jag nämnde!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”Amerikaner och bekvämlighet”

 1. Jag älskar USA men samtidigt finns det inget som ett besök där som får en att ändra på sitt liv. Det var när vi flyttade dit 2005 som vi började se våra konsumtionsvanor i vitögat och så smått började spara istället för att slösa. Det finns så mycket överflöd och slöseri och samtidigt så lite sparande och trygghet…Bra för att skaka om en och se sitt eget beteende…

  Svara
  • Ja, USA är fantastiskt på många sätt. Men också ganska vilset på andra.

   Framför allt är bilkulturen här i LA märklig och svårbegriplig. Vi jobbar med en underleverantör här där industriperonalen har gigantiska nya pick-ups. De jobbar i princip endast för att betala bilen…

   Svara

Lämna en kommentar