Amerikansk vapenkultur och ekorrhjul – Vad kan vi lära från det ena och använda på det andra

En sak som är viktigt att förstå här är att jag egentligen inte tar någon direkt ställning i vad som är rätt eller fel kring handeldvapen. Vi i Europa kan förundras över Amerikanska skolskjutningar men vi gör det i ett sammanhang där statsterror i form av nazism och kommunism kostat miljontals människor livet. Det hade exempelvis varit helt rimligt att dra slutsatsen att människor har rätt att beväpna sig efter judeutrotning i Hitlertyskland. I grund och botten handlar alltså inte det här om vilka sanningar som är rätt eller fel. Det handlar i stället om att förstå hur vi tänker, vilka steg som är iblandade och hur vi bör tänka om vi önskar ändra något.

[wp_ad_camp_2]

Det jag faktiskt påstår i videon är att människor i ett större sammanhang önskar ungefär samma sak, nämligen trygga och funktionella medborgare där människor jämlikt kan samverka. Där påstår jag att den bästa lösningen finns när våldsbalansen reduceras/elimineras från det sociala samspelet, snarare än att den lyfts fram och mäts eller utvärderas av parterna.

https://tidochpengar.se/2017/08/det-som-gett-mig-mest-frihet-ar-nog-att-jag-kunnat-sanka-kraven/

https://tidochpengar.se/2017/01/uppfoljning-kring-fangarnas-dilemma/

https://tidochpengar.se/2017/01/forandring-nar-partnern-inte-vill-vara-med/

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 svar på ”Amerikansk vapenkultur och ekorrhjul – Vad kan vi lära från det ena och använda på det andra”

 1. Bra jämförelse.

  Men tänker även fortsättningsvis vara beväpnad i Lövens Sverige (som flertalet i Malmötrakten är), minimalismen har en gräns.
  Möjligt att logiken brister, men välbefinnandet går här före.

  Svara
 2. Riktigt bra genomgång Onkel! Speciellt din slutkläm med att om du gör samma sak hela tiden utan förbättring kanske du ska göra tvärtom (eller mindre istället för mer).
  Den tanken är för övrigt viktig överlag, försöker mig på den ibland när jag blir irriterad över att vissa saker inte blir som jag vill, att då fortsätta på samma spår är helt enkelt dumt. Borde passa dig bra att skriva ett inlägg om det.

  Mina övriga tankar för att få ur mig frustration från vapengalningar:

  Lite knasigt att beväpna lärare osv ska lösa problemet. Men visst. Vad blir då nästa steg ”om” beväpnade lärare inte löser problemet? Ge dom granater? Beväpna även övrig personal (vaktmästare, matpersonal etc)?

  Och slutligen då kanske även att alla elever har vapen? För allas säkerhet menar jag..
  mer vapen = mer säkerhet

  Känns som man logiskt snubblar något rejält, och nu i dagarna börjar det som vanligt skyllas på spel (tidigare var det videovåld och musikvåld)…

  Det jag menar är att utvecklingen mot mer vapen leder till mer våld och ännu mer vapen, och då även mer skydd. Då kör vi vidare med skyddsvästar för barn osv osv.

  Är det hållbart i längden? Har vapenförespråkarna funderat på vad nästa steg är? Nu är diskussionen fast i fler vapen just nu eller inga vapen alls.

  Svara
  • Hej Andreas och tack!

   Svårt läge för jänkarna, det har spårat ur för rätt länge sedan och nu verkar det nästan som galenskapen accelererat. Jag tror det är ganska känt att något bör göras och att det finns ett rätt allmänt stöd över hela nationen för en annan, alt. kraftigt modifierad, vapenlagstiftning men man har samtidigt ett synsätt som gör det mycket svårare att pressa på majoritetens vilja på minoriten än vi har här i norra Europa.

   Svara

Lämna en kommentar