Att konsumera ses ofta som normen – Det är tveksamt

Sparande benämns ofta av ekonomer som “uppskjuten konsumtion”. Jag vet inte om vi kan ge ekonomerna skulden för vår samhällsutveckling men jag tycker uttrycket sammanfattar de som är norm i någon mening: Vi jobbar för att tjäna pengar som sedan ska spenderas. Antingen direkt i form av konsumtion eller lite senare, då är det uppskjuten konsumtion.

Jag brukar säga att man inte behöver köpa massa prylar för sina pengar. Man kan köpa tid. Någon påtalade att även det är en form av uppskjuten konsumtion eftersom jag faktiskt inte köper tid utan mat, kläder och boende vid ett senare tillfälle. Även livsnödvändiga saker konsumerar vi.

Det är rätt! Mitt språkbruk är inte optimalt.

Men för de flesta som ska dela med sig av utmaningen i sitt sparande så uttrycker man sig som att det är svårt att hitta balansen mellan konsumtion – då vanligtvis inte livsnödvändiga ting – nu eller sparande.

Egentligen är det inte konsumtionen som står i fokus. Det är balansen mellan en belöning nu eller en framtida mer komplex belöning som är utmaningen.

Läs gärna vad ny forskning säger om det så kallade Marshmallow testet. Det är inte som du tror!

Det jag reagerar över är att synsättet är så snävt. Bara för att vi har pengar och har möjligheten att konsumera så är det väl inte där vi behöver vara i tanken. Det är lite som att några flaskor sprit i barskåpet gör att vi endast kan förhålla oss till om vi dricker eller inte.

Se videon om du inte redan gjort det.

Inläggen på sociala medier jag pratar om i videon hittar du nedan.

Kategorier Övrigt

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng