Då har det gått ett år: Del 2 – Här är det aldrig lördag, eller måndag heller

Det är mycket som är annorlunda med att leva som vi gör idag jämfört med hur det var tidigare. En del saker har vi förutsett, och de är också delar till förklaringen till varför vi är här, en del saker förstår vi och lär vi oss nu. Vissa företeelser tycker vi om, andra är kanske mindre välkomna.

Idag tänkte jag skriva om hur synen på tid, arbete, fritid och könsroller är här i ingenstans, efter ett år.

 

[wp_ad_camp_4]

 

Veckan har sju dagar – Vem bryr sig?

Det som främst styr hur vår dag ser ut är tiden på året samt engångshändelser som tandläkarbesök och skolavslutning. Veckodagen är helt ointressant. Det betyder att vi inte har helg och att vi aldrig är lediga. Men det betyder också att det aldrig riktigt är vardag. Vi har måsten, men vi styr vår tid.

Pulsen som gör att man kanske lägger på ett extra kol på vardagen och sedan tar helg, en helg då man tar ledigt, är med familjen och ägnar sig åt sina fritidsintressen, saknas. En dag då man är trött och omotiverad kommer inget gratis. Vi kommer upp för att barnen ska till skolan, men sedan är vi hemma i ett töcken.

Å andra sidan så har man många dagar då arbetet går som en dröm. Man orkar hur mycket som helst, livet ute är fantastiskt. Inga störande moment som pendling eller hämtning på dagis finns. Inga ramar. Man jobbar helt enkelt med sitt när andan faller på. Och det vi gör ger ofta rätt mycket. Om jag jobbar en dag på gården så behöver jag inte ta en lunchpromenad för att få ljus och uppleva sommaren. Jag behöver inte fundera på hur jag ska träna på kvällen. Nu på sommaren gör vi mycket med barnen naturligt under dagen, som att plocka med smådjur av olika slag. Det är otroligt belönande. Om jag gör det jag känner att jag måste och behöver göra så uppstår inte massa nya måsten överallt.

Det här ger ett enklare liv. Ett behagligare liv, i någon mening. Men det är mycket att göra, i synnerhet på sommarhalvåret med gården och studierna är rätt tunga periodvis på vintern. Vi har flyttat hit för att uppnå ett liv där vi gör saker som är viktiga för oss på ett naturligare vis. I mångt och mycket har vi lyckats med det. Vi har också fått till vissa strukturer och rutiner som fungerar bra sett till helheten i våra liv. Som att plugga. Men vi är alltid lite efter och har alltid lite brist på tid.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Det finns en årscykel som vi inte riktigt greppat här ännu – vi har ju gjort vårt första år så … – som vi behöver bli duktigare på att leva med. Burar, byggen och renoveringar ska göras i september till december. Vårbruket drar igång någon gång i slutet av april. I perioden oktober till april finns tid för skogen. Under det mörka halvåret så är tiden man kan jobba ute begränsad. Då måste man fånga dagen, samtidigt som den har ett slut. På sommaren går det utmärkt att jobba till klockan 8 på kvällen, äta och sedan fortsätta lite till med något pyssel. På vintern är kvällen fritid, på sommaren är det inte riktigt så.

Kanske ska vi bli bättre på att följa almanackan och ta helg, för att ge plats för något mer. Kanske är det cykling, läsning eller sällskapsspel. Gör vi det kommer vi förtydliga att det finns något som heter fritid, något vi inte har idag. Men vi kommer också förstärka bilden av att det finns jobb, något vi saknar.

Rutiner – främst i form av könsroller?

Det finns ingen riktigt tydlig skiljelinje mellan arbete och fritid här ute. Det gör att vi tappar lite rutiner. Vi blir ineffektiva och får taskigt stöd för att få ut max av dagen. Som jag var inne på så behövs inte det för att vi ska kunna vara människor på samma sätt som tidigare. Men det behövs för att vi ska hinna med det vi har för händerna. Lite kompenserar vi för den ineffektiviteten genom att cementera könsrollerna.

Vi har ofta gjort så. Det beror på att jag är rimligt händig och min sambo gärna lagar mat och pysslar i köket. Det här är ett väldigt effektivt sätt att göra livet enklare och minska behovet av kommunikation. Men det har nackdelar. Det blir inte självklart speciellt rättvist exempelvis. När vi flyttade från landet till staden, sålde alla prylar och gick från eget hus till bostadsrätt, så minskade min arbetsbörda rejält. Sambons tvätta, städa och laga mat ökade, då vi inte längre köpte exempelvis ruttjänster eller mat ute.

Det finns andra roller vi intar. Jag är exempelvis grovarbetaren medan sambon är dagliga sysslornas mästare. Det finns också perioder då min sambo är arbetsledaren och jag drängen. I det blir det lätt så att arbete som faller på mig är mitt problem, medan arbete som faller på sambon är vårt gemensamma.

 

[wp_ad_camp_2]

 

På det hela taget tycker jag ändå att vår relation och vårt sätt att vara tillsammans fungerar mycket bra. Då säger jag det utifrån perspektivet att vi alltid samverkat bra i vår relation. Jag skulle vilja få lite mer tillfällen där jag kan laga mat och jag tror vi kan bli lite effektivare i vissa delar, men det finns inga stora problem i vår uppdelning av vardagens sysslor som jag ser det.

God råd är dyra

För den som läser det här, som själv har planer på att flytta ut på landet med familj, hundar, höns, hästar och vad det nu är allt så finns några reflektioner att göra.

 • Det här är inte en trädgård. Arbetsmängden är inte riktigt så greppbar, och det är svårt att hinna med att göra allt ”perfekt”.
 • Om du har behov av struktur för att jobba, och fullfölja det du påbörjat, så är det inte säkert att livet på en gård är din grej.
 • Om ni lever i en relation där ni ständigt förhandlar om vem som ska göra vad – ur såväl genus som rättviseperspektiv – undvik att skaffa en gård, eller var beredda att tänka om. Det går inte att lägga för mycket tid och kraft på att prata om vad som ska göras, här gäller det att göra.
 • Om du tycker om att skapa och se ett resultat av det du gör så erbjuder en gård så många möjligheter till det i vardagen att vardagens kontorsliv som många lever verkar helt konstgjort och dött i jämförelse. Men beakta punkterna ovan.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.


Flera inlägg i samma kategori

16 svar på ”Då har det gått ett år: Del 2 – Här är det aldrig lördag, eller måndag heller”

 1. Intressant att tiden får en annan betydelse. När vi hänger på landet på sommaren upplever jag samma sak men så fort vi flyttar in till stan igen är vi tillbaka i ekorrhjulet med tider som styr.

  Svara
 2. Tänkvärda ord, tack för dem. Även jag har valt att skapa en tillvaro där jag inte skiljer på vardag och helg jobb eller fritid. Min tanke är att det jag gör ska ge mig energi oavsett vad det är. Kul att jag hittade din blogg. Som min man alltid har sagt, det är i vardagen vi lever. Att vänta på helg gör ingen lycklig !!!
  Ha det fint!

  Svara
  • Hej Kicki,

   Din man är klok! Det är faktiskt så att vardagen är huvuddelen av våra liv. Så sant, samtidigt so det är så långt från vårt – och ibland omgivningens – agerande många gånger.

   Svara
 3. Livet på landet är underbart även om det har sina nackdelar. Förstår dina upplevelser och kan känna igen mig i många. Måndag eller lördag spelar heller inte så stor roll för mig. För mig är det mer viktigt att leva det liv jag vill. När eller hur jag jobbar spelar inte så stor roll. Däremot är det viktigt med struktur för hur mycket frihet det än finns så är tiden alltid en bristvara.

  Lycka till med livet på landet.

  Svara
  • Hej Fotografen!

   Det är ju det som är lite tricket för oss att hitta rätt i tror jag. Som friare har vi färre måsten och mindre struktur. Dom går lite hand i hand.

   Svara

Lämna en kommentar