De 4 bästa tipsen för att effektivisera din ekonomi

Något som alltid är ett hett ämne och viktigt för de flesta i vårt land är ekonomin. Alla känner vi de som spenderar mycket och fort, och de som sparar in på varje lilla inköp. Vilken slags konsument man än är så är det viktigt att kunna effektivisera sitt förhållandesätt till sin ekonomi, så att man kan tillbringa mer tid med att göra sånt som är roligt. Små knep, trots att de kan kännas betydelselösa, kan ha en positiv inverkan på längre sikt, speciellt när man vant sig vid en rutin. Här är fyra av de bästa tipsen.

Gör din research

Många som effektiviserar sin ekonomi gör så genom att skaffa kreditkort, vilket gör att man inte behöver vänta tills man får betalt innan man kan göra inköp och därför kan ta del av rabatter och förmåner när som helst. Men det är viktigt att man gör sin research innan man registrerar sig för ett kreditkort, då vissa företag eller banker har höga räntor om man missar en betalning. Andra erbjuder även poäng som kan lösas in mot exempelvis flygbiljetter eller matkuponger, så det är också bra att välja ett kort som passar ens livsstil.

Använd smarta betalningsmetoder

Många dröjer sig kvar i gamla betalningsmetoder när de handlar på internet, till exempel bankgiro, men nu även kontokort. Att behöva knappa in sina kortuppgifter varje gång man gör ett köp är inte effektivt, och att spara dem på sidor kan kännas lite otryggt. Därför är det bra att använda sig av sidor som tar alternativa betalningsmetoder som Neteller eller Skrill – hos Unibet används exempelvis båda dessa e-plånböcker, där insättningar och uttag går på några sekunder. Det är också mycket säkert eftersom det inte är knutet till någon bank.

De 4 bästa tipsen för att effektivisera din ekonomi
Appar och teknik är ett bra sätt att effektivisera. Källa: Pixabay

Ta del av tekniken

Teknik är allas bästa vän när det kommer till effektivisering och det finns appar som gör livet mycket enklare. Förutom det grundläggande tipset att ha sina bankappar och mobilt bankID, finns det nu även fintech-företag som erbjuder innovativa lösningar. Klarna har tillsammans med Tink börjat skapa teknik som låter dig ha översikt över din ekonomi, där alla dina inköp samlas i en app och kategoriseras beroende på vad köpet var. Genom appar som dessa kommer man ha en bättre idé över hur man spenderar, vilket resulterar i ett mer effektivt spenderande och sparande.

Gör en budget

Det låter kanske uttjatat men att göra en budget är ett av de mest säkra sätten att få bättre koll och därmed effektivisera sin privatekonomi. Det är bäst om man har ett mål när man börjar budgetisera, annars kan det bli svårt att hålla sig inom ramarna som man satt upp. Det gäller bara att komma in i en rutin att fylla i budgeten, men när man väl vant sig går allt snabbt, enkelt och effektivt.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.