Det är bra med gränser och riktlinjer  

Det finns inga gränser för vad du kan åstadkomma med vilja och hårt arbete. Det är så man brukar säga och det ligger en hel del sanning i det. Gränser är samtidigt inte alltid till för att korsas. Du gör faktiskt rätt i att sätta upp vissa gränser för att du ska må bra och vara den bästa versionen av dig själv.

När ska du sätta upp gränser? Vi tar några exempel.

När du är stressad

Är du en kronisk ja-sägare som tar på dig mer än vad du egentligen hinner? Då är det av yttersta vikt att du lär dig att sätta gränser. Hur mycket du än vill hjälpa till och hinna med kan det i slutändan ha en negativ effekt på dig och din kropp. Vi orkar bara med så mycket åt gången och om du inte lär dig att sätta gränser finns det en risk att du börjar att slarva med dina åtagande eller i värsta fall går in i väggen.

Börja att prioritera dina uppgifter och placera de viktigaste först. Ta reda på hur mycket du faktiskt hinner med om dagarna och dra din gräns där. Lär dig också att säga nej. Kom ihåg, du säger inte nej för att vara elak mot någon utan för att vara snäll mot dig själv. 

När det blir för mycket av det goda

Tänk om vi kunde göra precis vad vi ville, när vi ville och hur mycket vi ville. Frågan är hur länge man hade tyckt att det var roligt.

Att sätta gränser för saker som vi tycker är roliga kan göra dem ännu roligare. Om du hade ätit din favoritmat varje dag hade du sannolikt tröttnat snabbt. För att undvika att detta sker är det viktigt att du sätter upp gränser. Välj en dag i veckan som du får äta lite extra gott. Idén med lördagsgodis är faktiskt inte dum även för vuxna. Sätt upp gränser för din skärmtid och spela eller titta endast på teven, datorn eller surfplattan fram till ett visst klockslag. Spelare kan ställa in exakt hur länge, och för hur mycket, de ska spela. Innan du börjar att spela på slots som till exempel MajiWilds eller Upgradium kan du ställa in hur ofta du ska spela varje dag, vecka eller månad. När din kvot är nådd är det dags att göra något annat. Det går till och med att sätta upp gränser för hur mycket du använder sociala medier, såsom Instagram, och både Apple och Google har appar för att hålla koll på skärmtiden.

När du planerar din ekonomi

Den som ska spara pengar vet hur tufft det kan vara. Det finns frestelser runt varje hörn och det är lockande att köpa nu istället för sen. Dra en tydlig gräns för vad du får spendera och hur mycket du ska spara. Var samtidigt inte för hård i ditt sparande. Det är frestande att lägga undan den största delen av inkomsten, men du får samtidigt inte glömma bort att du också lever nu – och inte endast när sparmålet är uppnått. 

Hur och när du sätter dina gränser är upp till dig. Men sätt dem. De kommer att ha en positiv inverkan på ditt liv och bidra till att du kan prioritera det som är viktigt. 

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

3 svar på ”Det är bra med gränser och riktlinjer  ”

  1. Hej!

    Jag har läst din blogg en tid och tycker det är spännande att följa dina resonemang och livsförändringar. Tack för att du delar med dig! Jag tycker även det är intressant att läsa kommentarer från andra läsare men såg att det här inlägget inte hade någon kommentar och därför tar jag mod till mig och skriver min allra första kommentar. Den blev en väldigt lång kommentar så det är väl tur att det är min första (och kanske enda) kommentar 😉 !

    Att sätta gränser är svårt. Både privat och på jobbet försöker jag använda mig av ett arbetssätt som bygger på Scrum (kolla på Wikipedia för förklaring) men jag använder mig bara en liten bit av Scrum och har gjort min egen variant. Så här har jag gjort:

    För att komma igång:
    Sätt dig bekvämt och ostört. Sätt en timer på tex 10min. Samla ALLT du kan komma på i en att-göra-lista, gärna digitalt så att du kan ändra i den lätt. Ha en jobblista och en privat lista. Skriv ner både sånt som är viktigt och måste göras i närtid (tex köpa mjölk), sådant som är en önskan som kanske ligger längre i framtiden (tex flytta till nytt boende) och allt däremellan. Sluta inte när du tror att du är klar utan sitt kvar tills timern ringer, tankarna kommer i vågor.
    Dela sedan upp din att göra lista i tre kategorier:
    1 Det som måste göras under närmaste veckan (tex köpa mjölk)
    2 Det som måste göras den närmaste framtiden (tex köpa julklappar)
    3 Det som ligger i framtiden (tex flytta till nytt boende)
    Nu är du på gång. Ha alltid listan tillgänglig så att du kan fylla på den så fort du kommer på något som ”måste” göras, men vänta med att sätta in uppgiften i någon kategori.

    Nästa steg:
    Smyg upp en kvart före barnen (om du har några) och titta igenom att göra listan och kalendern.
    Hur ser dagens kalender ut? Går dagen ihop eller ska något avbokas?
    Vad ligger i kategori 1 den här veckan? Bestäm vad du kan få gjort i dag. Tex ”köpa mjölk” och skriv in det i kalendern.
    Nu har du tagit kommando över din kalender (i alla fall för EN dag). Om någon ber dig om något kan det vara lättare att säga nej utifrån att din dag redan är planerad. Om du inte KAN säga nej (shit happens) har du i alla fall koll på vilka konsekvenser det kommer att ge (kommer inte hinna köpa mjölk) och om det går att hitta en annan lösning på det (tex skicka ett SMS till någon i familjen köpa 1L mjölk eller leva en dag utan mjölk).

    Att fortsätta:
    En gång i veckan gör du det som står under rubriken ”För att komma igång”. Dessutom delar du upp större projekt i mindre bitar. Första biten i ”köpa julklappar” är kanske att skriven en lista över vilka som det ska köpas julklappar till. Första biten i ”flytta till nytt boende” är kanske att öppna ett separat sparkonto för ändamålet. Sätt sedan den första lilla biten på kategori 1 till nästa vecka så är du igång med första delen av ”Köpa julklappar” och ”Flytta till nytt boende”. Själva projektet att ”Köpa julklappar” och ”Flytta till nytt boende” ligger fortfarande kvar i kategori 2 och 3.

    Att sätta gränser för roliga saker och få tråkiga saker gjorda:
    I Scrum jobbar man i ”Sprintar”. En sprint (för mig) kan vara 20-45 minuter (men inte längre) följt av en paus på 5-15 min. Jag använder mig av en app som heter ”Power Focus”.
    Jag försöker att ha max 5 saker i kategori 1 på min att-göra-lista. Jag plockar en uppgift från kategori 1. Sätter igång appen. Jobbar i 25 min och tar därefter 5 min paus eller jobbar i 45 min och tar 15 min paus. När uppgiften är klar stryker jag den från listan. Tar en liten paus innan jag väljer ut nästa uppgift i kategori 1 på listan som jag ska fokusera på. Det är lättare att fokusera på en tråkig uppgift om jag vet att min paus/belöning bara är 25-45 minuter bort. Det är lättare att sätta gränser för roliga saker (tex läsa bloggar) om jag sätter en tidsgräns (tex 45 min) och därefter gör en annan sak på min lista, för det ska ju inte bara stå tråkiga saker på att-göra-listan!
    Om jag tex jobbar framför datorn kanske pausen är att göra några gympaövningar eller äta en frukt.
    Om jag tex städar kanske pausen är att slötitta på telefonen i 5 min.
    Efter 25-45 min är du antagligen inte trött så det är lätt att strunta i pausen. En dag består av många 25-45 min sprintar. Om du ska orka hålla fokus hela dagen behöver du dina pauser så låt dig inte luras att köra på längre än en sprint utan att ta paus.

    Vad använder du för ”verktyg” för att sätta gränser och få rätt saker gjorda? Det skulle vara intressant att få ta del av fler tips och trix av både ”Onkel Tom” och bloggläsare!

    Svara
    • Tack Sprintern,

      Kul att du relaterar till Agila metoder, det är lite av ett favoritområde för mig.

      Du följer ett schema som är vanligt inom området personlig effektivitet. Där lägger man till lite regler för att man inte ska prokrastinera kring listorna, så som att du inte är tillåten att planera om under en pågående dag exempelvis. Man lägger också ofta granskningen av vad som ska göra under dagen på kvällen innan i stället för på morgonen.

      I vår familj gillar vi Trello. En gratis app/webbtjänst som gör det lätt att skriva listor, flytta tasks och hålla koll på sin planering. Som Jira fast smartare och betydligt mer lättanvänt. Jag tror den skulle fungera kanon för dig i det här sammanhanget. Du kan också dela listor med andra för gemensam planering, exempelvis inom familjen.

      Vi använd Trello i flytten för att nämna ett exempel.

      Svara

Lämna en kommentar