Digital minimalism när röran svämmar över

Vi har downsizat något helt otroligt de senaste åren, samtidigt som vi försökt minska stöket och oordningen runt oss. Vi har tagit till oss det som minimalisterna kallar “decluttering” vilket i praktiken innebär att vi rensar och kastar i stället för att ordna och sortera. Ordna och sortera är att fortsätta leva med prylar. Decluttring är att låta dom gå.

Vi har kört declutter rejs i garderober, verktygslådor, medicinskåp, kök och badrumsskåp för att nämna några områden. Men datorn har lämnats orörd. Ingen digital minimalism här alltså. Fram tills nu!

Uppgradering av hårdvaran kräver ominstallation av Windows och vi behöver ta back-uper på våra bilder och övriga filer som ska sparas. Bara bildfilerna är 18 GB fördelade i 10-tusentals bilder! Då är inte det alla våra bilder utan cirka två års skörd som råkat hamna på den här hårddisken.

18 GB är en värdelös hög. Full av dubbletter och oskarpa bilder. Godbitarna bara försvinner i mängden. Mängden som gör att det är ointressant att ens öppna mappen med bilderna i. Den sanningen gäller inte bara våra bilder. Det gäller i princip allt. Att spara för att man påstår att man gillar en sak så som en skiva, bild eller en tröja och lägga den i en hög med alla andra saker är att avstå från att prioritera.

Tänk om jag gjort så med alla trevliga kvinnor jag mött under mitt liv! Samlat på mig dom alltså. Jag är ganska övertygad om att åtminstone vissa skulle uttryckt starka åsikter om att vara en i mängden. Troligtvis med all rätt. Det blir inte bättre med mer och fler.

Men filer på en dator är inte så krävande som fruar, så dom samlas på hög. Tyvärr så betyder det också att värdet för mig på varje ingående bild minskar i takt med att mängden blir allt mer ohanterlig.

Bilderna är klara, rensade och nedskalade till mer hanterbar mängd. Nu blir det städning av filer på alla datorer. Digital minimalism helt enkelt.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar