Skriv ned det du vill köpa! Det minskar köplusten och ger distans.

Senast uppdaterad

Vi sätter inte många mål för 2016 i familjen Onkel Tom, utom att möjligtvis att bli sämre konsumenter i år jämfört med förra året. Riktigt usla ska vi bli! För att nå dit finns det knep. Här är ett, som jag märkt fungerar bra på mig själv!

Jag skriver ner det jag vill köpa, göra, uppleva eller på annat sätt konsumera. Sedan tittar jag på vad jag skrivit och fundera på vad det kostar, främst kortsiktigt, att göra det jag önskar. Att en fjällresa är i konflikt med vårt långsiktiga intresse att spara pengar är lätt att förstå, men målet med sparande ligger långt fram. Jag försöker i stället tänka hur ett köp slår här och nu.

Som ett litet stickspår: Förr var sparande för mig liktydigt med att avstå något nu för att  ha ökade möjligheter längre fram. Det var ingen bra “trade-off” tyckte jag därför var jag inte så intresserad av att spara. När jag började förstå innebörden av minimalism så fick jag verktyg att förstå att konsumtion också påverkar nuet. Minimalism handlar om fokus nu och närvaro här. Minimalism handlar mycket om glädjen och styrkan i att inte smeta ut sin tankekraft och energi på “allt” så att resultatet blir intet.

Så, påverkan på nuet försöker jag fånga i min skrivövning. Här kommer ett exempel?

I julhelgen var jag sugen på att åka till fjällen. Nedskrivet blir det:

Jag vill åka till fjällen. Åka skidor med barnen, uppleva snön, bergen, ljuset och atmosfären. 

Så! Nu står det där. Redan nu är lite av udden borta. Det känns som om jag skulle kunna få mycket av det jag önskar ganska bra där jag bor faktiskt, utan att åka någonstans. Att skriva ned önskan gör den platt och enkel på något vis.

Jag fyller på med lite konsekvenser av en fjällresa.

Det kostar pengar, kräver resande och tar oss hemifrån.

Så, där är önskan och dess konsekvens i stora drag nedskrivna.

De omedelbara konsekvenserna, utöver utgiften i pengar, som jag identifierade är resande och det faktum att vi lämnar hemmet. Resandet tar tid och kraft. Frånvaron från hemmet är kanske något vissa eftersträvar, men i vårt fall så är mer tid hemma något bra. Tid hemma är tid för barn, tid för att hinna ikapp med vardagssysslor och tid för hobby samt träning. I vårt hem finns alla de investeringar vi gjort, de planer vi har personifierade och saker vi köpt tillgängliga. Att verka och vara hemma är att fokusera. Att åka därifrån är raka motsatsen.

Så i det konkreta fallet med fjällresan så skulle jag kunna anteckna något i stil med nedan, som fortsättning på mitt skrivande.

Tid

Restiden är förlorad tid, det är en ren kostnad. Medan tiden i fjällen är trevlig så är det trots allt tid som är svår att göra så mycket mer med, som att träna cykling. Vi har ont om tid och frågan är om det är här tiden ska läggas?

I praktiken skulle en fjällresa göra att jag avstår tid från det jag vill och redan räknat med att göra. En flytt av fokus.

Lite som en notering: Förr kände vi oss nästan tvungna att åka iväg för att få tid med varandra då vi var så stressade i vardagen. Det är lite som att släcka bränder med bensin.

Fokus vs. splittring

Vi har så mycket oavslutat, här och nu, att en resa bara skulle innebära att vi kastar in mer i soppan. Det kommer med största sannolikhet innebära sämre utdelning på andra områden. Som att vara med barnen hemma, eller träna. Läsa en bok som vi så gärna önskat.

Stress och ork

Att åka till fjällen och skidturista med fyra barn, där den minsta är fyra år, är rejält stressande. Stress tar energi. Energi är en bristvara!

Så det är mitt tips. Skriv ner din önskan och titta på den.

Spara – det handlar knappast om att avstå är ett inlägg jag skrivit tidigare i samma ämne, nämligen missförståndet att konsumtion skulle medföra att vi lever mer här och nu.

Just skillnaden mellan att tänka en sak och förhålla sig till tanken som en annan del, är en intressant fråga. Jag läste någonstans att skillnaden mellan en mentalt frisk människa och en psykiskt sjuk person inte är tankarna som så, utan just förmågan att hantera de tankar och känslor som uppstår i olika situationer.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Det är möjligt att det finns undantag, men alla småbarnsföräldrar jag träffat kan bli så frustrerade på sina barn att smockan hänger i luften och huvudvärken kommer som ett blixtnedslag. Men är vi någorlunda friska så ser vi skillnaden i styrkeförhållande, förstår vad som händer, och försöker dämpa konflikten så att den blir hanterbar. Vi kan förhålla oss till tanken och känslan som den är just då.

Så rådet att formulera behovet du känner och sätta det på pränt handlar egentligen om att bryta ut känslan från ditt inre till något externt och hanterbart. Det skapar distans och gör det enklare att förhålla sig till önskan.  Det är åtminstone så det fungerar för mig.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

12 tankar på “Skriv ned det du vill köpa! Det minskar köplusten och ger distans.”

 1. Mycket bra tips! Lite så tycker jag att det fungerar när vi skriver ner våra mål för året…vi låter dem marinera ett tag…vill vi åka långt bort på semester eller stanna hemma vid? Vill vi måla om staketet själva eller hyra in någon som gör det. Vill vi åka på djurpark med barnen eller ta en promenad i skogen…stort och smått. Vi väljer inte alltid det billigaste och enklaste men förbluffande ofta så visar det sig stämma betydligt bättre överens med vad vi faktiskt vill.

  Svara
  • Kul att du gillade den unge pensionär 🙂

   Ja, det är kanske inte helt naturligt att sätta sig rakt upp och ner och skriva utan det är när man gör det av någon annan anledning som man ser effekten.

   Svara
 2. Jag gillar idén, också för att den tvingar oss att konkretisera det vi kanske bara har en bild av i huvudet. Det blir enklare att dels genomskåda vad det är vi verkligen är ute efter samtidigt som det blir möjligt att bedöma om önskningen i sig faktiskt skulle bidra till att uppnå det – eller tvärt om.

  Svara
  • Kul att du “gillart”!

   Svagheten är nog att hitta tillfället när det är naturligt att sätta önskan på pränt. Men i övrigt är det ett gott råd enligt mig!

   Svara
 3. Snabb kommentar, hade kunnat skriva lång men har inte tid nu… Ville bara skriva att knepen du skriver om har jag också använt mig av, det handlar ofta om att klä av behovet/begäret så att det inte är illusionen man vill ha och tror man köper utan det verkliga värdet isåfall. Hjärnan spelar spratt, man får ett infall eller begär, om en fjällresa ex. man blir triggad av något, man ser den framför sig som i en dröm. Men verkligheten är i många stunder en annan och att under resan känna av spänningen och stämningen av att det inte blev som i den rosa drömmen är inte jättekul, det blir som elefanten i vardagsrummet. Been there done that 🙂

  Det du skriver om din mamma är skrämmande eftersom det nästan känns som att du beskriver min mamma… Skönt att höra att det finns flera, jag vet ingen mer komplex person är min mamma. Okej, det kanske beror på att min relation till henne är komplex också. Din beskrivning var klockren, skönt att få något beskrivet som jag själv försökt beskriva för andra men inte helt lyckats.

  Svara
  • Kul att vi har gemensamma erfarenheter Gabriella,

   Det är nästan aldrig så att man är själv om en idé, känsla eller reflektion.

   Det du skriver kring dina erfarenheter av att “skriva ned” behovet/begäret är precis i linje med vad jag märkt.

   Jag har inte mycket till relation till min mamma längre. Inte för att jag egentligen har så mycket principer men för hon mest tar kontakten med mig som möjlighet att jävlas med mig. Jag är inte intresserad av det så jag ger henne minimalt med tid. Som du var inne på finns det mycket man kan skriva kring det här ämnet, men det får bli ett separat inlägg i så fall.

   Svara
   • Låter som att du hittat ett sätt att hantera din mamma och att du inte har några illusioner om vad hon är eller bör vara, vilket är befriande. Mina illusioner om min mamma föll till slut, för ett år sedan och jag var tvungen att ta paus från henne, sa ifrån på riktigt för första gången i livet. Pausen varar ännu men jag känner att om ett tag är det dags att avsluta den och gå in i en ny fas, som innebär lite kontakt och möten som är villkorade på det sättet att jag inte längre accepterar att vara mottagare av negativa uttalanden eller manipulerande. Blir nog svårt med henne eftersom hon i sina ögon är ofelbar, samt tablettmissbrukare. Men jag ser nästan fram emot utmaningen att få chansen att sätta vänliga men tydliga gränser i löpande kontakt. Har repat mod under denna paus och är inte arg längre så det ska nog gå bra…

    Svara
    • Jag har andra åtaganden, inte minst mot min sambo och mina fyra barn, så jag måste prioritera. Jag har sörjt förlusten av mina föräldrar när min morsa satt agendan och frusit ut mig under långa perioder. Det är ett avslutat kapitel som inte öppnas upp igen för min del.

     Alla är vi unika och är fria att göra våra egna val, men jag anser inte att jag har något åtagande till mina föräldrar då det ligger helt i konflikt med mitt och andras bästa.

     Svara
 4. Håller med första kommentatorn om att det är ett mycket bra tips. Intressant att flera andra bloggare/författare pratat om denna lista också, exempelvis Jacob Lund Fisker, Jeff Yeager och Trent Hamm, fast i lite olika varianter och med olika namn, så det måste vara en bra grej att göra, som leder till genomtänkta köp. Så länge man inte blir för extrem och skriver upp en glass som man vill köpa i sommarsolen 😉 Detta var ett bra inlägg som förklarar det bra tycker jag. Det var Trent Hamm som introducerade mig för idéen men detta inlägg ger en bättre helhetsperspektiv. Under tiden det man vill köpa finns på listan får man verkligen fundera på om det är något man verkligen behöver eller bara något man vill ha och om det finns billigare alternativ. Jag har redan skrivit ner flera saker på min lista. Ska bli intressant att se i vilka lösningar det mynnar ut i.

  Svara
  • Martin, handlar det inte om att alla val vi gör i grund och botten handlar om prioriteringar? Det gäller att se dom tydligt bara.

   Svara
   • Ja, vilka prioriteringar man har lär väl vara underliggande. Men det betyder väl inte alltid att man ersätter det med något annat. Fast det blir kanske svårt att inte göra det. Exempelvis har jag uppskrivet på min lista att jag “behöver” köpa en ny axelremsväska, eftersom den nuvarande är full med hål! Dock upptäckte jag, efter att förslaget till nyinköp varit på listan i några veckor, att jag hade en ryggsäck som är hyfsat snygg och funktionell på samma gång (vilken jag fick för 3 år sedan men som legat oanvänd) i ett av skåpen hemma. Jag valde att börja använda den istället i nuläget och sparar således 1000-2000 kronor. Frågan är alltså vad kommer jag lägga dessa pengar på istället?

    Svara
    • Precis som du beskriver har jag också märkt att det funkar. Jag ville köpa skor då mina gympaskor var helt slut. Men efter lite funderande så hade jag ju faktiskt skor så det räcker.

     Det är kanske synd att kalla det prioritering för vi hamnar lätt i sådan tankebanor som du hade att vi alltid måste köpa något. Så är det ju inte. Det bästa är naturligtvis att avstå.

     Svara

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng