Ekonomiskt oberoende – Att prioritera bort barn är att missa poängen

För två veckor sedan var jag och köpte tv till vårt vardagsrum tillsammans med min 13-åriga dotter. Vi har inte så mycket grejor med oss från Småland utan det ekar fortfarande ganska tomt här i vår nya lägenhet.

Steg för steg håller vi därför på att bygga ett nytt litet hem för hos här i underbara Sundbyberg.

Jag hade väldigt trevligt med min dotter Alva i den stora köpladan. Vi tittade på olika tv-apparater. Vred och vände, funderade på om kartongen med tvn som vi var mest intresserade av gick in i vår bil. Diskuterade nyttan med bakgrundsbelysning som projicerar upp färgerna från kanten av skärmen upp på väggen bakom.

Philips eller Samsung?

– Tänk att kunna titta på TV tillsammans igen!

Vi diskuterade vad tvn fick kosta och om vi skulle ha TV-bänk eller fästa den på väggen. Det kändes som det var min dotter och jag som höll på att bygga bo.

– Den här tvn ska vi ha i tio år pappa, sa hon plötsligt.

– Om tio år är det inte vi Alva. Då är du vuxen och har flyttat, svarade jag innan jag ens hann tänka.

Ekonomiskt fri med barn
Så här såg hon ut för fem år sedan. Tiden går fort!

Jag är förvånad själv. Det är inget självklart svar till någon som man har trevligt tillsammans med. Det är inget svar som gör någon annan glad. Det var inget ögonblick som krävde några sanningar.

Men det var sant. Och svaret kom så fort att jag inte ens hann reagera. När jag sa det så var det ett neutralt konstaterande. Men när meningen var sagd blev jag känslosam.

Förmodligen var insikten om att tillfället var unikt och att livet snabbt förändras högst närvarande hos mig, fast jag inte såg det så tydligt förrän orden kom ur min mun.

Våra barn är en del i min sambos och mitt största gemensamma äventyr. Vår familj.

Ett äventyr som inneburit blöjbyten, vaknätter, oro, irritation, stora åtaganden och ansvar. Vi har också fått förmånen att bedriva storskalig tvättverksamhet samt hanterat oändliga mängder tjat och konflikter.

Men det är också fantastiskt mycket roligt som följer med barn. Bara att få krama sin egna treåring är något helt enastående. När man håller i dom och önskar att tiden ska stanna. Att det alltid ska vara så här!

Eller som igår! Jag och Leo var hos frisören. Det var första gången i hans 9 åriga liv han klippt sig hos frisören och fått en riktigt cool frisyr. Leendet när han såg resultatet! Det leendet kommer sitta kvar hos mig resten av livet! Det gör nog nästan leendet hos frisören som fick sitt godkännande också!

Ekonomiskt oberoende barn
Fem år senare har han klippt sig för första gången! Åtminstone hos frisör! 🙂

Att sitta en familj på sex personer och prata vid matbordet är en gåva som sätter mycket annat i livet i ett annat perspektiv.

Om 10 år så har vi flick- och pojkvänner med vid matbordet. Då är vi kanske 10 som äter tillsammans. Om 20 år så borde vi vara 26 stycken när barnbarnen är med. 🙂

Det blir säkert några bonusbarn också ….

Att skaffa barn och bilda en klassisk familj är ett individuellt val och här kommer du aldrig hitta krav på att du måste simma med strömmen och göra som alla andra. Tvärtom!

Men att välja bort barn för sin egna bekvämlighet eller av ekonomiska skäl, för att kunna bli ekonomiskt oberoende fortare exempelvis, är att börja i helt fel ände.

Det är inte ett val du gör för att blomstra, det är ett val där du begränsar dig! Sådana val är usla.

Att växa och utvecklas

Ett annat stort äventyr här i livet är livet som så. Jag är född i en arbetarklassfamilj. Jag skolkade bort delar av högstadiet och gick i det som då kallades obs-klass under en period.

Jag började aldrig gymnasiet efter nian. Skolan var skit, men jag längtade också efter att bli vuxen på något vis.

En ganska stor grupp människor som fanns runt mig när jag var ung har vuxit upp och levt sitt liv på samhällets skuggsida. Utan utbildning och riktiga – framförallt varaktiga – jobb.

En del av mina kamrater dog unga. Framförallt i olyckor. Själv kan jag ståta med åtminstone en svårare bilolycka och ett antal mindre i min ungdom. Några gånger har jag haft otrolig tur!

Men de flesta av mina kamrater blev, trots rätt mycket bus, vanliga Svenssons.

När jag mönstrade så bad jag om att få göra en så tuff värnplikt som det bara gick.

När jag läste in min gymnasiekompetens så läste jag extra kurser.

När jag valde universitetsutbildning så valde jag den som hade rykte om sig att vara svårast.

Idag har jag läst ungefär åtta år på universitetsnivå.

Jag är född 1969 och lever nu 2019.

Gud, jag har gjort en resa mellan klasser och förflyttat mig i tid!

Det viktigaste jag gjort i mitt liv och det som gett mig mest behållning över tid har aldrig kommit enkelt!

Ekonomiskt oberoende – en del i ett liv utan utmaningar

Det är egentligen först när jag kom i kontakt med FIRE-rörelsen och började blogga om ekonomisk frihet och tankarna kring det som jag första gången upptäckte att det finns personer som aktivt väljer bort äventyr och utmaningar genom strategiska val för att uppnå andra nyttor.

Det har aldrig funnits ett sådant tänk i min värld. Jag har sökt utmaningarna och tänkt att de flesta gjort detsamma.

Med nya insikter är jag hyperkänslig så fort vi pratar livsval och avvägningar mellan bekvämlighet och utmaningar.

Kanske är min bakgrund speciell och det är jag som breddat mitt synsätt, eller så har bekvämligheten, och synen på den som något absolut nödvändigt, förändrats. Jag vet inte.

Jag tycker dock att acceptansen för att ifrågasätta barn, med motiv och argument som utgår från bekvämlighetsperspektivet, ökat.

Det går inte heller att bortse från en tydlig flört med det kravlösa livet när vi pratar ekonomiskt oberoende.

Igår så postade jag en video på sociala medier som gick att uppfatta på lite olika vis. Man kunde läsa in begrepp som att personen tyckte att utmaningar, äventyr och kamratskap var viktiga. Viktigare än tid i solstolen. Men det gick att läsa in helt andra saker tydligen. Begrepp som machoattityd och idioti har jag lärt mig.

Bekvämligheten har blivit något naturligt att bevaka och bejaka. Jag förstår resonemanget men inte logiken. Målet med livet kan väl aldrig vara minsta möjliga obehag?

Om man gör sig ekonomiskt fri vad ska då pengarna användas till?

Konsumtionssamhällets idioti bygger på att vi tjänar pengar så att vi kan spendera dem. Om och om igen. I ena enden mjölkar någon oss på vår tid och energi och i andra änden våra pengar.

Att göra sig ekonomiskt oberoende vilar på insikten att pengar kan användas på helt andra vis. Som verktyg i livet.

Men det verktyget ska användas till att göra våra liv rikare, inte sätta vårt ljus under skäppan om du frågar mig!

På något vis finns det en konflikt här. Om du har förmågan att göra dig ekonomiskt oberoende så utnyttjar du sannolikt inte din fulla potential som barnlös halvfull öluffare i asien, eller som barnlös 40-åring i en stad.

Minskad konsumtion ger möjlighet för fler äventyr

Vi i vår familj förändrade inte vårt liv för att kunna leva äventyrligare. Vi förändrade för att göra livet enklare. Men enklare betydde nog aldrig bekvämare, eller mindre utmanade, även om vi inte var så klarsynta i början av vår resa.

Så här fem år in, efter några år på en gård i Småland och nytt liv i Stockholm så kan vi konstatera att vårt liv är äventyrligare nu än det någonsin varit tidigare, men också rätt utmanande.

Djurhållning, odling och studier.

Vi har sagt upp oss från jobb vi haft i mer än 10 år.

Nya jobb, nya skolor, flyttar och lägenhetsköp.

Vi är friare att utmana oss hårdare numera. Jag hoppas att vi kan inspirera dig till att göra detsamma!

Förr var det här något av en kioskvältare att skriva om, men jag tror de som ser fram mot ekonomisk frihet har blivit äldre, eller luttrade. Läs exempelvis det här inlägget om att ha barn eller inte, här på bloggen från 2015.

Eller varför inte läsa: Går det att lära barn pengars värde?

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.