Föda upp kycklingar för att bli självförsörjande på mat

Vi sparar och gnetar, försöker hitta små intäkter och förvalta vårt lilla kapital klokt, men vi stannar naturligtvis inte där. Vi arbetar hårt för att förse oss själva med mat och bränsle i olika former för att öka vårt oberoende och samtidigt hitta en sysselsättning som är själsligt väldigt belönande. I det är vår kycklingsuppfödning viktig. Både för mat, i form av kött och ägg, men också för att hönsen ger gården liv och rörelse. 

I det här inlägget får du följa med och se hur vi tänkt runt vår kycklinguppfödning och hur vi strävar efter att bli självförsörjande på kycklingkött (men du kommer ha lika stor behållning av inlägget och videon om du tänker föda upp höns för att ha dem som äggläggare eller sällskap). Kyckling som vi äter i form av hel eller styckad fågel och som färs.

I videon nedanför får du se vilka val vi gjort runt äggkläckare, hur många kycklingar vi behöver producera varje år och hur vi sköter den första tiden när kycklingarna är som minsta och mest utsatta. Kort sagt, vi visar hur vi går från ägg till frigång utomhus.

Föda upp kycklingar för frigång

Vi har våra höns gående fritt under dagtid medan de är inlåsta nattetid för att skydda mot rovdjur. För att ha dem lite under kontroll har vi också, under vissa perioder, dem innanför elnät så att de inte gräver upp våra grönsaker och våra bär. I videon nedanför får du vet mer i detalj hur vi jobbar för att ha våra höns och kycklingar så fria och lyckliga som det bara går! 

Är du nybörjare?

Det är klokt att samla information och lära sig så mycket det går innan man börjar ta ansvar för djur och startar allt för omfattande verksamhet med uppfödning. Men med det sagt så är det inte speciellt svårt att föda upp kycklingar. Inget händer snabbt och du hinner lära dig vartefter. Så börja! Vi var också nybörjare för ett par år sedan då vi flyttade till vår gård

Alternativ till kycklingkött

Om du funderar på att föda upp kycklingar för köttet så vill vi gärna rekommendera att du tar en titt på kaninuppfödning. Vi har idag i princip övergett hönsuppfödning för köttets skull till förmån för kaninuppfödning. 

Kategorier Övrigt

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.