Föda upp kycklingar för att bli självförsörjande på mat

Vi sparar och gnetar, försöker hitta små intäkter och förvalta vårt lilla kapital klokt, men vi stannar naturligtvis inte där.

Vi arbetar hårt för att förse oss själva med mat och bränsle i olika former för att öka vårt oberoende och samtidigt hitta en sysselsättning som är själsligt väldigt belönande.

I det är vår kycklinguppfödning viktig. Både för mat, i form av kött och ägg, men också för att hönsen ger gården liv och rörelse. 

Vi föder upp kycklingar hemma under våren och sommaren och har under den perioden ett antal kullar på gång i olika burar.

I det här inlägget får du följa med och se hur vi tänkt runt vår kycklinguppfödning och hur vi strävar efter att bli självförsörjande på kycklingkött (men du kommer ha lika stor behållning av inlägget och videon om du tänker föda upp höns för att ha dem som äggläggare eller sällskap).

Kyckling som vi äter i form av hel eller styckad fågel och som färs.

I videon nedanför får du se vilka val vi gjort runt äggkläckare, hur många kycklingar vi behöver producera varje år och hur vi sköter den första tiden när kycklingarna är som minsta och mest utsatta.

Kort sagt, vi visar hur vi går från ägg till frigång utomhus.

Videon lyfter fram några viktiga delar som du som föder upp kycklingar måste ta hänsyn till.

  1. Hur många kycklingar per år behöver du föda upp.
  2. Hur många kullar blir det och hur hanterar du kullarna från äggkläckningsmaskin till slakt eller äggproduktion.

Det blir då ett antal stationer du måste hålla reda på så som äggkläckare, första veckorna efter kläckning, tillväxt och frigång.

Stationerna måste ha rätt storlek och kapacitet samt ge kycklingarna det dom behöver, inte minst värmemässigt.

Föda upp kycklingar för frigång

Vi har våra höns gående fritt under dagtid medan de är inlåsta nattetid för att skydda mot rovdjur.

För att ha dem lite under kontroll har vi också, under vissa perioder, dem innanför elnät så att de inte gräver upp våra grönsaker och våra bär.

I videon nedanför får du vet mer i detalj hur vi jobbar för att ha våra höns och kycklingar så fria och lyckliga som det bara går! 

Kycklingarna går oftast inte helt fria utan de har vi i en separat bur, utomhus på grönbete, tills de växt till sig rejält. De är då någonstans mellan 12-16 veckor.

Först då skolar vi samman dem med resten av flocken.

Är du nybörjare?

Det är klokt att samla information och lära sig så mycket det går om vad det innebär att föda upp kycklingar hemma innan man börjar ta ansvar för djur och startar allt för omfattande verksamhet med uppfödning.

Men med det sagt så är det inte speciellt svårt att föda upp kycklingar hemma.

Inget händer snabbt och du hinner lära dig vartefter.

Så börja och börja med en kläckare om cirka 12 ägg! Det blir kring 8 kycklingar.

Vi var också nybörjare för ett par år sedan då vi flyttade till vår gård men nu har vi gjort det här rätt många gånger och känner oss mycket tryggare.

Det finns egentligen bara en sak vi önskar att vi förstått tidigare och det är vikten av bra vattenautomater även för små kycklingar.

De finns att köpa och de gör att smittor, om de skulle inträffa, inte sprids på samma sätt. 

Vi använde också speciellt foder till de mindre kycklingarna för att hålla dem så friska som möjligt.

Alternativ till kycklingkött

Om du funderar på att föda upp kycklingar för köttet så vill vi gärna rekommendera att du tar en titt på kaninuppfödning.

Vi har idag i princip övergett hönsuppfödning för köttets skull till förmån för kaninuppfödning. 

Det är svårt att äta höns och ungtuppar.

Dessutom är det inte så mycket mat på de lantraser som vi gärna använder utan utdelningen i form av kött blir ganska liten.

Se gärna videon om hur snabbt man kan bli självförsörjande på en gård här nedanför. Där får du lite mer tankegångar kring vad som är viktigt att tänka på om du ska föda upp kycklingar för att öka ditt oberoende.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

8 svar på ”Föda upp kycklingar för att bli självförsörjande på mat”

  1. Varför låter du inte hönsen ruva fram kycklingarna och sedan ta hand om dem? Vi lät en höna ruva på tre ägg i januari och har nu tre kycklingar som springer omkring i hönshuset. Hönan fick på slutet av ruvningen hjälp av ytterligare en höna i flocken så vi har nu två fantastiska hönsmammor som ser till att kycklingarna mår bra utan inblandning från oss. Fåglarna bor i en del av en gammal stenlagård och kycklingarna har klarat ganska låga temperaturer (-grader) bra. Hönsen värmer dem. Vi kunde låtit hönan ruva på fler än tre ägg men det var första ruvningen för oss så vi började i liten skala.

    Svara
    • Det skulle jag gärna göra Maria, men vi har ingen ruvningsvillig höna. Hybriderna vi har har inte den ådran alls, och ingen av Orpingtontjejerna visar någont som helst intresse. Tyvärr!

      Svara
      • Då kanske jag haft tur. Har Hedemora och de böjde ruva vid 10månader. Nästan så att jag varit orolig för att ena hönan bara kommer att ruva och inte värpa framöver. Det som triggade igång ruvningen var nog att jag var lite slarvig att plocka in ägg så de låg kvar några dar.

        Svara
      • Orpington kan lägga sig och ruva i vuxen ålder, hybrider gör det sällan. Ett trick kan vara att lägga ut en låda med hö/halm på golvet. Har själv 7 olika raser då jag vill ha olika färg och storlek på äggen.

        Svara
        • Vi fyller på med ägg av olika sorter och färg här också vartefter. Våra Orpington är kanontrevliga men vill inte ruva ännu. Kanske kommer det med åren, får vi hoppas!

          Svara

Lämna en kommentar