Föda upp kycklingar för att bli självförsörjande på mat

Senast uppdaterad

Gillar du? Dela!

Vi sparar och gnetar, försöker hitta små intäkter och förvalta vårt lilla kapital klokt, men vi stannar naturligtvis inte där. Vi arbetar hårt för att förse oss själva med mat och bränsle i olika former för att öka vårt oberoende och samtidigt hitta en sysselsättning som är själsligt väldigt belönande. I det är vår kycklingsuppfödning viktig. Både för mat, i form av kött och ägg, men också för att hönsen ger gården liv och rörelse. 

[wp_ad_camp_4]

I det här inlägget får du följa med och se hur vi tänkt runt vår kycklinguppfödning och hur vi strävar efter att bli självförsörjande på kycklingkött (men du kommer ha lika stor behållning av inlägget och videon om du tänker föda upp höns för att ha dem som äggläggare eller sällskap). Kyckling som vi äter i form av hel eller styckad fågel och som färs.

I videon nedanför får du se vilka val vi gjort runt äggkläckare, hur många kycklingar vi behöver producera varje år och hur vi sköter den första tiden när kycklingarna är som minsta och mest utsatta. Kort sagt, vi visar hur vi går från ägg till frigång utomhus.

Föda upp kycklingar för frigång

Vi har våra höns gående fritt under dagtid medan de är inlåsta nattetid för att skydda mot rovdjur. För att ha dem lite under kontroll har vi också, under vissa perioder, dem innanför elnät så att de inte gräver upp våra grönsaker och våra bär. I videon nedanför får du vet mer i detalj hur vi jobbar för att ha våra höns och kycklingar så fria och lyckliga som det bara går! 

Är du nybörjare?

Det är klokt att samla information och lära sig så mycket det går innan man börjar ta ansvar för djur och startar allt för omfattande verksamhet med uppfödning. Men med det sagt så är det inte speciellt svårt att föda upp kycklingar. Inget händer snabbt och du hinner lära dig vartefter. Så börja! Vi var också nybörjare för ett par år sedan då vi flyttade till vår gård

Alternativ till kycklingkött

Om du funderar på att föda upp kycklingar för köttet så vill vi gärna rekommendera att du tar en titt på kaninuppfödning. Vi har idag i princip övergett hönsuppfödning för köttets skull till förmån för kaninuppfödning. 

Kategorier Övrigt

8 tankar på “Föda upp kycklingar för att bli självförsörjande på mat”

 1. Varför låter du inte hönsen ruva fram kycklingarna och sedan ta hand om dem? Vi lät en höna ruva på tre ägg i januari och har nu tre kycklingar som springer omkring i hönshuset. Hönan fick på slutet av ruvningen hjälp av ytterligare en höna i flocken så vi har nu två fantastiska hönsmammor som ser till att kycklingarna mår bra utan inblandning från oss. Fåglarna bor i en del av en gammal stenlagård och kycklingarna har klarat ganska låga temperaturer (-grader) bra. Hönsen värmer dem. Vi kunde låtit hönan ruva på fler än tre ägg men det var första ruvningen för oss så vi började i liten skala.

  Svara
  • Det skulle jag gärna göra Maria, men vi har ingen ruvningsvillig höna. Hybriderna vi har har inte den ådran alls, och ingen av Orpingtontjejerna visar någont som helst intresse. Tyvärr!

   Svara
   • Då kanske jag haft tur. Har Hedemora och de böjde ruva vid 10månader. Nästan så att jag varit orolig för att ena hönan bara kommer att ruva och inte värpa framöver. Det som triggade igång ruvningen var nog att jag var lite slarvig att plocka in ägg så de låg kvar några dar.

    Svara
   • Orpington kan lägga sig och ruva i vuxen ålder, hybrider gör det sällan. Ett trick kan vara att lägga ut en låda med hö/halm på golvet. Har själv 7 olika raser då jag vill ha olika färg och storlek på äggen.

    Svara
    • Vi fyller på med ägg av olika sorter och färg här också vartefter. Våra Orpington är kanontrevliga men vill inte ruva ännu. Kanske kommer det med åren, får vi hoppas!

     Svara

Lämna en kommentar