Förälder! Tänka fritt eller i smarta banor?

Många föräldrar känner att egna val och enklare liv försvåras av att man har barn och vill därför att exempelvis vi, som gjort en hel del annorlunda val med fyra barn, ska prata mer om familjelivets utmaningar och vad som går att göra. Och visst frivillig enkelhet, eller att leva minimalistiskt och annorlunda jämfört med andra, när man har barn kan vara utmanande. Men jag tror trots allt att man måste vara rätt specifik för att kunna hjälpa någon annan i deras situation. För konflikter kring barns konsumtion, eller diskussioner kring hur det är att vara annorlunda är inget man som förälder kan, eller vill, komma undan. Det är en del i föräldraskapet och en viktig del i de utmaningarna våra barn står inför.

Kanske har vi i vår familj något att tillföra, men innan vi ger oss in i diskussionen om vad det innebär att ha barn och hur det påverkar våra möjligheter så vill jag prata lite bredare. Jag vill fundera och filosofera kring vad jag kan säga och ge er, och vad ni bör lyssna efter.

Underförstått finns här en fråga om vad som är ”gemensamma problem” som vi som föräldrar kan dela och lära kring, och vad som är utmaningen för dig som individ i din relation med dina barn. Ingen kan ändra stora delar av sitt liv enkelt och jag tror mycket handlar om dig och dina tankar i slutändan. En del i att lära sig leva annorlunda handlar om att utmana sig själv och lita på att det är helt ofarligt att ibland ta en annan väg i livet.

Det finns skäl att återkomma kring föräldraskapet men vi börjar här idag med att diskutera om hur vi kan lära av varandra och vad det innebär att bli friare i tanken.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

7 svar på ”Förälder! Tänka fritt eller i smarta banor?”

 1. Hej,va kul.att se dig på benen igen, riktigt bra tankar som vanligt, människor är så insnöade på en massa påhittade måsten, men i själva verket har vi väldigt få, så jag håller med dig att vi kan frigöra oss från många.

  Svara
  • Tack Magnus, jag har varit ”frisk” ett tag men det har varit segt att komma upp i full arbetsdag faktiskt. Men nu börjar det likna något.

   Ja, de flesta måsten har vi hittat på själva faktiskt.

   Svara
 2. Hej igen! Mycket intressant inlägg,blir roligt att följa. Har stött på grannar som påstår sig ha så mycket att göra, och i samma andetag säger de att de inte förstår hur vi orkar med alla sysslor vi har!
  Vad de inte vet är att jag har inte många måsten, vill jag inte städa så gör jag inte det, jag måste inte baka på fredagar. Har jag en dålig dag kan jag ligga och läsa. Visst måste djuren matas och vi måste också äta men de missar att jag tycker det är så roligt att arbeta på min gård, det blir jag inspirerad av. Finns det något roligare än att arbeta åt sig själv? Lyssna på fåglarna en tidig morgon, se haren som nallar av vårgräset, höra vinden i träden? Hur många har tid för detta mitt i livet?

  Svara
  • Hej Marie H,

   Ett tråkigt liv ger ingen energi, det är en av de främsta indikatorerna på att något är fel skulle jag säga. Det är svårt att förstå där i ekorrhjulet samtidigt som det blir så begripligt när man gör något som faktiskt ger energi.

   Det är roligt att du nämner ”dåliga dagar”. Vi har ju varit sjuka hela gänget här, men då ställer vi om lite. Läser, tittar på film och tar det lugnt och det är inget konstigt. Tvärtom så känns det ganska naturligt.

   Svara
   • Hoppas ni vilat upp er ordentligt. Kroppen säger ifrån när man är ur gängorna och då är det viktigt att lyssna och gå på lågvarv. Vad som är skrämmande är dagens duracellmänniskor, har haft en arbetsgivare som trodde jag hade någon allvarlig sjukdom eftersom jag inte vela arbeta heltid! Hen kunde inte förstå varför jag föredrog arbeta deltid, hur jag än förklarade. Hen var nog så låst i sin tankevärld,som du tagit upp här på bloggen,att denna arbetsgivare inte visste bättre. Många av de anställda upplevde arbetsgivaren som en stressfaktor, de blev stressade själva när hen dök upp.

    Vi bor högt uppe i Norrbotten och våran familj går i ide på vintern. Vi har mörkt,kallt och mycket snö.
    I skrivande stund har vi ca 60cm snö kvar, fast det töar natt och dag. Vi kör på lågvarv och fixar mest inomhus, förbereder maskiner och redskap inför våren, inventerar vad som ska göras under sommarhalvåret. Jag har alltid följt naturens cykler, passar mig utmärkt!

    Nu har inte ni och vi gjort samma resa då vi levt självhushållande nästan från början av vårat vuxenliv, men jag känner igen mig på många fronter. Jag har jobbat heltid med 12h pass i 3 skift och är så djupt tacksam att jag kunde ta mig ur detta i tid. Ni däremot är intressant för mig att följa då ni bevisar att det går att ställa om i vilket skede som helst i livet! Väntar med iver på dina inlägg om erat nya liv på gården, garttulerar i förskott, ni har gjort ett fantastiskt val! 🙂

    Svara
    • Tack!

     Ja, även vi här nere i söder lever med årstiderna, fast det har bitvis varit lite svårt att anpassa sig till faktiskt. Det kliar lite i fingarna att göra vissa saker men väder och vind har sällan varit med i vinter. Som röja i skogen när det är -10 grader och 1 meter snö, det har jag inte ork eller prylar för.

     Vår relation till arbetslivet är lite schitzo, vi har haft ett ganska bra arbetsliv men sedan gick något helt snett kring 2014 och sedan har vansinnet ibland staplats på varandra. Nu förstår jag bättre varför det blev som det blev, vilket varit otroligt nyttigt.

     Nu är våren på intåg här ner, det är fantastiskt!

     Svara

Lämna en kommentar