Förarbetet bakom varje nystartat företag

Drömmen om att driva ett eget företag är långt ifrån ouppnåelig. Faktum är att det är möjlig att driva ett (mindre) företag samtidigt som du är anställd. Det enda kravet är att ditt företag inte konkurrerar med eller påverkar din anställning.

Det har aldrig varit enklare att starta ett eget företag än vad det är idag. All registrering sker på nätet och du kan vara igång på bara några timmar. Men bara för att det är enkelt att registrera ett nytt företag betyder det inte att det inte krävs en hel del förarbete för att starta ett framgångsrikt företag.

Källa: Unsplash.

Arbetet börjar innan registreringen

Många ser företagsregistreringen som det första steget i att starta sitt eget företag, men det är långt ifrån det första du ska tänka på. Det första du ska göra är forma din dröm till en fungerande affärsplan.

Idé och plan: Allt börja med en idé och den här idén ska formuleras till en affärsplan. Vad är syftet med ditt företag? Vad kommer att vara dess produkt eller tjänst? I din affärsplan ska du presentera din idé på ett konkret sett samt förtydliga syftet och tillvägagångssättet.

Granska marknaden: Om ditt företag ska slå sig in på en befintlig marknad är det viktigt att du granskar och analyserar den. Vilka är dina konkurrenter och vad kan du erbjuda som inte de gör? Ta reda på vilka dina målgrupper kommer att bli. Det kommer att göra det enklare att forma din marknadsföring och välja vilka kanaler du ska använda för att nå ut till kunderna.

Budget & finansiering: ”You have to spend money to make money”. Det är ett känt engelskt ordspråk som betyder att du måste spendera pengar för att tjäna pengar. Men det behöver nödvändigtvis inte vara sant. Det finns företag som har grundats utan ett större startkapital och hur du sätter din budget beror på vilken typ av företag du startar. De företag som behöver lokaler, göra större inköp eller finansiera tjänster brukar däremot behöva ett startkapital. Ett vanligt alternativ är att gå in med en del själv och finansiera resten med hjälp av ett lån. Hittasmslån har en lång lista över företagslån i Sverige. Långivarna erbjuder olika villkor, räntor och lånebelopp. Det finns de som accepterar låneansökningar utan UC och utan borgen och de som vänder sig till nya företag. Innan du bestämmer långivare är det viktigt att du sätter upp en budget. Det kommer att göra det enklare att avgöra hur stort belopp du behöver, och vilken ränta du kan betala.

Välja bolagsform: Nästa steg är att bestämma vilken bolagsform du ska starta. Det finns flera olika former, varav enskild näringsverksamhet, aktiebolag och handelsbolag är de tre vanligaste. Enskild näringsverksamhet är ett vanligt alternativ för den som är ensam näringsidkare. Den formen har heller inget krav på att det ska finnas ett startkapital. Aktiebolag och handelsbolag är vanliga alternativ om företaget startas av två eller fler personer. Det krävs däremot ett startkapital vid registreringen.

Källa: Unsplash.

Det är mycket förarbete som ligger till grunden för en verksamhet. Det kan både vara skrämmande och spännande att bli sin egen chef, men med en bra idé, och en grundlig plan, går det att uppfylla drömmen om att driva ett eget företag.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”Förarbetet bakom varje nystartat företag”

 1. Du gjorde bra affär på Din tidigare BR – hur var det med din gård?

  Fire-Rörelsen – bygger på att sniiikaa o raanzaka.

  Vi andra då som inte har barn o lever för våra dyyyraa vuxenleksaker – vad skall vi göra då
  – ja med lagom tur får vi också ihop en del men vi har ju alltid höga löpande kostnader eftersom
  vi lever ett roligt liv o måzztte utnyttja/använda o sköta om/serva våra vuxenleksaker

  Frysen brakade = utgift på nästan 14,000 helt oförutsett

  Svara

Lämna en kommentar