Går det att spara tid och pengar genom att handla mat på nätet?

Jag hade en gång en intressant maildiskussion med en kille som hävdade att den mest uppenbara – eller säger man självklara? – kostnads- och tidsbesparing som finns är att handla mat på nätet.

Personligen är jag lite skeptisk. Det beror till stor del på att jag tror att Lidl är billigaste butiken, för det mesta av våra vardagsvaror, och att allt annat är dyrare.

Då Lidl inte erbjuder någon e-handelslösning (ännu) så tänker jag naturligtvis att det matinköp på nätet inte är något vidare ur kostnadssynpunkt.

Men det är bara en del av ekvationen.

Jag gillar att fånga möjligheter. Det kan vara erbjudanden, eller köp av produkter med kort datum, som jag har svårt att fånga på nätet, tycker jag.

Handlar du mat och hushållsprodukter på nätet?

Resultat

Loading ... Loading ...

Att man sparar tid på att handla via Internet är jag inte tveksam till. Jag förstår också att det går att hålla bättre kontroll på inköp som görs vid en dator.

En del av impulsköpen försvinner och det är lättare att handla rätt mängd av en vara. Kanske kan man undvika inköp av en onödig dubblett då det är lätt att gå och kolla vad man har.

Det finns definitivt rationella argument för att handla mat via nätet och frågan är om vi inte är i det läget att vi ska återgå till det igen.

Lite olika lösningar

Willys, som har en butik väldigt nära oss, har en lösning där man åker till butiken och hämtar. Man får alltså hjälp att plocka ihop varorna.

Andra aktörer levererar hem till dörren.

Jag har inte läst på något ännu om vad det innebär ekonomiskt att utnyttja tjänsterna ännu, utan sitter mest och funderar på vad det är värt att slippa storhandla.

Jag tänker automatiskt att hemkörda varor är bättre, då slipper man resan helt, men inser att Willys lösning har sina klara poänger. För oss skulle det inte ta många minuter att hämta maten, samtidigt som vi inte behöver passa några tider.

Läs gärna min recension av Matsmart.se.

Har ni några tips? Hur handlar ni era matvaror och hushållsprodukter för att hålla nere matkostnaderna samtidigt som ni nyttjar smarta tjänster för att vinna tid?

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

10 svar på ”Går det att spara tid och pengar genom att handla mat på nätet?”

 1. Storhandlar på nätet och hämtar på Willys på väg hem från jobbet. Smidigt och spar mycket tråkig tid. 49 kronor i plockavgift, samma som Coop tar i hemkörningsavgift. Men tycker det är svårt att hitta en tid då någon av oss är hemma då vi tränar mycket kvällstid eller är tränare på barnens träningar. Så att hämta själva passar oss bäst.

  Svara
 2. Spara tid kan jag köpa då du kan plocka ihop exakt vad du behöver till ditt recept, spara pengar skulle bara gälla om du kör någon stor diesel SUV till väldigt långt iväg för att handla för att betala för avgifterna. Något som matsmart.se kan spara lite pengar men det är spot köp snarare än veckohandling.

  Svara
  • Hej Jonas,

   Kostnaden för själva inköpet beror nog lite på sammanhang och syn på exempelvis bilkostnader. För någon som avstått bil, som signaturen Sander här, så är ju kostnaden för att handla rätt hög.

   Svara
 3. Jag bor väldigt centralt i Stockholm. Vi har ingen stor eller billig butik i närheten och vi har (såklart) inte någon bil. Det betyder att för oss är det mycket värt att slippa transport och att släpa på grejer. Vi tester löpande över tid flera olika tjänster (Willys, Coop, Mat.se, mathem.se) både jag och min fru – vilket gör att vi i princip alltid får 50-200kr rabatt för första gången/kom tillbaka-erbjudanden och liknande. Det sammantaget gör det till en självklarhet för oss att handla på nätet. Vi upplever stort mervärde i sparad tid och ansträngning framför allt. Inte helt säker på att det blir särskilt mycket dyrare heller tack vare aktivt utnyttjande av rabattkoderna också.

  Svara
  • Hej Sander,

   Jag har sett att det ofta är någon form av erbjudande hos de olika bolagen, kanske går det att rulla runt på dem som du säger. Men även om det inte är så så är pengen för hemkörning ok. Jag skulle ha svårare att acceptera högre priser på varorna, då drar det snabbt iväg för oss som är 6 personer.

   Svara
 4. Vi har liknande erfarenheter av ”kom tillbaka-rabatter”, särskilt Coop och mathem (sistnämnda är förövrigt svindyr utan rabattcheck).

  Svara

Lämna en kommentar