Hjälte eller parasit – Vad är berättelsen här?

Hej!

Jag tänkte, väldigt kort, redogöra för vad som berättas här på bloggen Onkel Toms stuga. I det ska jag faktiskt berätta min historia med start längre tillbaka än vi brukar gå. Jag börjar i skolan, i högstadiet närmare bestämt.

 

[wp_ad_camp_4]

 

Jag gick på en högstadieskola med 5-6 parallellklasser i varje årskurs och när vi gick ur nionde årskurs så var jag den ende som inte hade en gymnasieplats till hösten. Anledningen var att jag vägrade gå mer i skola. Ungefär 10 år senare var jag bland de första i min årskurs som slutförde min utbildning som civilingenjör.

Jag har aldrig vunnit några pengar eller fått något arv. Inte heller har min sambo det. Med det som bakgrund så skrev jag igår om hur vår privatekonomi ser ut och att vi äger vår gård och har över  två miljoner svenska kronor på banken, samt en bra peng i pensionssparande. Det är pengar som vi tjänat via hårt arbete, långa dagar och extraknäck på kvällstid samtidigt som vi drivit en familj med fyra barn.

För fyra år sedan förändrades mitt arbetsliv till det sämre – ganska rejält – och jag har dels förstått vad som hände och lyckats komma bort från en relation som inte fungerade. Jag orkar inte sitta och inte göra något och få betalt. Jag accepterar inte att ha ett arbetsliv som gör mig passiv och sjuk.

Vi levde för fyra år sedan ett hektiskt liv som inte gav oss mycket i vardagen, vilket vi helt förändrat nu. Idag lever vi nära våra barn och naturen. Vi studerar och utvecklar oss själva. Vi lever ett hållbart liv ur många perspektiv.

Förändringen har inneburit att vi flyttat från vårat sammanhang, barnen har bytt skolor och vi har lämnat det ordnade mönster som vardagen i staden gav.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Det är en kort och ganska yxig beskrivning av mitt och vårt liv som ni fått så här långt. Men vad tänker ni när ni ser det jag berättat?

Vissa tänker att det är en berättelse om egenmakt, om förmågan att göra något med sitt liv. Det går också att se detta som en hyllning till Sverige och vårt samhällssystem – ett system som många älskar att hata – som trots höga skatter och obehagliga politiska strömningar, sett ur ett frihetsperspektiv, ger individer möjligheter.

Budskapet kan inte vara annat än: Det går! Du kan! Inget är omöjligt! Aldrig har vi haft större möjligheter än nu!

Det är det jag vill att du ska känna och läsa in i det jag gör. Att du ska förstå att du med små förändringar kan ta kontrollen över ditt liv, om du inte tycker du har det!

Men många ser inte samma sak. De tycker min berättelse passar in på en parasit. Eller åtminstone en som inte bidrar till samhället. Eller så anser de att jag gjort fel för jag inte beaktat klassperspektivet. Vissa hakar upp sig på att jag har barnbidrag, andra på att jag har kapital. Några tycker till och med att de är finare än jag för att de har mer pengar än jag och använder privatekonomin som någon sorts grund för mobbing. De är samma personer som skrattar högst åt skämten från de med mest kapital i sin portfölj och som följer världen genom sitt Twitterkonto.

Jag kan ge alla de människor som uttrycker sig nedvärderande om mig och mina val fingret och jag kan göra det med ett leende. Och till de som vill mobba så kan jag meddela att de är välkomna hit!

Men de är inte de som är negativa som jag vill åt. Jag vill att du som inte riktigt uppmärksammat vad som sägs här faktiskt reagerar och förstår vad som pågår här. Att du relaterar det till ditt liv så du kan ta lite mer kontroll.

Gör något! Du kan!

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.