Hur mycket av din konsumtion är känslomässig? – Åker du bil när du köper ekomorötter?

De som läst bloggen här ett tag har sett mönstret. Så fort jag bryter en mer eller mindre uttalad norm så dyker det alltid upp arga människor i kommentarsfältet. Arga och rätt ofta otrevliga. Känslomässigt engagerade! Vi har sett det i så spridda sammanhang som när vi diskuterat:

 • mulltoa,
 • barnförsäkringar,
 • margarin,
 • socker,
 • ekomat,
 • kött från utlandet,
 • cykla utan cykelhjälm eller
 • förkyld.

Snart är det julhelg. Då ska vi möta släkten som är rätt sura på att vi inte konsumerar som de tycker. Inte så specifikt som ovan utan rent allmänt.

Det här är intressant. Inte minst för att den grund som många säger sig ha för sin kritik är något som jag ofta berört och förhållit mig till. Ibland direkt i inlägget! Låt oss ta några exempel igen:

 • Vårt sätt att leva ger låg miljöbelastning i grunden. Vi håller på att ställa om till självhushållning. Jag tror vi i vår familj snart klår 95-98% av västvärldens befolkning när det gäller att minimera vårat avtryck här på jorden!
 • Jag skriver om att ifrågasätta måsten i livet, för att skapa ett bättre liv. Någon säger att jag förstör livet, för mig och mina barn, genom att äta margarin!
 • I ett av mina mest genomarbetade inlägg här på bloggen skriver jag om hur du och jag kan se på behoven och hur vi kan säkerställa ekonomin på kort till medellång sikt om våra barn blir sjuka. Av det drar vissa slutsatsen att jag inte älskar mina barn.
 • Jag förespråkar cykling före alla andra typer av transporter, för det ger dig ett bättre och längre liv. För din hälsa och lite för miljön! De som opponerar sig säger att det är farligt och att man måste ha skydd för annars kan man skada sig.

För mig handlar det här om normer, inte om fakta. Många tycker det är ok att åka bil i massor, käka importerad Avacado i januari och slå på elen på badrumsgolvet i mars. Men att köpa Irländskt kött, där går gränsen. Nej, det går inte att spela ut etik och moralkortet heller, det har vi redan diskuterat. Det handlar om känslor och normer! Ni läser en utpräglad snålblogg, en resa i det annorlunda och inte ens fast ni väljer att läsa här kan ni ställa ifrån er era känslor och normer. Skit i mitt margarin, reflektera över er själva. Det är där ni gör nytta!

Trots att jag skrivit om det och trots att vi själva ifrågasatt varje ”måste” vi har haft så har jag inte förstått att så mycket av vår, din och min, konsumtion faktiskt styrs av känslor. Vi är ju fångar i våra måsten! I normuppfyllandets fängelse.

När våra liv förbättras i alla avseenden, barnadödligheten går ner, vi lever längre och är friskare, och Internet i princip gjort att all information finns tillgänglig hela tiden gratis så snärjer vi oss i behovet av aircondition; Hästen sängar; ekomorätter; i behovet av att duscha två gånger om dagen; faran med att förflytta sig för egen maskin och behovet av bostäder som garanterar varje individ 70 kvm livsutrymme. För att inte tala om behovet av att alltid bajsa i dricksvatten!

Inte för det har med saken att göra, men på det här så låser många in sig bakom sina sjutillhållarlås och larmlösningar i skräck för gruppvåldtäkter och mord. Levande en liv som repetersändare på sociala medier av alla dåliga nyheter som överhuvud taget går att sammanställa. När polisen i Tumba inte lagt ut något om bilinbrott så finns det ju alltid möjligheten att prata om hur farligt det är med potatis på något forum.

Hur mycket av din konsumtion är känslomässig? - Åker du bil när du köper ekomorötter?

Nog raljerat om den allmänna synen på livskvalité. Åter till spaningen kring hur nästan alla behov är artificiella i vår moderna värd.

Vi drivs av två typer av måsten:

 1. Externa måsten. Sådan som drivs av omgivningen, dom verkar sedan vara av typen
  • den duktige, medvetne och hälsosamme medborgarens måste, eller
  • den lyckade, livsbejakande och leva i nuet människans måsten.
 2. Internt genererade måsten kring
  • upplevelser,
  • träning,
  • kläder och
  • karriär, för att nämna några exempel.

Många av de som kommer hit kommer för att få inspiration kring att leva annorlunda. Leva friare. Kanske för att hitta konkreta råd, inte minst då kring hur man kan öka sitt sparande, för att komma ur nästa månadsslut lite bättre.

Men det är inte här du ska söka i de flesta fall verkar det som. Att förändra och spara handlar i grunden väldigt lite om hur. Det handlar om att du måste förstå vad som driver dig att bo själv i en tvåa på 70 kvm, åka nyare bil, lägga 10 000 kronor på träning och kosttillskott eller köpa en hästgård för att dottern ska få ett drägligt liv. När du orkar utmana dig själv så har du börjat din resa, då finns det så mycket att göra. Då kan vi börja prata hur du ska förändra!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.


Flera inlägg i samma kategori

Är du annorlunda?

Varning! Det här inlägget blev något helt annat än det var tänkt att bli. Tankarna drev iväg och med snor i hela…

21 svar på ”Hur mycket av din konsumtion är känslomässig? – Åker du bil när du köper ekomorötter?”

 1. Hej Tompa! Mycket intressant inlägg på så många nivåer att jag knappt vet var jag ska börja. 😉 Jag håller väldigt mycket med dig i metaresonemanget men tar samtidigt avstånd från en del av dina personliga val. Det skulle kunna leda till osämja i kommentarsfältet men behöver inte göra det. Som jag ser det är nyckeln att förstå på vilka grunder man gör sina val, precis som du är inne på när du skriver att detta är en ”snålblogg”. Jag tror att anledningen till att våra val är så intimt förknippade med känslor är att de representerar så mycket mer än bara just det valet. För mig handlar i stort sett alla mina val om min hälsa, möjligheten att kunna bli frisk och må bra igen, för dig handlar dem om att spendera så lite så möjligt, för någon annan kanske de handlar om att upprätthålla traditioner, eller om att bryta dem, eller om att etablera en identitet som är betydelsefull. Ifrågasätter man någons val så ifrågasätter man personens identitet.

  Svara
  • Hej Charlotta!

   Låt vara att du inte gör samma val som jag, men varför gör du de val du gör? För att nå en effekt eller för att tillfredsställa en förväntan/norm. Det ser ju jag som den springande punkten för mig. Jag tror problematiken accentueras av att jag hela tiden värdera nytta mot kostnad medan så få verkar göra den kopplingen. Det är inte i konflikt med det du skriver, tvärtom så håller jag med dig. Valen handlar om känslor. Därför är det ganska meningslöst att diskutera något annat.

   När jag skriver det ovan så kommer jag att tänka på att de som eftersträva en effekt ofta behöver mäta. Kanske borde skrivit något om det …

   En kommentar. Jag ser inte att mina snålval står i konflikt med målen att hålla sig frisk och må bra.

   Svara
   • Mina val gör jag för att bli frisk, och för att resten av livet förhoppningsvis kunna hålla mig frisk, och därmed kunna leva livet på ett sätt som jag vill, och inte som jag tvingas till på grund av hälsomässiga begränsningar. Så på det sättet har vi samma mål, att kunna leva så som vi vill. Fast min väg går i första hand via frihet genom hälsa.

    Svara
 2. Det är svårt att låta bli att fundera över varför så många människor verkar så olyckliga och sakna frid i sina liv?

  Har det alltid varit så här?

  Möter man en helgjuten person idag, som förefaller genuint lycklig och i frid med sitt liv, så ritar man ju kors i taket!

  Känns som det var betydligt oftare det inträffade för 40-50 år sedan!

  Det är möjligt att det var fler som inte hade något förstånd att dras med då men det känns som det är något mer?

  Är det denna fontän av överflöd, som skapar den existentiella ångest, som verkar genomsyra så många idag?

  Svara
 3. Jag kan förstå ditt resonemang även om jag inte riktigt resonerar på samma sätt. Det enda jag inte riktigt kan förstå är valet att cykla utan cykelhjälm. Du har kanske motiverat det i något inlägg som jag har missat 🙂 Jag har lite svårt att förstå att du som fyrabarnsfar och cyklist inte har hjälm.
  Själv ser jag urdum ut i cykelhjälm, det är inte heller bekvämt. MEN! Jag har det alltid och jag skulle aldrig kunna hitta några bra argument för att inte ha det. Dessutom har en neurokirurg bekräftat för mig att de som hamnar på intensiven efter cykelolyckor är just dom som inte hade cykelhjälm…. Jag är bara nyfiken 🙂

  Svara
  • Hej Iajia,

   Vad är oklart med cykelhjälm? Du drabbas lika hårt vid kollision med en bil om du går i en korsning. Varför har du inte hjälm då? Vad tror du händer med skallen när du sitter i en bil och blir påkört från sidan. Många människor får skallskador vid den typen av olyckor. Varför har du inte hjälm när du exponerar dig för dessa faror?

   Jag ser helt enkelt det som ett val jag kan göra som gör mitt liv bättre. På samma sätt som du föredrar att åka bil utan hjälm. Men det finns en väldigt stor skillnad. Medan samhället och människorna i det skulle må bra av cykelhjälm i bil så är cykelhjälmssnacket kontraproduktivt. Bara det fokus alla här har på att fråga mig varför jag inte har skydd när jag gör det aktivitet som alla borde göra är helt bakvänt. Du får som straff missionera för cykling hela 2017. Och sluta ha skitgrejor på huvudet om det minskar din livskvalité. Det gör att du cyklar mindre, med mindre lust.

   Återigen. Om du intervjuar neurokirurger kring cykelhjälm så kan du väl fråga varför vi inte har det i bil? Dessutom kan du fundera på om de gör jämförande prov inom sjukvården och vilken typ av folkhälsforskning kirurgen i fråga har i sin examen.

   Svara
   • Ditt val, jag förstår bara inte varför du verkar bli så upprörd av frågan! Hur svarar du dina barn om de skulle fråga varför de måste ha hjälm men inte pappa?
    Det allra säkraste hade ju varit att sitta inlåst på sin kammare och aldrig gå ut. Livet är fullt av faror. Och ja, jag fattar också att skallen kan skadas vid en bilolycka…… Eller om jag blir påkörd som fotgängare i en korsning…..Fast du kan ju å andra sidan inte veta om jag har hjälm på mig alltid….
    Det pågår väl för övrigt forskning vad gäller hjälm i bil. Någon form av hjälmpannband har jag för mig. Vilket kanske hade varit en bra idé.
    Neurokirurgen i fråga håller på med cykling på ganska hög nivå. Jag antar att han delvis baserar sitt beslut att ha hjälm efter sina erfarenheter i jobbet. Kanske anser han att risken för skallskada är större när han är ute och cyklar snabbt i trafiken jämfört med när han kör bil, jag vet inte.
    Förstår inte varför jag ska missionera cykling som straff? Som straff för vad? Och är hjälm en skitgrej, bara för att du valt att inte ha det när du cyklar? Jag tycker att det är jättebra att du cyklar. Alla borde cykla mer.
    http://www.expressen.se/motor/cykelhjalm-ger-effektivt-skydd/
    Som sagt, jag var bara nyfiken. I dina andra resonemang förstår jag ofta logiken, även om jag inte alltid håller med. Här förstår jag inte riktigt logiken, det får jag erkänna.

    Svara
    • Hej, nej jag är inte så upprörd om det verkar så. Jag raljerade lite, men det blev nog inte så bra.

     Jag kan göra ett val. Hjälm eller inte. Du kan göra samma val. Du väljer bort hjälm i bil men inte på cykel. Varför?

     Jag är ute efter just den logiken. Varför vill du skydda dig mer på cykel än i bil? Riskerna är jämförbara eller större med bil. Konsekvensen samma.

     Varför följer jag som gör samma val på cykel som du gör i bil en annan logik tycker du?

     Jag väljer att cykla utan hjälm i vardagen. Inte under träning eller tävling. Motivet är att jag inte vill ha hjälm. Det drar ner min frihet samtidigt som det är opraktiskt för mig i vardagen. Som stora delar av jordens befolkning har jag inte hjälm. Det är liksom ingen stor grej. Det är bättre att cykla utan hjälm än att skita i att cykla. Trafiken blir bättre och säkrare ju flera som cyklar. För alla. Hjälmtvång och tjat om hjälm påverkar cyklandet negativt, till allas nackdel. Det gör livet sämre för oss.

     Men blogginlägget handlar om tankebanor. Varför är cykelhjälmen viktig? Varför pratar vi om det här? Det beror i botten inte om skydd för olyckor tror jag. För då bar du hjälmen i bilen också. Det handlar om vilka val du och jag tycker vi kan göra. Därför är den här typen av resonemang principiellt intressanta. Jag anser att jag kan välja bort hjälm, du inte.

     Svara
 4. Ja, jag tror att mitt undvikande av ekologiska produkter är dels känslobaserat. Det faktum att grossister och handlare stoppar mycket av det högre priset på ekologiska produkter i egen ficka stör mig. Om prisskillnaden mellan konventionellt odlade och ekologiska produkter skulle motsvara den faktiska kostnaden och kom odlaren mer till del kanske jag skulle överväga att köpa ekologiskt.

  En ekologisk produkt tar lika stor plats, väger lika mycket och tar lika lång tid att scanna för butiksbiträdet som motsvarande konventionell så varför ska butiken och grossisterna ha så mycket större marginal på ekologiskt jämfört med konventionellt frågar jag mig?

  Odlaren behöver större arealer, tar större risk och arbetsinsatsen är större så det är dit extrapengarna borde gå tycker jag och inte till extravinst för handlaren. Så ja, mina köpbeslut är kanske väldigt känslobaserade i fråga om ekologiskt.

  Svara
  • Hej Kilo,

   Jag kan inte bedöma om du har rätt. Men det är knappast någon hemlighet att det gynnar handeln om vi köper dyrare produkter.

   Svara
 5. ”När du orkar utmana dig själv så har du börjat din resa, då finns det så mycket att göra. Då kan vi börja prata hur du ska förändra!”

  Låter som inledningen på ett träningsläger med biktstolen som första station ?

  Svara
 6. Hej, följer med intresse din blogg sen födseln, med en del gemensamma tickar-i-boxarna; hängiven cyklist, lidl-shoppande, bullitt ägande 2-barnsfar i storstaden med 62% sparkvot å noll antal timmar bakom bilrattar i många år. Har aldrig kommenterat förut men med tanke på cykelhjälmsdebatten så skulle jag vilja dela med mig av mina erfarenheter, har klockat ca 7000 cykeltimmar de senaste 10 åren så min street-cred i ämnet är ganska hög.. Var innan barnen kom en hjälmlös rebell emellanåt men min fru tvingade mig att ge upp detta ”frihets-ideal” å det har jag sannolikt mitt liv att tacka för idag. Min senaste olycka resulterade i en kluven hjälm och bruten nackkota. Dygnen som följde efteråt med all ovisshet om framtid, läkares frankenstein-scenarion + de känslor jag åsamkade familjen fick mig verkligen att inse idiotin i cyklisters val att inte bära cykelhjälm. Jag hade med största sannolikhet varit en grönsak idag om inte hjälmen suttit där, nu kunde jag istället redan efter 4 dagar sätta mig på testcykel igen å komma tillbaka till livet.
  Är nu uppe i totalt 4 spräckta hjälmar i cykel-karriären, situationer som uppkommer blixtsnabbt å ofta helt utom din kontroll, bara ett resultat av att befinna sig på en plats i en sekunds ögonblick.

  Skippa för all del försäkringar på bilar, ipads, hem å liv, men ha hjälm på huvudet när cykeln ska gå fortare än 10km/h. Har man synat asfalten rejält någon gång i sitt liv så brukar det rådet vara uteslutande självklart.
  /E

  Svara
  • Hej Erik,

   Vad roligt med en Bullittägare!

   Jag har som aktiv cyklist skadat huvudet rätt allvarligt. Jag var vid medvetande men har minnesluckor och var allmänt förvirrad i många timmar. Jag låg också inne ganska länge för observation. I mitt fall så rörde det sig om kraftigt rotationsvåld och frågan är om inte hjälmen till och med bidrog till att skadan förvärrades. Men det spelar ingen roll. Jag har hjälm när jag kör MTB eller landsvägscykel som träningsaktivitet.

   Jag har aldrig påstått att man inte kan skada sig i trafiken. Om du läser här så vet du att jag pratar barnförsäkringar. Jag har aldrig påstått att barn inte kan råka illa ut heller. I jul och nyårshelgen kommer människor ge sig ut på vägarna och några kommer troligtvis råka illa ut. Dom gör ett val!

   Varför är det bara cyklister som har någonting i huvudet som är värt att skydda?

   Så allt sker i ett sammanhang där vi alla gör val. Jag reflekterar över valen här. Funderar på drivkrafter. Gör mina egna val. Jag har kommit till slutsatsen att cykla i vardagen utan cykelhjälm är en rimlig avvägning. Jag cyklar året runt och vill kunna ha vanlig riktig och bra mössa. Jag vill gå av och på cyklar utan att krångla och jag vill inte köpa ytterligare utrustning. Jag byter aldrig om för att cykla i vardagen och ser det hela som en vardaglig aktivitet i en storstad.

   Om du ser dig runt så är det här ett väldigt vanligt val. Cykla är en extremt naturlig och positiv aktivitet.

   Svara
 7. Mycket bra blogg och intressant inlägg!
  Måste få trampa på några öm tår här. När du säger att er familj lämnar ett avtyyck på denna jorden som bara är 95-98% av en vanlig västländsk familj så tycker jag du har långsiktigt fel. Ni har ju valt att skaffa flera barn än genomsnittet, så man måste se miljöbelsatningen över flera generationer och inte bara i nuet. Det är vi männsikor som förstör planeten och planeten är överbefolkad på många ställen. Att då skaffa flera barn än ett är ju miljömässigt vansinne. Jag menar vad spelar det för roll om man köper ekomorötter, kör hydridbil, har egna höns eller väljer att inte flyga till Thailand på semester när man ändå har skaffat många barn, för ”barn är ju så söta” mm och inte har haft en tanke på helheten och vilken miljöbelastningen blir över tid med fler människor på planeten?
  Och drar man det sen ännu längre och leker med tanken att inga skaffar några barn alls från och med idag så kommer ju naturen frodas om 200år. Oavsett om vi köper irländsk köttfärs eller ej idag:o)

  Svara
  • Hej Henrik,

   Jag vet inte om du trampar på några ömma tår. Inte hos mig. Jag har inte som mitt primära mål att vara eko-rätt.

   Den här bloggen handlar med om de krav vi som individer upplever och försöker möta. Som så har du tillfört ytterligare ett krav som vissa tycker att vi ska beakta. De flesta som läser här kommer bortse från din vy och hävda riktigheten i sin egen.

   Min poäng har alltid varit att vi ska vara medvetna om vilka drivkrafter vi har kring oss. Se till helhet och tordas fatta beslut. Det går inte att möta alla krav, i så fall blir man knäpp och vilseledd.

   [För de som inte hänger med på referensen till Irländskt kött så kommer det från en debatt på Twitter. Jag skojade om att köttfärs för 29:90 lyfte inköpsturen när barnen försökte riva butiken. Direkt högg några på det. Personer som jag inte ens tror läser här.]

   Svara
   • Helt klart finns det krav/förväntningar på hur många barn man”ska” ha i dagens samhälle. Jag har ett och känner mig nöjd med det bla pga ovanstående. Vet dock inte hur många gånger folk har varit på mig att jag måste skaffa ett till. Varför måste jag det? Det måste jag inte alls.
    För övrigt så köper jag Irländsk köttfärs. Den är jättegod. Jag ger den även till min dotter. Hon lever och mår bra. Tror också att kossorna på Irland är lyckligare än dom svenska då dom kan gå ute nästan hela året istället för att stå inne i en ladugård hela vintern.

    Svara

Lämna en kommentar