Idag är det hundra arbetsdagar kvar

Senast uppdaterad

Idag är det 100 arbetsdagar kvar till vårt planerade sabbatsår när vi justerat för påskledighet och långhelgerna i vår. Det firar vi med riktig sjukstuga här hemma (min sambos lidande slår barnen i Afrikas lidanden, genom alla tider).

Räknaren här nedanför anger det totala antalet dagar, timmar, minuter och sekunder kvar totalt till midsommaraftonsmorgonen klockan 06:00 då vår ledighet börjar på allvar. Det är naturligtvis mer än 100 dygn då det ingår helger och ledigheter.

 

I veckan har vi lämnat in tjänstledighetsansökningarna till våra respektive arbetsgivare och där ansökt om två års ledighet. Min chef och organisationen bakom har väldigt svårt att förhålla sig till hela idén att någon skulle sluta lönearbeta. Ibland tror jag att det faktum att jag inte verkar behöva jobba för pengar är det som rubbar deras cirklar mest.

Får vi inte tjänstledigt så är plan b att jobba ett år till och säga upp sig efter det tror jag, men vi tar det lite som det kommer. Vi borde rimligen kunna få tjänstledigt så vi håller fast vid vår huvudlinje.

100 arbetsdagar!

Varför gör vi då det här? Om vi inte gillar jobbet är det väl bara att byta verkar vara en av de vanligaste synpunkterna. I någon mening är det relevant, men här ligger också en av mina största lärdomar som ni strax kommer se.

Först, för att få lite struktur så delar vi upp frågeställningarna kring jobbet och problematiken arbetet i två delar:

 • Det som är kopplat till din och min tjänst. Här tar jag med arbetsplatsen, chefen, kamraterna, påverkansmöjligheter och arbetsuppgifterna.
 • Arbetslivet i ett vidare perspektiv. Synen på individer, oflexibla arbetstider, stress, resande, öppna kontorslandskap, brist på motion och delaktighet.

Det är ingen självklar gräns mellan de två punkterna, men vi kan säga att den övre punkten ändras direkt med byte av arbetsgivare, även inom samma bransch och om du får liknande arbetsuppgifter medan den undre är mycket mer strukturell. För att komma åt nackdelarna med jobbet i den undre punkten krävs större förändringar än byte av arbetsgivare.

Jag – ja vi båda vuxna i familjen faktiskt – vill ändra båda punkterna ovan! I själva verket är då byte av arbetsgivare lite kontraproduktivt. Det betyder nya åtaganden, lära nytt och en extra insats för att komma igång på nya arbetsplatsen.

Men det betyder inte att jag inte försökt hittat en ny arbetsgivare. Men det var inte så lätt, av flera anledningar.

 1. Jag sökte nya jobb när min nuvarande situation var den sämsta någonsin. Det ger ett uselt ingångsläge. Både vad gäller självkänsla och referenser.
 2. Jag hade inte bestämt mig för vad jag ville göra och vilka frihetsgrader jag kunde jobba med i form av lön, karriär och arbetsort. Jag trodde att  jag skulle ha minst lika goda förutsättningar att hitta något kul på min nuvarande arbetsplats som någon annanstans.
 3. Det är svårt att söka jobb när man närmar sig 50 år och det tar en enorm tid!
 4. Allt ovan gjorde, eller kanske berodde på, att jag inte satsade helhjärtat på att hitta ett nytt jobb.

Mitt problem var att jag tvingades fatta beslut om min karriär i sämsta tänkbara läge. Det är en tung lärdom och kanske den största erfarenheten jag tar med mig. I själva verket kan vi säga att den här bloggen i sin helhet handlar om att skapa sig själv en så god position som möjligt för att kunna påverka sin framtida karriär, inte nödvändigtvis avsluta den.

 

 

Nästa fråga handlar om huruvida vi ska jobba alls och i så fall hur. Frågan beror helt på förutsättningarna! Jag vill ha ut mer av livet. Ju mer tid jag måste lägga på att tjäna samman pengar till sådant som jag inte tycker bidrar speciellt mycket ju färre val har jag. Jag kan köpa en ny Audi idag om jag vill, men då får jag stoppa in några år till i en ganska själadödande kvarn. Jag vill unna mig något annat i stället. Lära nytt, utvecklas och träna mer.

Lärdom nummer två i det här är insikten i hur viktigt det är att kunna hitta vägar framåt. Vi har inte satsat på stora mål långt bort i tiden. Vi har gått på ganska jordnära mål, prutat enormt på våra krav – utan att ge avkall på grundsyftet – och haft en ändlig tidshorisont.

Vi bränner inte heller några broar. Inga långfingrar i luften när vi lämnat in papper och inte heller några hårda uttalanden kring att vi aldrig ska jobba mer. Det finns en enorm uppsida i det här, det är jag helt övertygad om, men risken är låg.

Läs gärna: Förändring när partnern inte vill vara med

Kategorier Övrigt

16 tankar på “Idag är det hundra arbetsdagar kvar”

 1. Nu håller jag tummarna för att tjänstledighets ansökningarna beviljas!

  Min egen erfarenhet är dålig har aldrig lyckats med mer än 3 veckor.

  Mitt i livet då jag fick avslag på 1 års tjänstledighet tog jag konsekvensen och sade upp mig. Vilket resulterade i 3 fantastiska år som fylldes med frihet i form av husbil resande, online daytrading (med telefon modem) och en del “frivilligt” konsultarbete, fanns även tid att bara sitta i solen och pilla sig i naveln. Därefter hoppade vi åter in i ekorrhjulet.

  Tack och lov så är nästa avhopp från ekorrhjulet till sommarn permanent.

  Du har bra och träffsäker analys angående jobbyte, instämmer.

  Ska också titta på Mandelmans, det finns nog en liten mandelman i mig.

  Svara
  • Hej Stenkryparen,

   Jag fick ett mail under dagen det min chef sa att hon godkänt tjänsledigheten och skickat pappret till HR. Jag tror bara personalavdelningen registrerar beslutet så jag hoppas det är grönt! 🙂 Två år!

   Mandelmans fick rätt mycket skit i alternativ och jordbrukarkretsar, lite oklart varför. För framgångsrika och för tillrättalagt kanske. Men jag tyckte första programmet var trevligt!

   Svara
   • Jättegrattis !!! Då håller vi tummarna för sambo/fru/livskamrat.

    Visst är Mandelmans tillrättalagt, och man anar stora ekonomiska resurser. Men likväl trevligt att det visas lite alternativa sätt att tillbringa livet.

    Var hittar man (ned)räknaren, jag behöver ju en sån?

    Svara
    • Ja verkligen!

     Ja, jag gillade Mandelman.

     Min räknare hittar du i inlägget inledningsvis. Hur du gör med din egen vet jag inte men ta ett måttband! 🙂 Eller frågade du om vilken wordpressplugin jag använder?

     Svara
     • Syftade på wordpressplugin räknaren, fatta inte att den bara funkar med bloggsidan. Fann annan som nu visar 162 kalenderdagar.
      Omräknat till arbetsdagar minus semester och annan ackumulerad rätt till ledighet återstår nu för min del 49 ekorrhjulsdagar.
      Här gäller det att förbereda sig mentalt, men vet från tidigare avhopp att det bara är en underbar långsemester som aldrig tar slut.

      Mitt enda men svåra bekymmer, det som fick mig att vänta tills p-högen var onödigt stor berodde på (överdrivet självpåtaget) förälder ansvar. Har bara läst dessa fantastiska bloggar skrivna av likasinnade under några dagar men har nu kommet till en mycket sundare insikt i denna frågeställning. Tack!

      Värsta omställnings bekymret är att fortsättningsvis får man koka både morgon och lunch kaffet själv. Men då arbetsgivare under många år tränat en i vara förändringsbenägen ska detta nog fixa sig.

      Lite prestations krav kommer jag inte helt ifrån, sambo förväntar sig nog lite bättre markservice fram till hon kliver ur E-hjulet.

     • Hej Stenkryparen,

      49 dagar! Galet!

      Din arbetsgivare skulle vara stolt över din förändringsbenägenhet! 🙂

      Jag kommer säkert få göra lite annat när vi blir fria. Kanske laga riktig mat ibland till och med!

 2. Grattis till tjänstledigheten! Även jag håller med om din slutsats om de två punkterna om arbetslivet. Problemen är strukturella och därför blir det nog inte i grunden bättre på annat jobb. Var själv på väg bort men insåg som du att det inte skulle förändra något väsentligt. Vi jobbade lite längre i stället för att sedan säga upp oss. Utan långfingrar och stora ord. Finns ingen anledning att profilera sig på det sättet. Bättre att flyga under radarn.

  Nedräkning med måttband körde vi. Är trevligt och handfast.

  Svara
  • Tack!

   Nej, jag tror att det är så faktiskt om vi inte gör något helt annorlunda så som att bli småjordbrukare, författare eller något mer “udda”.

   Måttband är riktigt kul. Klippa sig en cm närmare friheten varje dag!

   Svara
 3. Hej
  Känner igen mig i en del av ditt inlägg, kul att läsa om romantiseringen av småskaligt jordbruk. Har levt så parallellt med mitt/vårt heltidsarbete sista 11 åren. Härliga skogspromenader i egen skog. Skogsskötsel som lärt mig otroligt mycket. Drömjakt på klövvilt mm mm. Men!, en annan sida är allt arbete och måsten med denna förvaltning. Underhåll och skötsel av maskiner och fastigheter som tar tid och energi i anspråk. Handen på hjärtat, även detta är en sorts “medicinering” i jakten på vad livet handlar om. Har själv börjat skala ner på alla uppgifter som innebär stress, och direkt har negativa effekter på hälsan och vår livslängd. För stress och intag av skräpmat(även industrimat som vi kallar vanlig mat), samt att vi blir sittande långa arbetsdagar.. Och inte minst motionerar minimalt. Detta leder förr eller senare till sjukdom och/eller för kort liv. Jag har som du, ett mål att leva länge och samtidigt vara frisk. Fokuset på sparandet måste ha en mening, för mig har insikterna kommit iklump senaste två åren. Bättre sent än aldrig…Tycker verkligen att du är på rätt väg i ditt sökande! Hoppas ledigheten går igenom? Vi säljer allt, och tar förhoppningsvis bara husbilen med oss från gården, mot friheten…

  Svara
  • Hej Peter,

   Vi kommer vara superkrassa när det gäller att dra på sig arbete, kostnader och jobb. I synnerhet i kombo. Jobb är ok om det är utan måsten.

   Låter härligt, nomadliv kan jag tänka mig också även om det inte passar oss för tillfället.

   Svara
 4. Fan va gött, man får gratulera! Hoppas nu sambons också går igenom!

  Är själv inne på min andra frihetsvecka nu, 8 veckor kvar till ekorrhjulet igen. Har inte riktigt vant mig än, Thailand känns fortfarande som en chartersemester. Kom också på mig själv med att kolla jobbmailen ibland. Var dock skönt att skita i att svara på dem sen 🙂

  Svara
  • Tack Maxa Allt!

   Vi är lite i limbo just nu men kan inte göra mycket mer än att hoppas!

   Härligt med Thailand. Här kör vi kräkfest, -4 grader och duggregn!

   Svara
 5. Jag hoppas att ni kryare på er snart. Grattis till att du fått ledigheten beviljad. Jag hoppas att detsamma gäller sambon inom kort.

  Det ska bli spännande att följa hur det går för er under och efter omställningen till livet på landet.

  Något nytt om hur utrustningen du lyckades skramla ihop till kommer att användas?

  Mvh

  Egon

  Svara
  • Hej Egon Investor.

   Tack, vi repade oss ganska snart faktiskt!

   Jag har rätt många idéer. Jag fick lite mycket att stå i när jag var med i #Sparpodden och ville sola mig i den glansen lite så jag har väl tappat någon vecka mot plan. Första delen är att lära mig tekniken och sätta upp infrastrukturen, vilket kommer kommer vara klart under helgen.

   Sedan blir det något kort provskott.

   Därefter kommer jag nog göra 4-5 avsnitt där jag provar mig fram lite så får vi stämma av sedan.

   Svara

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna

%d bloggare gillar detta:

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng