Igår var vi på Astrid Lindgrens värld – Det kan vi prata länge om!

Igår var stora delar av familjen på Astrid Lindgrens värld vilket var ett riktigt roligt avbrott i en annars ganska hektisk maj. Astrid Lindgrens värld imponerar, på många sätt. Främst genom de uppträdanden som är, igår var vi erbjudna att se det som gäller på lågsäsong men trots det var framträdandena imponerande, inte minst gällde det de Emils Lönneberga.

 

[wp_ad_camp_4]

 

Några bilder från Astrid Lindgrens värld med familjen! 😌 Jäklar vad en del uppträdanden imponerade.

Ett inlägg delat av Anders Gustafsson (@onkel_toms_stuga)

Det finns mycket att säga om vårt besök på Astrid Lindgrens värld som är kopplat till vår förändring och vår resa. Vi kan börja med ekonomin.

När man är fri har man andra möjligheter

Anledningen till att vi åkte nu en skolmåndag i maj har att göra med att vi fick gratis inträde och parkering. Vi kan mycket väl tänka oss att åka tillbaka en gång till och betala fullt inträde under högsäsong, vi har trots allt bara 30 km ner till ALV, så det handlar inte främst om betalningsviljan. Det handlar om att fånga möjligheter. Möjligheter som bara finns för den som är fri. Vi tog med matsäck kostnaden för lunch uteblev också. Däremot slog vi till på finglass som kostade strax över 200 kronor.

Så totala utlägg i parken för fem, inklusive inträde för fem och parkering var cirka 200 kronor.

 

[wp_ad_camp_2]

 

De flesta ser bara vad vi inte har

Den här bloggen, och jag, retar rätt många. Det är främst de som helst läst om hur vi behållit en stor villa i Linköping och en i Marbella. Hur vi lyckats gjort oss fria och levt drömlivet. Det intressanta är att när de syrligt kommenterar, oftast på Twitter, så påtalar de vad jag, eller varför inte hela familjen, saknar. Inte vad vi har. Detsamma gäller en del synpunkter mina barn, i synnerhet de äldre, får i skolan. Vi har inte en bil som rymmer hela familjen exempelvis. Men det är rätt ointressant. Det intressanta är ju vad vi gör med det vi har.

Vi har aldrig haft sådan kontakt med våra barn som vi har idag, trots att vi håller på med rätt mycket annat. Vi har aldrig varit iväg både jag och Cathlyn på en måndag och roat oss tillsammans med barnen förut.

Vi har aldrig njutit av en vår och försommar som i år förut.

Vi har aldrig badat så här mycket i maj som vi gjort i år.

Listan kan göras lång. Mot detta ska vägas de som stolt annonserar att de i och för sig inte är lediga men faktisk bajsar i dricksvatten och inte behöver bli svettiga, om de inte är i gymmet förstås.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Att leva i nuet

För rätt många år sedan var vi på ALV med våra två döttrar och kanske var någon av smågrabbarna i barnvagn. Det var en vacker sommardag och alla var på gott humör. Men jag hade något som gnagde. Inte så att jag inte ville vara där, eller så att jag inte gladde mig åt barnens glädje. Jag kan också känna stor glädje i att titta på byggnadskonsten som finns inne på området.

Men trots det så kunde jag inte låta bli att titta på sociala medier och studera vad andra gjorde vilket naturligtvis innebar att jag önskade att jag gjorde något annat än det jag faktiskt gjorde. Känslan av att vara instängd i ett liv som jag egentligen inte ville leva, även om det inte var direkt obehagligt, fanns alltid där. Ju starkare känslan blev, ju mer längtade jag bort genom att titta på andra, vilket bara förstärkte hela fenomenet.

Det beteendet har jag helt lyckats bryta. Numera får jag som regel ut väldigt mycket utifrån det jag gör. Det gör i sig att jag kan göra mycket mindre, vilket naturligtvis innebär lägre stressnivåer vilket gör att det jag gör blir ännu bättre. Det är en mycket mer belönande spiral att vara i än jag var i förr.

Det var aldrig någon som tyckte jag skulle leva i nuet

Att njuta av nuet handlar väldigt mycket om egen förmåga och väldigt lite om vad andra gör. Det är helt enkelt en inställningsfråga. Det intressanta är att jag egentligen hade slut på tid på dagen efter att jag jobbat mina cirka 8 timmar, handlat och lämnat/hämtat barn. Och av det som jag var tvungen att göra var det ingen som var intresserad av att jag skulle ha något utbyte att utföra. Tvärtom så var barnen helt slut när jag hämtade på dagis och min arbetsgivare satte en ära i att markera att det minsann inte skulle vara roligt att jobba.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Vad som är hönan eller ägget kan vi diskutera, men att inte få utbyte av det man gör och samtidigt ha slut på tid och vara styrd av andra att göra annat en det man önskar är påfrestande. Minst sagt.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

6 svar på ”Igår var vi på Astrid Lindgrens värld – Det kan vi prata länge om!”

 1. ”Vi har aldrig haft sådan kontakt med våra barn som vi har idag”

  Det är det avgörande svaret till alla som ifrågasätter, tycker jag. Möjligen kombinerat med: Hur prioriterar du själv?

  Svara
  • Hej Storugglan,

   Ja! Det här är egentligen värt ett eget inlägg, men det är intressant att det skett på ett så ”enkelt” sätt. Vi gör inte massa ordnat, vi bara är.

   Svara
 2. Hej.
  Vi var oxå på alv igår och dagen innan. Sov över i stugbyn där, har betydligt längre till alv än er. Är årets höjdpunkt för oss, är alltid där på försäsongen. Lugnt och barnen har chansen att verkligen få träffa Pippi, Emil och Ida.
  Hade två fantastiska dagar med underbart väder. Att se barnen stråla av glädje är det bästa som finns.

  Rekommenderas för alla barnfamiljer!

  /Joakim

  Svara
  • Kul. Ja ALV är riktigt bra, det är rejält mycket mer än åkattraktioner eller trötta djur.

   Nästa gång får du ordna så ni hinner förbi här en sväng!

   Svara
 3. Inte bara slut på tid, tänker jag. Även slut på energi är ju en aspekt apropå ”ekorrhjulet”, Men ALV är trevligt. Det är flera år sedan vi var där nu, och ett av mina många positiva intryck var att ”kommersen” inte var så utstuderat aggressiv utan det som fanns att köpa var mer diskret placerat än på de flesta ”barn-resmål” vi besökt. Oftast har man ju placerat en stor affär vid utgången så föräldrar som har slut på energi inte ska orka stå emot barntjat om ännu ett gosedjur eller något annat de inte behöver. Men det kanske har förändrats även på ALV nu?

  Svara
  • Hej Camilla!

   Nje, jag tycker ALV tar rejält betalt för exempelvis mat och prylar men det är inte speciellt påträngande. Visst finns bodarna mot slutet då vi ska köpa böcker, myssor och byssor, men ….

   Jag tycker tvärtom att man flyttat fram kulturen och höjt kvalitén – exempelvis på toaletter och matställen – och så hängt på en hög prislapp ganska naturligt.

   Tid, energi och pengar. Allt hänger samman!

   Svara

Lämna en kommentar