Jag älskar pengar

Älska pengar!

Jag måste erkänna att jag älskar min pengar! Precis så; de har blivit som en vän som kommer till mig via kalkylark eller olika webbsidor hos banker och pensionsbolag. Och jag träffar dom gärna!

Det här har kommit lite krypande. När pengarna bara rann rakt igenom familjen, in den 25:e i månaden och borta den 3:e månaden därpå, så blev vi aldrig särskilt bekanta på något vis. Men nu, när vi tillbringar mycket mer tid med varandra, så verkar vi också bli mer fästa vid varandra.

Det här är alltså inte någon principdiskussion kring spara eller spendera utan mer en reflektion kring känslan att spendera pengar när man sparar.

Jag älskar mina pengar och vill helt enkelt inte se dom gå!

Jag har sett flera personer prata om just det, att det kan gå lättare att spara ju rikare man blir, och att en av anledningarna just är att det tar emot att spendera pengar.

Belöningen som kommer med inköpet väger inte upp den känslomässiga kostnaden som det medför att skiljas från sina pengar.

Har du en kärleksaffär till dina pengar?

Hur tycker du bäst om att träffa dom?

Jag blev lite inspirerad till det här inlägget av Financial Samurai – Det är ok att älska pengar.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

9 tankar på “Jag älskar pengar”

 1. Skönt med en så rättfram rubrik 🙂

  Tror du är något på spåren. Precis vad jag observerat hos mig själv. Ju mer pengar jag spar desto roligare blir det att spara. Samtidigt blir det med tiden mindre glädjefyllt blir det att spendera. Någon slags omvänd konsumtionshets.

  Hälsar Utdelningsseglaren

  Svara
 2. Tack, det kändes skönt att få saga det rakt ut.

  Jag är som sagt inte först med reflektionen men mitt bidrag kan väl kanske vara att den kom lång efter att jag bestämde mig för att spara mer. 18 månader in så sparar jag inte längre, jag samlar vänner, vänner som bor i kalkylark!

  Svara
 3. I ett annat liv hade jag blivit bibliotekarie eller bokföringsekonom. Jag märker att jag dras till att klassificera, sortera och ordna. Det funkar i och för sig bra i mitt nuvarande yrke också.

  Frågan är då vad pengar är om man inte använder dem. Pengar sägs vara uppskjuten konsumtion men om man aldrig konsumerar då fungerar inte den definitionen. Kvar blir siffror på ett papper. Jag har en bättre lön än många (vilket gör att jag kan fundera på sånt som att bli oberoende av lön så småningom) men jag konstaterar också att det alltid finns saker man inte har inom räckhåll som vore så trevligt att ha. Igår såg jag en dokumentär om hus i London med dubbla källare med pool och gym och gästrum och allt annat som vore bra att ha. Det vore inte alls dumt att ha ett sånt hus men priserna… kanske 5-15 miljoner pund. För ett par hundra kvadratmeter. Äsch, för mycket.

  Svara
 4. Hej Daniel,

  I vårt fall så var det väl just det att vår goda ekonomi gjorde att så mycket låg inom räckhåll och idén att "vi lever bara en gång" som gjorde att vi hamnade där vi hamnade. Att ha ett bra liv och göra det man innerst inne vill handlar inte om att gå på alla intryck om att konsumera man får. Det är ingen princip utan frågan om tid. Jobbar du och tjänar bra så är det svårt att ha glädje av allt om man inte avsiktligt "vaskar" pengarna.

  Det går inte att njuta av huset i London om du ska jobba 12-timmarsdagar och dessutom åka på något spännande på helgen. Huset blir en börda. Det var insikt nummer ett för oss. Förenkla och fokusera.

  Men sedan när vi hållit på ett tag så inser vi att fokuseringen inte behöver handla om att handla eller göra något. Det har ett stort värde i sig att skapa en ekonomisk buffert. Den ger trygghet och möjligheter. Den gör dessutom att mycket som man önskar sig helt plötsligt är inom räckhåll. Då blir det mindre magiskt och inte så intressant. Om du kan äga en Porsche så är det bara en grej du inte hinner med eller väljer bort. Om du tror att du aldrig kan äga en Porsche så kan det bli en ikon, om du är med på vad jag menar.

  Svara
 5. Intressant 🙂

  Tyvärr går det mycket pengar nu på allt möjligt så funderar på att börja smrtbudgetta igen för att få översikt. Som tur väl är så har jag börjat amortera hårt på huslånet (det enda lån jag har) för annars hade väl de pengarna försvunnit oxå 🙂 Men nu när börsen börjar ge sig så skulle man vilja ha några hundratusen liggandes som man kunde pumpa in den dagen vi får de priserna man vill ha..

  Annars så tycker jag att det enda man skall spendera mycket pengar på är sitt boende, detär där man spenderar den mesta tiden och att ha ett flott hus i ett bra område känns gott i själen. Så köpe det hus du vill ha på den paltsen du vill bo även om det kostar ett par miljoner mer.. amortera som en dåre och gör dig skuldfri är min melodi 🙂

  Svara
 6. Du är nog ngt på spåren här. För visst blir det enklare att tjäna mer pengar när man har pengar, ifall man har läggning för det.
  För min del har det blivit lite av en sport faktiskt, hur långt r det möjligt att nå? Och gillar man inte sina pengar, då kommer av naturliga skäl försvinna med vinden. Jag tänker ofta på den stora meningen med pengar för egen del, känslan av att vara oberoende och inte stressad över konsumtion, att egentligen äga sitt eget liv. Att kunna se om sin familj oavsett vad.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  Svara
  • Hej Investeraren, jag tänker och känner på precis samma vis. Pengar är min hobby, och effekten av dem är något som jag tidigare hade svårt att greppa i form av ökat oberoende.

   Mycket klokt!

   Svara

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng