Mer än ett år utan bil – Status och några reflektioner

Fakta: Vi är en stor familj om sex personer som sedan maj 2014 lever utan bil. Vi lever i en bostadsrätt relativt centralt i en större svensk stad. Äldsta barnet är tio år medan yngsta är tre.

Hur transporterar vi oss? I vardagen med cykel och lite då och då med buss. Vi har åkt taxi två gånger på ett år. För lite längre resor blir det buss eller tåg och vi väljer hellre resmål som går att ta sig till via kollektivtrafik än de som kräver bil. Detta kräver lite annorlunda sätt att tänka och gör exempelvis vintersemester i Sverige lite svårare än tidigare men i praktiken så är det inget stort problem. Vi har tillgång till bilpool som fungerar väldigt bra, men den används väldigt lite av oss.*

Så vad tycker vi just idag om att leva bilfritt? Sparande och liv utan bil bidrar båda till att sänka aktivitetsnivån och till viss del därmed stressen i livet. Det är väldigt bra! Att vi slipper ta hand om en bil och finansiera den och dess underhåll känns än mer fantastiskt. Vardagsmotionen gör oss gott och jag som haft problem med knän och vader under många år är i princip helt fri från problem. Allt det här är odelat positivt. Dessutom är alternativa färdmedel så som tåg bättre än bil för oss med småbarn. Resandet i buss eller på tåg är ofta mindre jobbigt för oss än motsvarande bilresa.

Sedan finns det en del saker som är lite i en gråzon. Ibland kan det bli lite för svårt att göra saker som skulle vara väldigt kul och trevligt samtidigt som det också kan vara bra med lite motstånd. När det går för lätt rullar pengarna på och tiden sprids lätt ut på allt möjligt som inte är så viktigt för oss. Vi vill hålla bättre fokus på både pengar och tid så ett visst motstånd är faktiskt bra.

Någon ren nackdel med att inte ha bil kan vi inte se utan nackdelarna är kopplade till det vi nämnt ovan. Sälen är exempelvis svårt att komma till, High Chaparall lika så. Samma gäller cykeltävlingarna i långloppscupen med platser som Eksjö och Rättvik i kalendern. Men vinterresan löser vi om vi vill och nöjesparker finns det gott om som är lättare att komma till än High Chaparall. Cykeltävlingarna är svårare – där är vår frihet påverkad.

Så vad vi säger är att vardagen inte kräver bil, tvärt om vad många verkar tro. Vi har cykelkärra och en lastcykel för att hantera handling och skjutsande och det fungerar väldigt bra. Det vi saknar till viss del är friheten på kvällar, helger och semester som en bil ger.

Jag utesluter inte att vi har en bil om ett år men jag tror inte det kommer vara en bil för vår vardag. Det kommer i stället vara en bil för vårt resande. Men vi ska verkligen anstränga oss för att se om vi inte kan lösa även det utan bil.

*Bilpool kan inte mäta sig med hyrbil i pris för lite längre tidsperioder så som en weekend utan är bättre för att skjutsa ut ett barn till en kompis sommarstuga eller en tur till badsjön på kvällen. Utbudet av hyrbilar är bra där vi bor men då vi behöver stora bilar så blir det ofta relativt dyrt ändå. Vi har inte hyrt bil utanför bilpoolen en gång under det år vi levt utan bil.

Läs gärna min guide för hur du ska tänka om du vill köpa lastcykel. En lastcykel löser många vardagliga problem.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Reklam för Savelend, Avanza och SAVR.

Vi har våra investeringar på tre olika plattformar som kompletterar varandra. Här nedanför kan du läsa mer!

SAVELEND

Här har vi våra Peer-to-Peer investeringar.

Läs om vår avkastning här!

AVANZA

Här har vi våra aktier och en del av våra fonder.

Sveriges största nätmäklare!

SAVR

Vårt komplement till Avanza.

Här har vi våra aktivt förvaltade fonder!

Lämna en kommentar