Nystart – Vi börjar med namnet

Som många av er redan sett så håller jag på att fasa ut bloggnamnet Onkel Toms stuga.

Det finns en rad skäl till det. Det var inget speciellt bra namn från första början, det sa inget om vad innehållet på bloggen faktiskt var (åtminstone var det ingen som förstod kopplingen), och efterhand har jag förstått att den bok som ligger till grund för titeln är kontroversiell. Den skildring som görs av slaveriets USA anses vara tveksam och rasstereotyp.

Det nya namnet är valt utifrån att det ska vara lättare att identifiera vad det jag skriver faktiskt handlar om. Förr skrev jag mycket för min egna skull och för er som var bloggens typiska följare, då spelade bloggnamnet inte så stor roll.

Som strategi för en blogg så är det en metod med stora begränsningar. Dels blir varje inlägg väldigt kortlivat och vänder sig främst till de redan insatta. Inledningsvis så uppvägdes det mer än väl av diskussionerna som var i kommentarsfält och på sociala medier. De som läste delade och spred också budskapet så allt fler nåddes. Så är det inte alls längre! Trots att antalet läsare här är mycket stort, med lite regelbundenhet i antalet postningar så är det här en av de största bloggarna i sitt slag, så är antalet kommentarer få. Det gäller även delningarna.

Orsaken till det är flera. Dels så ligger det i tiden, dels så beror det på materialet jag gör, bloggens målgrupp och det beror på hur ni uppfattar mig som person.

Min plats i näringskedjan kan aldrig vara att posta flest inlägg på Twitter kring min portföljs utveckling. Inte heller att lägga ut bilder på Instagram med dagens ost som jag handlat till rea. Idag vet jag också att många inte är speciellt intresserade av mitt liv och vår familjs val, på det sett jag kan beskriva det, åtminstone inte så att det räcker för att bära en blogg.

Jag har min nisch, det handlar om att förstärka min närvaro där och samtidigt vara tydligare där.

Så sättet den här bloggen skapas på måste förändras. Mixen med inlägg måste ändras och flera inlägg måste leva längre och stå mer för sig själv. Sätten att komma hit, främst genom sökmotorer, måste förändras/förbättras. Andelen som hittar hit via sökmotorer måste öka och antalet spontana delningar på sociala medier från de som hittat det de sökte efter måste blir fler. Namnet är en viktigt del i detta.

Vad tänker ni?

Läs mer

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.