Om vi nu lyckas spara ihop lite pengar vad gör vi då?

Ibland blir jag kontaktad av människor som vill förmedla två viktiga sanningar (ibland båda samtidigt, men kanske vanligare en och en).

 1. Det har aldrig varit billigare än nu att låna och räntan på sparat kapital har aldrig varit sämre. Slutsatsen av detta är att det är förmånligt att låna, inte spara.
 2. Aktier är ett lotteri. Där kan allt försvinna och vi som småsparare bil alltid lurade.

 

[wp_ad_camp_4]

 

Båda åsikterna är onyanserade och bitvis rätt korkade. I själva verket så finns det ganska gott stöd för hur vi kan resonera och använda pengarna vi tjänar för att förbättra vår egen livssituation.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.


Flera inlägg i samma kategori

8 svar på ”Om vi nu lyckas spara ihop lite pengar vad gör vi då?”

 1. Hej! Kul med vlogg, lagom långa och intressanta ämnen!
  Skulle gärna höra dina tankar kring belåning och amortering. Ex vad är en lämplig belåning på boende? Vad är ok att låna till? Amortera mycket/litet? Amortera vs aktier.
  Vänligen D

  Svara
  • Tack David,

   Har man väl börjat gilla Youtube-klipp och vad de kan ge så är det lätt att fastna. De har sina klara poänger.

   Jag har behandlat frågan kring amortering indirekt i en podd där jag diskuterar bundet vs. fritt kapital. Länk kommer nedan. Min syn kring amortering på lån beror på sammanhanget samt allmän syn på risk. Det är aldrig fel att amortera, samtidigt som det aldrig är fel att ha en ekonomisk buffert i form av fritt kapital. Då vi lätt får en brännande känsla i fickan då pengarna sitter på banken har amortering alltid en viss fördel framför sparande i aktier. Risken är dessutom noll i amortering. Men lyssna på podden nedan och kanske avsnittet innan också.

   Vad gäller belåning på boende så är frågan svår, för det har att göra med din riskaptit, samhällsekonomiska läget och din totala ekonomi om du frågar mig.

   I ett läge där samhället gör allt för att stimulera ekonomin genom att hålla räntan superlåg så gynnar man de som har. I ett scenario som vi haft de senaste åren så är det bara att låna på. Men du tar en risk. Frågan är hur stor den risken får vara.

   Vi har bekantas bekanta som äger en lägenhet i Stockholm för 16 miljoner. De tjänar sämre än min sambo och jag gjorde. De har gjort bostadskarriär och har en belåning på kring 50%. För mig är situationen märklig. De har nått hit genom att de i åratal köpt så dyra lägenheter de kunnat och lånat så mycket de fått. Samtidigt känns situationen orimlig. Även små justeringar på 10% i lägenhetsvärde kan de aldrig spara samman under sin tid i arbetslivet. De har inte heller något direkt fritt kapital så sjukdom eller arbetslöshet skulle kunna sätta dem i en knivig situation snabbt.

   Utifrån det exemplet så menar jag att frågan kring belåning av bostad och risken där beror på så många faktorer. Vill du spela med tiden ska du låna mycket och gynnas av hävstången. Vill du agera sunt och sansat så ska du relatera alla dina kostnader i livet till din inkomst och ditt kapital.

   Vi lever helt utan lån.

   Här är länken till podden: http://tidochpengar.se/2017/03/podcast-avsnitt-7-ekonomisk-frihet-mer-detalj/

   Svara
  • God morgon Stenkryparen,

   Jag vet inte om det spelar så stor roll faktiskt om alla hakar på, för alla kommer inte kunna leva på investerat kapital utan är tvungna att jobba och normalt sett mår inte samhället dåligt av god tillgång på kapital. Köper man en ny VW så har man låst flera års arbete till tyska verkstadsindustrin, sparar du kan pengarna brukas här och nu, kanske i en god idé i Sverige.

   Svara
 2. Mycket bra sagt Onkel Tom! Sen måste jag säga att starta eget kan vara ett bra steg på vägen, då beroendet minskar. Att vara beroende av 10 kunder istället för en arbetsgivare ger möjligheter att välja mer och prioritera sig själv.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  Svara
 3. suveränt upplagt det här är riktigt roligt, har själv nyligen börjat förstå innebörden själv med investeringar o ränta på ränta, har sedan liten tyckt om att spara men inte upptäckt vad börsen kan göra för mig, vart skuldfri i april 2017 och i maj samma år började jag anställa mina pengar i ett flertal bolag

  Svara

Lämna en kommentar