Omröstning – Delar du upp dina pengar i olika potter?

Vi pratade ju om sparkvot för några dagar sedan och då berörde vi bland annat det här med periodvisa avsättningar för bilbyte, resor och byte av villapanna för att nämna några exempel. En annan typ av reservering av pengar i ett visst syfte är barnsparande.

Jag är inte så förtjust i den här typen av uppmärkning av pengahögar. Skälet är att vi ”snuttifierar ekonomin” och långt i förväg avsätter pengar till konsumtion. Snuttifieringen gör att vi inte kan se helheten i vår ekonomi och fokuset på konsumtion, av exempelvis semester, förstärker vår egna fokus på att konsumera utvalda produkter på ett sätt som inte är till fördel. Dessa två delar samverkar så att vi exempelvis försäkrar oss – exempelvis i form av barnförsäkringar – fast vi inte behöver.

Hur gör du? Delar du upp dina pengar i förväg så att du har konton för saker som semester, barnspar, buffertspar, begravningskostnader, bil och husrenoveringar eller samlar du alla besparingar i en enda ”förmögenhet”.

Fördelar ni pengarna på konton eller samlar ni alla pengar på ett konto

Resultat

Loading ... Loading ...

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

14 svar på ”Omröstning – Delar du upp dina pengar i olika potter?”

 1. Självklart delar vi upp det. Det kortsiktiga sparandet ligger inte tillsammans med det långsiktiga. Vi köper inte aktier för semestersparandet t ex.

  Svara
  • Hej Anna,

   Det är nog det vanliga att man gör så som du beskriver. Men om man har pengar så att det räcker mer än väl för att åka på semester – för att hålla fast vid det exemplet – även om börsen faller med 50% så kan vi ju undra över logiken. Varför ska man då inte köpa aktier för alla sparpengar?

   Svara
 2. Vi delar upp. Det är så man ser helheten i ekonomin. Planerad renovering i huset – hur mycket kan vi avsätta till det varje månad? När målet är uppnått så bara att beställa arbetet. Sedan sätta undan för det där som inte skall inträffa men ändå kan hända som att taket ramlar in i huset och försäkringen inte täcker allt.
  Ger trygghet och marginaler

  Svara
  • Ja att göra en klok budget och reservera pengar för framtida utgifter är klokt, men det går att vara lite mer aggressiv faktiskt och fokusera mer på förmögenhetsbildandet. Det kommer ett inlägg på måndag då jag summerar omröstningen.

   Svara
  • Precis så gör vi! Flera konton för målsparande: resor, föräldraledighet, underhåll… samtidigt sparande i IPS, globala indexfonder, etc. Allt sker automatiskt forutom när man lägger spar-konsumtionsbudgeten i grova drag i januari varje år ?
   Mvh // Kris

   Svara

Lämna en kommentar