Pretentiös tjur eller avslappnad Ferdinand?

Att blogga är svårt, att ha något vettigt att säga är ännu svårare. Ska man sedan blogga om ett enklare liv och/eller sparande så är det i det flesta fall inte så mycket att säga.

Oftast är rätt råd: gör ingenting!

Men det duger liksom inte. Det blir inga bra blogginlägg på det.

Det svarar inte heller mot våra högt ställda krav när vi försöker få det mesta möjliga ut av livet, så de flesta av er tycker rådet “gör ingenting” är ett dåligt råd.

Tyvärr blir både jag och mina blogg-grannar ofta rätt pretentiösa, som en direkt följd av det.

“I år avstår jag och min familj helt att köpa julklappar!”.

Någon bloggare avstod vuxet från tv-spel och en annan rekommenderar oss att helt sluta med kolorerade inredningsmagasin.

Handfasta råd med underbyggda argument! Det blir bra blogginlägg! Men är det bra råd?

Efter att ha hållit på med min och familjens omställning i många år så tror jag svaret är “nej”.

Allt bygger på ett antagande om att vi måste ta ställning. Göra det rätta, även om det är svårt.

Att det finns rätt och fel.

Problemet är att beteendet, att blir involverad och ta ställning, är det samma som faktiskt gör att vi köper och agerar som vi gör från första början. Skillnaden ligger i att vi i stället för att ta ställning för så star vi ställning emot.

Att behålla det tänkandet och “avstå” saker är att straffa sig själv. Det är fel ingångsvinkel för den som vill leva snålt och spara pengar.

Det finns något annat! Som med köpfesten som just paserat. Njut av julen, men ge köphetsen ett avslappnat finger bara!

Var med och ta del av det som julen ger, men slappna av lite och se dig runt! Att se och reagera på köphetsen gör förmodligen att du missar allt annat. Gå på en adventsgudstjänst eller julotta i stället. Eller varför inte göra egna ljus och dricka lite glögg. Gamla klassiska julkalendern på SVT eller youtube är skitmysigt att titta på.

Var tjuren Ferdinand!

Ja, kategorisk och pretentiös är den som ser det röda skynket tjurfäktaren håller upp.

Den personen tar ställning.

Men det behövs inte!

Ge tjurfäktaren fingret bara.

Lite avslappnat.

Slicka honom på bröstet! Se dig runt omkring och känn in läget lite. Korkeken kanske är här!

Om ditt favoritdatorspel kommit ut i ny version så kan det ju vara en gudagåva i vintermörkret. Om du inte har tid och möjlighet att ta till dig en sådan händelse så lever du inte ett speciellt enkelt liv. Det kommer alltid mera tid vet du! Det kan du vara helt säker på!

Om du inte kan läsa heminredningstidningar utan att känna köpsug så har du för låga krav på din egen kreativitet och för höga krav på din omgivande miljö.

Du ska göra, inte köpa! Sätt dig som Ferdinand hemma och gör.

Det jag försöker fånga är en inställning. Var som Ferdinand i några veckor.

Ta det lugnt ett tag och se dig runt. Ta för dig av det vackra, av det som oftast är gratis. Ta inte så mycket ställning. Försök inte hålla ett schema på veckan, månaden och livet.

Låt inte andra styra och påverka. 

Det går att hitta en annan inställning som är mycket mer belönande. Då sparar du pengar, ser det enkla och njuter av livet samtidigt.

Du avstår inget. Du försöker inte heller agera för att möta några oklara förväntningar.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.