Pretentiös tjur eller avslappnad Ferdinand?

Att blogga är svårt, att ha något vettigt att säga är ännu svårare. Ska man sedan blogga om ett enklare liv och/eller sparande så är det i det flesta fall inte så mycket att säga.

Oftast är rätt råd: gör ingenting!

Men det duger liksom inte. Det blir inga bra blogginlägg på det.

Det svarar inte heller mot våra högt ställda krav när vi försöker få det mesta möjliga ut av livet, så de flesta av er tycker rådet “gör ingenting” är ett dåligt råd.

Tyvärr blir både jag och mina blogg-grannar ofta rätt pretentiösa, som en direkt följd av det.

“I år avstår jag och min familj helt att köpa julklappar!”.

Någon bloggare avstod vuxet från tv-spel och en annan rekommenderar oss att helt sluta med kolorerade inredningsmagasin.

Handfasta råd med underbyggda argument! Det blir bra blogginlägg! Men är det bra råd?

Efter att ha hållit på med min och familjens omställning i många år så tror jag svaret är “nej”.

Allt bygger på ett antagande om att vi måste ta ställning. Göra det rätta, även om det är svårt.

Att det finns rätt och fel.

Problemet är att beteendet, att blir involverad och ta ställning, är det samma som faktiskt gör att vi köper och agerar som vi gör från första början. Skillnaden ligger i att vi i stället för att ta ställning för så star vi ställning emot.

Att behålla det tänkandet och “avstå” saker är att straffa sig själv. Det är fel ingångsvinkel för den som vill leva snålt och spara pengar.

Det finns något annat! Som med köpfesten som just paserat. Njut av julen, men ge köphetsen ett avslappnat finger bara!

Var med och ta del av det som julen ger, men slappna av lite och se dig runt! Att se och reagera på köphetsen gör förmodligen att du missar allt annat. Gå på en adventsgudstjänst eller julotta i stället. Eller varför inte göra egna ljus och dricka lite glögg. Gamla klassiska julkalendern på SVT eller youtube är skitmysigt att titta på.

Var tjuren Ferdinand!

Ja, kategorisk och pretentiös är den som ser det röda skynket tjurfäktaren håller upp.

Den personen tar ställning.

Men det behövs inte!

Ge tjurfäktaren fingret bara.

Lite avslappnat.

Slicka honom på bröstet! Se dig runt omkring och känn in läget lite. Korkeken kanske är här!

Om ditt favoritdatorspel kommit ut i ny version så kan det ju vara en gudagåva i vintermörkret. Om du inte har tid och möjlighet att ta till dig en sådan händelse så lever du inte ett speciellt enkelt liv. Det kommer alltid mera tid vet du! Det kan du vara helt säker på!

Om du inte kan läsa heminredningstidningar utan att känna köpsug så har du för låga krav på din egen kreativitet och för höga krav på din omgivande miljö.

Du ska göra, inte köpa! Sätt dig som Ferdinand hemma och gör.

Det jag försöker fånga är en inställning. Var som Ferdinand i några veckor.

Ta det lugnt ett tag och se dig runt. Ta för dig av det vackra, av det som oftast är gratis. Ta inte så mycket ställning. Försök inte hålla ett schema på veckan, månaden och livet.

Låt inte andra styra och påverka. 

Det går att hitta en annan inställning som är mycket mer belönande. Då sparar du pengar, ser det enkla och njuter av livet samtidigt.

Du avstår inget. Du försöker inte heller agera för att möta några oklara förväntningar.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

15 tankar på “Pretentiös tjur eller avslappnad Ferdinand?”

 1. Det finns dom som tyckt att jag skulle starta en blogg!

  Jag har alltid skrattat för mig själv, det händer absolut inget i mitt liv att skriva om.

  Det är fullt normalt för mig att det går 3-4 år mellan investeringar och mina största fritidsnöjen, att gå i skogen och att bada, är inte av något allmänintresse!

  Beundrar verkligen er bloggare som ändå hittar så mycket intressant att skriva om!

  Vad göra då, när hälsan tiger still?

  Inspirerad av dig, har jag bestämt mig för att dra ner mina utgifter med 1500 i månaden dom kommande 12 månaderna!

  Till största delen genom en kraftigt minskad alkoholkonsumtion och även genom att vi ska semestra i husbil i Norden istället för charter resor det kommande året.

  Hoppas du orkar fortsätta blogga om stort och smått, det ger oss inspiration!

  Svara
  • Tack, vad rolig kommentar.

   Att dra ner på alkoholen till ett minimum var en höjdare som jag rekommendera alla.

   Norden i husbil är något jag skulle vilja göra. Näsfjället i påsk och Ängelholm under högsommaren. Där har du några veckor jag skulle göra!

   Svara
 2. Skönt och befriande inlägg 🙂

  Beställde spelet monopol i World of warcraft-edition från USA häromdagen, ser fram emot julhelgen så jag kan spöa barnen i mitt gamla favoritspel…

  Svara
 3. Läser din och många andras bloggar på samma tema med stort intresse, ni inspirerar.
  Känner mig ofta till korta när jag läser om hur “duktiga” ni är – men jag framhåller alltjämt att jag lägger mina pengar och energi på det som engagerar mig. Sen resten sparar jag in på. Sparnivån är typ 100 tusen om året. Maklig takt minst sagt men det känns så viktigt att på resan inte ha en död vardag – utan att jag får ge plats till det som jag brinner för. Det kostar pengar för mig men det är ju nu jag lever. Om 10 år när jag har mina fuck you pengar så kan jag kanske inte göra något alls för pengarna? Du har en sundhet i det du skriver.
  Gillar din blogg och vill gärna fortsätta läsa.

  Svara
  • Hej Anna,

   Kul att du hittar något som inspirerar. Jag tänkte en gång i tiden att vår förändring skulle innebära högre fokus på sådant vi gillar och mindre av annat. För jag tänkte och kände som du. På något sätt så blev det mest mindre av allt. Det märkliga är att det inte gör så mycket och det är lite det inlägget handlar om. Ibland finns det ett större djup än vi tror i att inte göra så mycket. Vi är så på och har så stora krav på livet att vi blir döva och blinda för det lilla. Prova gärna så får du se.

   Sparandet blir lätt en tävling, det är det inte. Jag började publicera vår ekonomi för att sporra oss själva men också för att ge andra en referens då jag inte hittade någon att jämföra med

   Svara
   • Som ensamstående utan barn har jag inte så många måsten och mer utrymme än vad jag gissar barnfamiljer har. Jo, jag har provat att utesluta och göra mindre. Har provat några månader utan internet hemma, varit iväg på retreater både en veckan och en månad där man inte får prata eller göra något. Det finns något fantastiskt stort i tystnaden och icke-görandet.

    Håller med om att där är en kvalité i att inte göra så mycket . Jag är nog i processen att hitta balansen för mig. Som min lärare sa: “Ni gör det ni inte vill göra och det ni vill göra det gör ni inte.”
    Jag försöker förhålla mig till längtan av att ha ett långsammare tempo i vardagen, göra det jag vill göra utan att isolera mig för mycket från omvärlden.

    Vi har olika utgångspunkter till resan vi är på. Ser fram emot att följa med en bit på er resa.

    Svara
    • Vilket svar! Kanon! “Ni gör det ni inte vill göra och det ni vill göra gör ni inte”. Det beskrev väldigt bra min situation för ett antal år sedan, trots att jag själv var delaktig i de flesta besluten.

     Att det finns så mycket att göra när man gör mindre är märkligt. Vi har exempelvis lådvis med gamla DVD-filmer som vi trots utrensningar inte kastat. När tempot sjunker och vi hittar lugna stunder med barnen så blir dom helt plötsligt riktigt sevärda! När vi skippar Netflix så hittar vi lika mycket glädje i Julkalendern. När vi inte gör ett skit tar vi en promenad i vårt vackra närområde och upplever mer än vi gjort på länge. Ja listan kan göras lång.

     För att gå tillbaka till inlägget så handlar ett lugnare tempo mycket om att man inte triggar på allt kring sig utan tar det lite mer som det kommer.

     Svara
 4. Pingback: Gör nånting! Skaffa ett extraknäck! |

Lämna en kommentar