Recension av boken Hångla mer

På biblioteket hittade jag av en slump en bok som heter Hångla mer! av Klas Hallberg. Jag tänkte lite kort skriva vad jag tyckte om boken och lite mer om några saker jag tog med mig.

Hångla mer!

Klas Hallberg vill i boken få oss att reflektera över märkliga saker i vårt vardagsliv. Bland dom första meningarna är

Hur vill du ha ditt liv?

Vill du småpussas och säga något intellektuellt och bjuda på geléhjärtan, eller vill du hångla dig svettig och fullkomligt förlora dig i din partner?

Hångla  får sedan tjäna som en metafor för livet i största allmänhet boken igenom.

Inledningsvis tycker jag boken är svår att läsa. Den är annorlunda och sättet boken är skriven känns yxigt. Men så går det lite bättre, om jag vänjer mig eller om författaren hittar rätt vet jag inte, men någonstans 1/4-del in i boken så går det lättare att läsa.

Hångla mer är full av betraktelser om livet. Mer beskrivningar av kända situationer och fenomen än inspirerande berättelser om hur vi kan göra saker annorlunda. Men det finns stycken då Klas är svidande insiktsfull.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=nUoGcbvNi64″]

Det här tar jag med mig

Måsten – boken talar om att dricka mås-te vilket är ett exempel på hur Klas gör det lite svårt för sig att nå fram ibland – är den lätta vägen att gå i stället för att förändra. Att ändra en situation som inte är bra kräver kraft och energi. Att bara rusa på är nästan alltid enklare. När vi måste någonting så har vi inga val. Att fatta beslut, göra val och förändringar är jobbigt.

Jag har aldrig sett måsten som en flykt men inser poängen där måsten också lyfts fram i relation till egen hälsa. Från boken:

Tänk, det finns nästan ingen gräns för hur mycket det går att lura sig själv. I alla fall inte om man är rädd för konsekvenserna av att vara ärlig.

“Tyvärr, jag har inte råd” handlar om ekonomi. Om privatekonomi, inköp, belåning och relationen mellan tid och pengar.

… som samhället ser ut idag innebär ju “att ha råd” att man har råd att låna. Vilket verkar innebära att de flesta till slut inte har råd med något annat än … att ha råd.

Även om kapitlet är kort så finns några riktigt svidande slutsatser här. Något jag själv kan relatera till är Klas reflektioner om hur vi tenderar att fylla vår ekonomiska ram oavsett inkomst. Han säger också något som jag också märkt men inte formulerat själv:

Jag tror framtidens klassamhälle kommer att bli. Och kanske redan är: en överklass av människor som lärt sig att göra egna val, och en underklass som inte gjort det.  Och då kan man vara överklass och tjäna femtontusen i månaden och underklass och tjäna hundratusen …

Fundera på den här:

Många vill gärna känna sig som fattiga för att det ökar känslan av ofrihet, uppgivenhet och orättvisa.

Sedan är det något kapitel om val, auktoriteter och konflikten mellan att leva i nuet och utvecklas och förändras. Igenkännandet går lite upp och ner. Det finns någon sorts röd tråd i boken så till vida att allt hänger samman men jag kan inte säga att den förmedlar ett budskap. Fet ord i texten är på något sett områden som behandlas.

Boken har några år på nacken. Den finns på bibblan. Är relativt lättläst/snabbläst. Läser du mycket så kan den vara värd en stund. Läser du sällan kanske det finns annat läsvärt.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.