RUT-avdraget ska tripplas – men hur och när?

RUT-avdaget ska tredubblas, det beslutade riksdagen i december. Det innebär att du kommer kunna göra större skatteavdrag för hushållsnära tjänster, exempelvis för barnpassning. Men det kommer att ske stegvis, och vissa krav måste vara uppfyllda. I den här artikeln reder vi ut vad som gäller.

Höstens utdragna regeringsbildningsprocess kan inte ha undgått någon. Sverige hade inte fått någon regering i december, när det var dags för riksdagen att rösta om statsbudget för 2019. Då röstade riksdagen igenom Moderaterna och Kristdemokraternas budgetförslag. Ett beslut i den, som inte alla känner till, är att RUT-avdraget ska tredubblas.

RUT-avdraget infördes i Sverige 2007 och är en reform som gör att du får tillbaka pengar på skatten, om du anlitar någon för att utföra hushållsnära tjänster. Det kan till exempelvis röra sig om barnpassning eller städning. Syftet med reformen var att underlätta för människor i vardagen, och skapa fler arbetstillfällen och ett minskat svartarbete.

Nu ska alltså RUT-avdraget tredubblas. Vilket innebär att du ska kunna få skatteavdrag för hushållsnära tjänster med maximalt 75 000 kronor per år, jämfört med dagens 25 000 kronor. Riksdagen menar att det finns en stor potential i RUT-sektorn, och att detta kan skapa fler arbetstillfällen.

Men politik tar tid, och så är även fallet med tredubblingen av RUT-avdraget. Från och med den 1 juli i år ska taket i RUT-avdraget fördubblas, till 50 000 kronor. Sedan ska en utredning tillsättas som ska få i uppdrag att bredda RUT-avdraget, så att det kan omfatta fler tjänster. I samband med den utredningen ska man fullfölja höjningen av RUT-avdraget, till 75 000 kronor.

rutavdrag ska höjas

Så från och med den 1 juli i år kan en familj som vill ha hjälp med barnpassning, göra skatteavdrag för det upp till 50 000 kronor per år. Två saker är viktiga att tänka på med de nya reglerna:

Så mycket avdrag kan en familj göra för barnpassning

Taket i RUT gäller per person. Vilket innebär att en familj, med två föräldrar, kan göra avdrag för barnpassning med maximalt 100 000 kronor per år för barnpassning. Avdraget får göras för 50 procent av arbetskostnaden, det vill säga timlönen för nannyn. Avdrag får inte göras för inköp av material, vilket skulle kunna ske om nannyn som ni anlitat exempelvis köper in leksaker till barnpassningen.

Avdraget baseras också på hur mycket du har tjänat. Du kan räkna ut exakt hur mycket skatteavdrag du kan få för barnpassning och andra hushållsnära tjänster på Skatteverkets hemsida.

Formella krav för att kunna få RUT-avdrag

Du måste vara 18 år och bosatt i Sverige för att kunna göra RUT-avdrag. Du måste också betala skatt för minst 90 procent av din inkomst i Sverige. Det är inte tillåtet att anlita nära släktingar för RUT-tjänster. Bra barnpassningsföretag såsom myNanny som finns i alla städer hjälper er med allt ni behöver kunna.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 svar på ”RUT-avdraget ska tripplas – men hur och när?”

  1. Hmm. Jag vet att en del svenskar bosatta i Portugal använder RUT. Det har jag sett i facebookgrupper för dylika, alltså svenskar i Portugal. Detsamma i Spanien. Antingen fuskar det till det på något vis eller så får även utlandssvenskar göra RUT-avdrag. OBS! Det rör sig inte om något ”Jag frågar åt en kompis” eller så. Jag skulle aldrig komma på tanken. Jag använde mig varken av RUT eller ROT i Sverige heller.

    Svara
    • RUT-avdraget kärver ju trots allt någon form av inkomst, så det verkar konstigt att göra RUT-avdrag om man inte skattar i landet.

      Svara
  2. Hade en kompis som ”tvättade svarta pengar” med hjälp av rutavdrag……Han är numera en före detta kompis!!! Penningtvätt finns överallt!!Men,varför skall staten göra det så lätt att ”tvätta pengar”……..hm hm…?!

    Svara

Lämna en kommentar