Sabbatsår :: Att välja vad du ska göra med din tid när du är ledig

För er som har följt bloggen ett tag så har ni säkert sett att vi har planer på ett, eller ett par, sabbatsår från jobbet. Det att ta sabbatsår från jobbet är lite av ett team här på bloggen och om ni följer länken så kommer ni hitta allt ni behöver veta och lite till.

Det här inlägget handlar mer om vad vi vill göra med vår tid när vi är lediga. Vi är en familj på sex personer. Men det handlar också om vad jag vill göra med min tid när jag är ledig.

Det är inlägget är för dig som planerar framåt, mot en period där du kan äga din tid och njuta av livet och oberoendet. Vi har den tiden bakom oss numera, vi var lediga 2017-2019, så du ska kort få en kommentar i slutet på inlägget om hur det faktiskt blev under vår ledighet.

Förberedelser

Vi försöker studerar språk vilket går “sådär”. Jag pluggar portugisiska och min sambo har gjort ett försök på spanska, men pausat pluggandet just nu. Det är tufft men också väldigt roligt att studera. Vi lär oss nytt och skapar oss nya möjligheter, men får nog också konstatera att det inte är möjligt att plugga i den omfattning som krävs för att förändra våra liv, givet vår livssituation.

Ekonomi

Vidare har vi förstått att sabbatsåret i huvudsak inte  är en fråga om ekonomi, det handlar alltså inte främst om att ha råd för oss.

Då vi kommer in i det fönster som passar oss att ta ledigt, från sommaren 2017 alt. 2018 (skolor och barnens ålder är det som avgör) så har vi pengarna som behövs. Men om sabbatsåret/åren ska leda vidare till något annat (som start på ett liv som ekonomiskt oberoende eller medborgare i ett annat land)- vilket var den ursprungliga tanken – så är ekonomin naturligtvis viktig.

Med det sagt så ska jag trots allt lyfta fram en ekonomisk fråga. Efter ganska mycket jobb, bland annat genom intervjuer som ni kunnat se här på bloggen, och en helt sjuk mängd frågor i olika forum, så har de ekonomiska delarna av en utlandsflytt ändå blivit ganska viktiga.

Med fyra barn i familjen så är Sverige ett starkt brohuvud att sitta i och det gör ett sabbatsår utomlands mindre intressant.

Det går inte att motivera en utlandsflytt ekonomiskt, snarare tvärt om, det kommer kosta oss en hel del.

Du läser mer om de ekonomiska aspekterna med ett sabbatsår utomlands med familjen här. 

Som lite kul stickspår så nämnde jag att vi övervägde att flytta några år utomlands för en tjej som bott två år i Spanien, varpå hon sa:

– Flytta till Spanien eller Portugal? Dom länderna flyttar ju människor ifrån!?

Vad är viktigt?

Men det finns mer. Frågan om hur stor vikt vi ska fästa vid vädret har varit uppe. Det gäller både här i Sverige och när vi överväger andra alternativ som sabbatsår i Spanien eller Portugal.

Vi har också diskuterat frågan om vad vi verkligen vill få ut av sabbatsåret. Det senare är lite av kärnfrågan. Genom att säga att vi ska utomlands faller så mycket på plats. Det är som ett koncept – värme, semesterkänsla, komma bort från vardagen osv.

Ifrågasätter vi plats och vad vi verkligen vill få ut, så blir frågorna mycket mer komplexa.

Lite rättframt så har vi gett oss möjligheten och utmanat oss själva att genomföra något annat med våra liv. Det är fantastiskt!

Men vet vi vad vi ska göra? Om vi försöker visualisera framtiden vad ser vi då? Det är inte tydligt.

Det här är nästan det roligaste och mest intressanta. När vi bestämde oss för att inte skjuta iväg friheten långt fram utan ta ett sabbatsår i ganska nära tid så utmanade vi oss rejält.

Att sluta gnälla och göra något häftigt med livet är fantastiskt, men det är samtidigt lite svårt!

Det svindlar. Det är rörigt och beslut krävs i närtid. Osäkerheten är hög.

Lite ligger det i luften att ifrågasätta om vi lagt ribban för högt? Måste vi få ut så mycket?

Om vi båda tar ledigt under en period måste vi uppleva “the adventure of a lifetime”? Som vi lever nu så kan vi vara lediga ett år för varje år vi jobbar.

Kommer det flera chanser att göra spännande saker i framtiden kanske?

Våra huvudalternativ framåt – Jämförelser

Bo kvar precis där vi bor nu, men vara lediga båda två samtidigt.

Fördelar
 • Barnbidrag, föräldrapenning och socialförsäkringssystemet.
 • Skolsystemet och acceptans från barnen.
 • Mer tid för livet, inga flyttbestyr. Ingen uppstartssträcka.
 • Transaktionskostnader så som reavinstskatt, mäklararvoden etc är minimala.
 • Socialt nätverk etablerat.
 • Kända möjligheter till extraarbete som är väldigt fritt.
 • Vi har god koll på ekonomin. Inte minst kan vi fortsätta leva utan bil.
 • Den lite större staden som vi bor i erbjuder massor. Natur, universitet, jobb, träningsmöjligheter och goda transporter.
 • Relativt nära släkten.
Nackdelar
 • Äventyret uteblir (kanske).
 • Utbildningen och utvecklingen av oss själva vi får genom att flytt utomlands eller genom att skaffa ett annat liv i Sverige, brinner inne.
 • Risken är stor att det här inte blir något annat än en lång föräldraledighet. Sådana har vi erfarenhet av och dom är ganska sega.
 • Vi upplever att lägenheten begränsar oss lite. Möjligheten att använda fritiden till att skapa något som vi kan ha glädje av framöver är litet. Vi är då ganska insnöade och tänker att vi ska bygga, odla eller motsvarande på vår lediga tid. Blogga, träna, resa, sy, baka och plugga går minst lika bra om vi bor i lägenhet så upplevelsen kan vara en mental begränsning hos oss själva snarare än en faktiskt begränsning i lägenheten.
 • 2017 så har vi bott i lägenheten 3,5 år. Förutsättningarna har då ändrats rätt rejält och det är möjligt att vi håller på att växa ur lägenheten.

Annan plats i Sverige – Flera upplägg finns

Vi har diskuterat Åre tidigare, men självhushåll på landet är också ett alternativ. (Vi valde sedan att bosätta oss på en liten gård i Småland).

Fördelar
 • Barnbidrag, föräldrapenning och socialförsäkringssystemet.
 • Skolsystemet.
 • Mer tid för livet, mindre på flyttbestyr jmf utlandsflytt. Kort uppstartssträcka.
 • Boende går att hitta relativt billigt och riskerna kopplat till eventuella inköp av fastigheter går att bedöma.
Nackdelar
 • Vi måste flytta vilket kostar pengar.
 • Billigt boende betyder troligtvis glesbygd. Det vet vi vad det innebär och kostnaderna som följer med transporter och kraven som kommer med det, att stå för så mycket av infrastrukturen själva.
 • Inget socialt nätverk på den nya platsen, vilket gör det svårt att bedöma möjligheterna att tjäna lite extra. Få extra stöd i form av barnvakt, låna prylar osv. Tiden att starta upp och etablera sig kommer stjäla tid från andra mål.
 • Vi vet hur lätt det är att försöka köpa sig en livsstil men hur svårt det är att faktiskt leva den. Det låter fantastiskt att vara självförsörjande på landet exempelvis. Att köpa huset är det lätta. Att leva det livet är svårt.

Spanien eller Portugal

Fördelar
 • Vi bryter upp från vardagen.
 • Boende går att hitta billigt
 • Klimat, kultur och natur.
 • Nya intryck och kunskaper för alla i familjen.
Nackdelar
 • Barnbidrag, föräldrapenning och socialförsäkringssystemet försvinner.
 • Skolsystemet. Byte av skolsystem. Svårigheten att bedöma kvalitén.
 • Vi måste flytta vilket kostar pengar.
 • Inget socialt nätverk på den nya platsen, vilket gör det svårt att bedöma möjligheterna att tjäna lite extra. Få extra stöd i form av barnvakt, låna prylar osv. Tiden att starta upp och etablera sig kommer stjäla tid från andra mål
 • Vi vet hur lätt det är att försöka köpa sig en livsstil men hur svårt det är att faktiskt leva den. Det låter fantastiskt att vara heltid på en semesterort. Men så blir det vardag där också.

Gå ned i arbetstid

Vi kanske bara ska försöka hitta en bättre balans i våra nuvarande liv.

Det här har jag och många andra försökt och en väldigt vanlig metod är att gå ner i arbetstid.

Jag har jobbat 80% tidigare och jag är superskeptisk till om en reducerad arbetstid är något för mig.

När jag provat med att jobba mindre var jag trots allt lika bunden som tidigare. Barnen måste hämtas och lämnas, jobb varje dag och samma arbetsmängd som tidigare fast på mindre tid.

Eventuella nackdelar med jobbet jag hade fanns också kvar, även om det blev lite mindre påträngande om jag jobbade färre timmar.

Men det klart, om vi båda vuxna går ner i arbetstid under samma period så kanske fler möjligheter skulle öppna sig.

Det här är ingen möjlighet vi aktivt undersöker i dagsläget. Jag tog mer med den för att visa våra alternativ och hur vi resonerar runt dem.

Ett sätt att få lite nu energi i vardagen är att byta jobb. Det kanske borde varit med som alternativ, ….

Vad vill vi göra?

För egen del så är jag inte alls i så stort behov av att hitta ett nytt arbetsliv som jag var för ett par år sedan. Jag kan leva det här livet några år till om jag kan få ut lite mer.

Vi har flyttat för inte så länge sedan – du kan läsa om hur vi resonerade då vi flyttade till stan – då kändes det som att vi var väldigt klara med det boendet och tillhörande livsstil.

Jag är inte där ännu med vårt nuvarande boende och livsstil. Snarare tvärt om, jag tror det går att få ut mycket mer av stadslivet faktiskt. Du kan läsa mer om hur vi tänker i inlägget där vi diskuterar om man ska bo på landet eller i stan.

Vi har också diskuterat om det rätta boendet för oss innebär att vi ska bo i lägenhet eller villa. Det beror väldigt mycket på omständigheterna har vi lärt oss.

Vi har jobbat med alla tre spåren vi jämfört ovan. I går var vi och tittade på en gård som skulle vara perfekt att ha som bas under några år i Sverige, och vi måste bestämma oss i början på veckan om vi ska vara med och buda.

Gården ligger vackert på en liten kulle. Vi skulle få egen bäck och möjlighet till stora odlingar. Priset är något högt och mängden jobb som krävs är svindlande. Det är också svårt att visualisera hur vägen till det önskade livet på den platsen ser ut. (Det blev inte den gården, men det blev en annan lite längre söder ut).

Det är en märklig resa vi är ute på jag och min sambo. Drivkrafterna och målbilden som ligger till grund för en eventuell förändring ändras hela tiden.

För snart två år sedan sa jag “det här går inte mycket längre”, medan vi idag inte alls “sitter i sjön” på samma sätt.

I stället har väl meningslösheten i vissa delar av vårt arbetsliv, och den stora frågeställnngen om vad som är “meningen med livet” fått mer plats.

För trots att mycket blivit bättre genom våra förändringar och vår frivilliga enkelhet, så går vi upp vid klockan sex på morgonen, och det är inte ovanligt att vi kommit till någon sorts ordning först vid sju på kvällen.

Då är det nattning av barn. Sedan är det svårt att göra så mycket mer av livet, som vi har haft så stora planer för.

Hur blev det då?

Vi tog ledigt från arbetslivet i två år och bosatte oss på en liten gård i Småland. Egna höns, ankor, gäss och kaniner. Egen odling.

Fika med barnen när de kom från skolan.

Väldigt enkelt liv och leverne. Vi levde utan avlopp och i början hade vi inget rinnande vatten.

Men var det vi?

Nja, det var nog inte jag. Första året var fantastiskt, att helt få äga sin tid. Men sedan blev det segt. Vi hade dessutom levt väldigt sparasamt under fem års tid och jag började se fler begränsningar än möjligheter.

Kanske var det just frågeställningen kring vem jag är, vad jag vill och var jag passar in som var grundfrågan i mitt sökande. Kanske delade jag frågan med min sambo. Kanske gav jag just den frågan lite för lite tid.

Kanske hade jag ingen förmåga att reflektera kring den frågeställningen då.

Men ledigheten hjälpte till och gjorde saker och ting klarare tycker jag.

Den första april 2019 började jag arbeta i Stockholm. Jag började arbeta inom samma område som jag jobbat inom i 20+ år. Men jag bytte stad och sammahang.

När skolan startade efter sommaren så följde hela familjen med. Idag har vi vårt hem i Sundbyberg. Forfarande lever vi enkelt och minimalistiskt, men vi jobbar och tjänar pengar. Det har sina klara poänger!

Jag tycker de två årens ledighet har gett oss perspektiv. På livet i stort, oss själva och arbetslivet. Jag skulle inte vilja vara utan den resa och de lärdomar vi fått.

Samtidigt längtar jag inte tillbaka, utan ser framåt.

Vad säger ni?

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Reklam för Savelend, Avanza och SAVR.

Vi har våra investeringar på tre olika plattformar som kompletterar varandra. Här nedanför kan du läsa mer!

SAVELEND

Här har vi våra Peer-to-Peer investeringar.

Läs om vår avkastning här!

AVANZA

Här har vi våra aktier och en del av våra fonder.

Sveriges största nätmäklare!

SAVR

Vårt komplement till Avanza.

Här har vi våra aktivt förvaltade fonder!

22 tankar på “Sabbatsår :: Att välja vad du ska göra med din tid när du är ledig”

 1. Tankegångarna är högst bekanta. Som du vet för vi liknande samtal, särskilt nu efter ditt inlägg faktiskt.

  Jag tänker att en väg framåt är små förändringar, men ofta, kanske skippa ett tydligt långsiktigt mål som att vi ska bo här eller där. Vissa saker går ju faktiskt att prova på utan att “satsa allt” om man inte är säker på vad man vill, vilket iaf vi inte är. T ex köpa (eller hyr) en sommarstuga på landet/fjällen med lagom tomt istället för en hel gård, spendera 3 månader där istället för att flytta dit. Ta en långsemester till Portugal, ta ledigt etc. Visst, allt kan inte provas (skolgång etc) men jag tror det kan vara en framkomlig väg, åtminstone för oss. En stor fördel är att det går att börja agera enligt idag, det blir inte uppskjutet till en viss tidpunkt då stjärnorna prognostiseras stå rätt (vilket de ändå inte kommer göra, oavsett om de handlar om passiv inkomst, sysselsättning eller boendeort)

  Mvh vadVivill

  Svara
  • Du har rätt i inställning men tror du har omvänd ordning mot vad du borde. Vi började i änden “boendet”. Med formuleringen kan vi flytta till … Men när vi står där och ska fatta beslut så är frågan “vad ska vi göra där då?”. Det är ju därför folk är rädda för att gå i pension, det finns inget liv efter det.

   Jag är en aktiv, skapande person. Jag kan inte tänka mig att köra strandhäng i Thailand många veckor om det inte finns ett annat liv där. Jag är inte säker på att Spanien är en bättre utgångspunkt för äventyr än Åre.

   Just nu är jag i läget att jag tror jag vill använda min frihet till att leva ett annat liv, inte bosätta mig någon annan stans.

   Men det ändrar ju sig varje jävla dag. Det är svårt det här 🙂

   Svara
 2. Spontant tänker en morfar!

  Har man fyra barn måste närheten till mor och far föräldrar, vara en mycket väsentlig bit!

  Det ger så mycket andra föjligheter till flexibilitet i livet.

  Svara
  • Du tänker nog rätt. Vi har dock bitvis väldigt dålig relation till den äldre generationen, samt en hel del krämpor och idéer gör att det i praktiken inte tillför något. Lite tråkigt och troligtvis lite bidragande till att vi tänker som vi gör.

   Svara
 3. Det är naturligtvis omöjligt att säga vilket av alternativen ovan som är “det rätta” eftersom inget sådant finns. Jag menar alltså att det ena alternativet kan vara rätt för någon familj, men helt fel för en annan. I slutänden får man nog välja det alternativ som innerst inne känns bäst, mao följa sitt hjärta.

  Familjen VtF vill som bekant uppleva ett annat land och kultur med allt vad det innebär. Hur länge är naturligtvis omöjligt att svara på, det får tiden utvisa. Det vi dock är säkra på är att vi inte vill ligga på våra dödsbäddar och fundera på hur det hade blivit. Att flytta utomlands är på många sätt mer äventyrligt än att stanna kvar i Sverige och för också med sig såväl positiva som negativa konsekvenser. Det alternativet känns rätt för oss, men säkert fel för någon annan.

  Svara
  • Jag förstår det VtF, men diskussionen och det som följer med det är nyttigt i sig. Vi skiljer ju oss åt i ansats både i tid (vi vill köra nu) och att jag tänker återgå till arbetsmarknaden om inget oförutsett inträffar.

   Det finns en kul övning när det gäller personlig utveckling: gör ett bildkollage av tidningsurklipp som beskriver hur du skulle vilja vara. Så har jag tänkt mycket, kan jag visualisera vad jag skulle vilja göra med egen tid. När jag gör det så är det ett virrvarr av bilder som flimrar förbi men om jag ska försöka få till någon sorts helhet så är det väl äventyren och träningen som kommer gång på gång. Men även skapande och konkreta sysslor som snickra, laga mat och jobba i trädgården.

   När vi började den här resan så trodde vi att Spanien eller Portugal skulle kunna ge den möjligheten på ett helt annat sätt en Sverige, men jag är inte helt säker längre. Nu ska vi buda lite på gård i veckan så får vi se var det tar vägen.

   Svara
 4. Det verkar vara friheten och inte det häftiga ni första hand trånar efter. Eller? Om så är fallet kan jag känna igen mig. Då skulle jag satsa på att öka friheten i det liv ni nu har (precis som ni i många avseenden redan gjort!) för att få mest pang för pengarna. Samtidigt skulle jag nog försöka hålla ekonomisk oberoende inom rimligt skotthåll eftersom det trots allt verkar vara viktigt för er (dvs. faktiskt kunna välja att jobba eller ej). Då vill ni kanske inte bränna för mycket pengar i mellanakten.

  Är det möjligt att gå ned i halvtid på hemmaplan ett halvår eller år båda två? Min egen erfarenhet är att halvtid gör stooor skillnad i livskvalitet.

  Kan ni en sommar ta tjänstledigt och var lediga på hemmaplan 2-3 månader alla tillsammans?

  Svara
  • Jag tror du har rätt. Vi är trötta på jobb och livssituationen. Vi vet vad vi vill göra i stället. Träna och jobba med relativt konkreta saker. Tror vi, för det tar lite tid att mogna i det här. Jag håller med om att halvtid skulle göra mycket, men tror det är svårt med våra jobb. Det innebär också att vi skulle vara rätt bundna trots allt. Men inget är uteslutet. Det ända nederlaget vore väl att inte ta någon möjlighet.

   Svara
   • Det måste få ta sin tid att mogna!

    Tror det är helt fel att t.ex. sluta jobba, bara för att man uppnått ekonomisk frihet! Det är inte många som har byggt upp ett liv utanför yrkesrollen, som kan ta över dag ett.

    Risken är stor att det blir ett stort antiklimax!

    Sen att bägge parterna i ett förhållande, ska känna sig redo samtidigt, är nog inte heller så sannolikt.

    Arbete är trots allt inte bara en penningkälla!
    Det finns många andra delar som kan vara viktiga för individens välbefinnande!

    Min erfarenhet är att det är en process att våga hoppa och att den behöver få ta den tid som krävs.

    Svara
 5. Hej
  Jag vet att vi hade en annan livssituation än vad ni har. Våra barn är vuxna och utflugna och inga barnbarn har vi ännu. även om det säkert kommer snart.
  Vi ville inte ångra oss senare i livet. Det var därför vi flyttade till Portugal Jag vet att vi hade ångrat att vi inte ens försökte om vi inte hade vågat. För mig var det ingen möjlighet att göra “samma” sak i Sverige eftersom det var mörkret och kylan vi ville bort ifrån.
  Jag tycker det är skönt att komma ut, som idag, efter morgonens regnoväder till sol och 22 grader. Att slippa skrapa rutor och leta vantar och mössa.
  Lite gammaldags vänlighet bidrar också till trivseln.
  Fast var man blir ju helig på sitt sätt. Man måste känna i sitt hjärta (och inte alltid med hjärnan) vad som blir mest rätt för en själv.
  Må så gott vad det än blir

  Åse

  Svara
  • Tack, jag tycker det är lite roligt att vi satt oss själva lite under press. Jag är tränings- och utefreak. Det kan vara viktigare än värmen, men jag är inte säker.

   Svara
   • Hej
    Jag tror du hade stortrivts att göra det som vi gör. Ingen dag är den andra lik. Vi jobbar lika mycket som tididgare men väljer mer när och med vad. Ute är vi hela tiden. Nu har vi ägnat två dagar att ta ner delar av en palm som drabbats av palmskalbaggar. den skall förstöras och eldas upp. Vi rör oss hela tiden och får finna lösningar på nya saker som vi inte vet någonting om. Nu skall jag iväg och rida lusitanos i euqalyptusskogarna.
    Lasse skall gräva upp innegården då det är stopp i ett avlopp någonstans.
    Livet leker

    Svara
 6. Känner igen tankegångarna! Vi hade många sådana tankar hit och dit under många år så vi längtade bort, längtade efter ett annat liv. Vi började med att resa till platser som vi tänkte att vi kanske skulle kunna bo på. En resa till Cornwall, en till Spanien, en till Portugal och sedan en till och på den tredje hittade vi hem. Har ni också gjort några rekognisceringsresor? Att flytta utomlands drömmer ju många om men det är ju ett väldigt vitt begrepp. Ni verkar i och för sig ha avgränsat det till Spanien och Portugal. Har ni varit ned och kollat och känt efter? Det kanske skulle göra det lättare att fatta ett beslut.

  Svara
  • Hej Åsa,

   Jag tror det är ganska typiska tankar vi har. Men nu gäller det att hålla i det här så det inte rinner ut i sanden.

   Jag har uppslag i Sverige där jag skulle kunna tänka mig att bo. Dalarna och området nere kring Hallandsås är absoluta favoriter. Men det går ingen nöd på mig här heller.

   I övrigt har vi inte varit runt så mycket. Jag reser mycket i jobbet och så reser vi till turistställena i Europa med familjen. Men resten blir sällan besökt. Möjligtvis undantaget delar av Italien.

   Jag gillar dina löptävlingar du är med på, som i Porto. Precis så skulle jag vilja göra. Det är bara det att jag vet hur jag får till det i Sverige, men inte i Portugal. Samtidigt så ska vi få igång fyra barn i ett nytt land. Det kanske är att gå över ån efter vatten …

   Svara
 7. Ett tips är att ta ut tjänstledigt 10 (11) dagar utöver semestern, det påverkar inte semesterfaktorn och ger ökad möjlighet att resa utomlands. Sedan finns ibland möjlighet att välja fler semesterdagar istället för löneökning. Själva planerar vi att flytta troligen till Portugal (vinterhalvåret) när yngsta barnet (som bor halvtid hos sin förälder) fyller 18 om sex år. Då är min man 64 och jag 58, men vi räknar med att klara oss, och kunna bo i vårt fritidshus på landet när vi är i Sverige. Vi sparar och amorterar på bostadslån till dess.

  Svara
  • Bra förslag, jag ska kolla det lite mer. Problemet vi har, i synnerhet jag, är att få ledigt. Det är krångligt att få en dag vanligt ledigt och det kräver att jag “musklar upp mig” för att få ledigt. Men jag behöver bli bättre på att få mina lediga stunder.

   Svara
 8. Kul med den här typen av tankar. Vi har kommit till den slutsatsen att för oss passar det bästa att bosätta oss på en mindre ort i Sverige där vi har tillgång till allt det Svenska. Sen planerar vi att använda friheten till att till exempel spendera hela somrar (10 veckor) eller kanske till och med ett halvt år utomlands i omgångar med några års mellanrum. När barnen blir vuxna kanske vi hyr ut eller säljer huset i Sverige och bor i ett annat land under någon period och sen kan man återvända till Sverige för att vara nära barnbarnen…om inte dem finns någon annanstans i världen…vem vet?

  Kort sagt jag tror att det som passar bäst är beroende både på person och på situation i livet.

  Svara
  • Att bli ekonomiskt oberoende är en baggis, jämfört med att manipulera barnen, till att bosätta sig så att man kan ha en naturlig vardag med barnbarnen! ?

   Svara
  • Hej Frivid42.

   Precis som våra tankar går i dagsläget. Genom att lite smart nyttja det faktum att vi äger vår tid så kan vi resa och dona rätt billigt. Det är liksom inte själva boplatsen som avgör vilka möjligheter vi har.

   Svara

Lämna en kommentar