Såg ni Husdrömmar igår?

Jag och sambon gillar SVTs Husdrömmar och igår var det säsongsupptakt med tillbakablickar. Det var inte utan att jag och sambon satte kvällsteet i halsen lite, vid flera tillfällen, och undrade om inte SVTs producent sitter och googlar sina egna program!

Minns ni videon nedan från förra våren? Då hade tre avsnitt på rad visat tre skrytbyggen om jag minns rätt. Unga människor som renoverade 500 kvm stora hus eller som byggde herrgårdsliknande boenden samtidigt som äktenskapet knakade i fogarna. Det var oklart om vi såg någon annan glädje i det hela än den som finns i att skapa en statussymbol.

 

[wp_ad_camp_4]

 

Jag undrade om husdrömmar bara handlade om stor budget och 300+ kvm boenden med exklusiva badrum. Allt för två personer. Jag undrade över vilken referens vi har och vad som är vettigt om det är det som vi vill se.

Så kör vi då säsongupptakt igår. Där pratar vi om ekorrhjul, yta, tidsfattigdom och vilka friheter som finns om man sänker sina krav. Senare tangerar vi minimalism och att huset i växthuset blivit för stort. Och vi avslutar med att besöka paret som gör sitt liv istället för att köpa det.

I vårt fall så var igenkänningsfaktorn riktigt hög relativt första familjen. Vi har reagerat på ekorrhjulet och vi upplever också att när väl insikten finns där så ändras synen på livet i steg. Att det finns mer att hämta i ett friare liv än vad man självklart ser och förstår när resan börjar.

Även sista paret som byggt AirBnB delar vi en hel del värderingar med.

Sedan har jag en dröm om att bygga ett hus i ett växthus.

Säsongsöppningen på SVT-play hittar du här.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.