Gratis – eller väldigt billiga – filmer, tidningar, böcker och spel. Tips & tricks!

Vi ska bara leva här en stund, sedan ska vi dö!

Ursäkta att jag är så direkt, men det är så det är.

Men låt oss inte fastna på det tråkiga. Förhoppningsvis är det en stund kvar till vi ska lämna in och ge andra plats här på jordskorpan.

Låt oss fokusera på hur vi får ut det mesta möjliga under vår korta tid här på jorden i stället.

Då är kultur och underhållning en viktig del. Därför är det också en viktig del av vår konsumtion och mångas månadsbudget. Men det är faktiskt bara dumt. Vi översvämmas av innehåll och underhållning. Det ska inte kosta många kronor att se, läsa, lyssna och spela det senaste, eller åtminstone nästan senaste.

Tvärtom, det är nästan så att den som vill spara pengar ska lägga rejält med tid och energi på just film, musik och läsning.

Vi lever i en märklig tid. Vissa påstår att samhällets klyftor ökar – dom har säkert rätt – men samtidigt så blir tillgången till innehåll i alla dess former allt mer demokratiserad. Gratis filmer, tidningar, böcker och spel är i princip vardag idag. Se det och fånga möjligheterna det ger!

Här nedanför listar jag våra favoritalternativ bland gratistjänsterna.

Även för det innehåll vi betalar för så är priserna högst humana. För relativt små belopp, som 139 kronor i månaden, så får vi tillgång till filmer och TV-serier samtidigt som alla andra. Även om det fortfarande finns många filmer som går upp på bio, så når de oss ganska snart i form av köpfilm och sedan har streamingtjänsterna dem snart också.

Detsamma gäller spel. Vi kör två prenumerationstjänster (Microsoft och Electronics Arts) här hemma och med det så köper vi inga spel alls längre. 

Spotify behöver knappast någon övrig presentation för den som gillar musik. Det behöver inte Storytel heller som är motsvarigheten för böcker. 

Gratis filmer, tidningar, böcker och spel

Biblioteket

På vårt bibliotek kan vi låna böcker (papper och digitalt), talböcker, film och spel. Vissa bibliotek, inte hos oss tyvärr, ger även tillgång till SvD och DN digitalt som går att ta med sig hem.

Här i Sundbyberg är biblioteket inte alls i samma klass som det var i Linköping. Böcker och talböcker finns. Det lär finnas spel, men inte till Xbox som vi använder. Men biblioteket erbjuder en tjänst som gör att jag kan läsa SvD och Aftonbladet gratis i digital form.

Det fungerar utmärkt på min digitala platta. Appen heter PressReader och den är allmänt tillgänglig. Sedan behöver man gå sitt bibliotek och sätta upp tjänsten. Den gäller då i fem dagar. Sedan behöver jag bara gå in och förnya min access genom att vara inloggad på ett speciellt nät någon minut.

Då jag jobbar vid biblioteket så tar det mig bara några minuter på fredag lunch om jag vill ha tidningarna gratis i helgen.

Naturligtvis är böcker det naturligaste att låna på biblioteket och det går utmärkt att låna dem på vanligt sätt eller för att läsa digitalt på läsplatta. Söka kan man göra på webben och reservera böcker likaså. Ett tips är att du lär dig hur systemet funkar hos dig.

Ofta samarbetar biblioteken med varandra på olika vis och det finns massa smarta tjänster som gör att utbudet är mycket större än man först kan tro. När vi pluggade senast lånade vi exempelvis en hel del kurslitteratur på nätet.

Biblioteken står också bakom videositen Viddla.se. Det är faktiskt en riktigt bra videotjänst för dig som letar svenska barnfilmer och internationella klassiker. Du behöver ett lånekort, sedan är det bara att titta.

Det vi redan har

Vi har knappast ett spel vi spelat färdigt eller en film vi sett två gånger (om det inte är ren barnfilm). Rätt många böcker vi har hemma har vi inte läst. Böckerna kommer från bokbytarbord vi brukar ordna och vi har i princip haft fri tillgång till böcker periodvis.

Vi har sakta börjat tugga oss igenom det vi faktiskt redan har. Spelen vi har nu var ju faktiskt dom vi önskade oss för ett par år sedan.

Det är inte alltid rätt att springa vidare till nästa grej. Tvärtom, en del av det man har hemma är klassiker både vad gäller böcker, musik och spel. De mäter sig ganska bra med många nyheter.

Ibland är gratis detsamma som att se det man har!

Nätet

SVT-play och TV4-play räcker långt jämfört med Netflix. Utöver det finns det dessutom fler svenska kanaler som TV3 och Kanal 5. Mycket är ganska bra och SVT kan ligga före Netflix i frisläppandet av avsnitt i vissa amerikanska serier.

Vissa bloggar är fantastiskt läsvärda. Försök hitta bloggar som tillför mer värde än att de postar varje dag.

Det finns massor av alternativt innehåll på Youtube. Lär dig hitta det du vill ha där. Om du inte använder Youtube ännu så är det dags att börja. Personligen anser jag att det är något av det bästa som hänt sedan tryffelmajonäs. Den här bloggens Youtubekanal om din tid och dina pengar kan vara en startpunkt.

Poddar är också något som jag kan rekommendera, om du inte redan insett deras storhet.

Våra yngsta spelar gärna på roblox.com där du hittar många bra och enklare spel som kan spelas i webbläsaren.

Byt

Ta initiativet till byten. På jobbet, i bostadsområdet eller via nätet. Det har visat sig att våra grannar läser massor. Det finns alltså otroligt mycket nya och bra böcker i vårt hus och stort intresse av att byta och ge bort.

Vi försöker få till bokbytarbord när vi har en träff i bostadsrättsföreningen eller om det är någon samling på jobbet.

Underhållning behöver inte alls spränga en budget idag. Det finns en uppsjö av gratis filmer, tidningar, böcker och spel.

Tips på mer läsning

Läs gärna inlägget om hur du skapar en budget enligt 50/30/20 principen. Där avsätter man 30 procent av budgeten till kategorier som är “vad vi vill göra” och på så sätt så öppnar man för viss konsumtion av nöjen och kultur på ett snyggt vis.

Om du vill spara pengar lite mer övergripande än genom att spara på kultur och nöje så tycker jag du ska börja med att läsa inlägget 12 tips för dig som vill leva enklare och spara pengar.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.