Gratis – eller väldigt billiga – filmer, tidningar, böcker och spel. Tips & tricks!

Vi ska bara leva här en stund, sedan ska vi dö!

Ursäkta att jag är så direkt, men det är så det är.

Men låt oss inte fastna på det tråkiga. Förhoppningsvis är det en stund kvar till vi ska lämna in och ge andra plats här på jordskorpan.

Låt oss fokusera på hur vi får ut det mesta möjliga under vår korta tid här på jorden i stället.

Då är kultur och underhållning en viktig del. Därför är det också en viktig del av vår konsumtion och mångas månadsbudget. Men det är faktiskt bara dumt. Vi översvämmas av innehåll och underhållning. Det ska inte kosta många kronor att se, läsa, lyssna och spela det senaste, eller åtminstone nästan senaste.

Tvärtom, det är nästan så att den som vill spara pengar ska lägga rejält med tid och energi på just film, musik och läsning.

Vi lever i en märklig tid. Vissa påstår att samhällets klyftor ökar – dom har säkert rätt – men samtidigt så blir tillgången till innehåll i alla dess former allt mer demokratiserad. Gratis filmer, tidningar, böcker och spel är i princip vardag idag. Se det och fånga möjligheterna det ger!

Här nedanför listar jag våra favoritalternativ bland gratistjänsterna.

Även för det innehåll vi betalar för så är priserna högst humana. För relativt små belopp, som 139 kronor i månaden, så får vi tillgång till filmer och TV-serier samtidigt som alla andra. Även om det fortfarande finns många filmer som går upp på bio, så når de oss ganska snart i form av köpfilm och sedan har streamingtjänsterna dem snart också.

Detsamma gäller spel. Vi kör två prenumerationstjänster (Microsoft och Electronics Arts) här hemma och med det så köper vi inga spel alls längre. 

Spotify behöver knappast någon övrig presentation för den som gillar musik. Det behöver inte Storytel heller som är motsvarigheten för böcker. 

Gratis filmer, tidningar, böcker och spel

Biblioteket

På vårt bibliotek kan vi låna böcker (papper och digitalt), talböcker, film och spel. Vissa bibliotek, inte hos oss tyvärr, ger även tillgång till SvD och DN digitalt som går att ta med sig hem.

Här i Sundbyberg är biblioteket inte alls i samma klass som det var i Linköping. Böcker och talböcker finns. Det lär finnas spel, men inte till Xbox som vi använder. Men biblioteket erbjuder en tjänst som gör att jag kan läsa SvD och Aftonbladet gratis i digital form.

Det fungerar utmärkt på min digitala platta. Appen heter PressReader och den är allmänt tillgänglig. Sedan behöver man gå sitt bibliotek och sätta upp tjänsten. Den gäller då i fem dagar. Sedan behöver jag bara gå in och förnya min access genom att vara inloggad på ett speciellt nät någon minut.

Då jag jobbar vid biblioteket så tar det mig bara några minuter på fredag lunch om jag vill ha tidningarna gratis i helgen.

Naturligtvis är böcker det naturligaste att låna på biblioteket och det går utmärkt att låna dem på vanligt sätt eller för att läsa digitalt på läsplatta. Söka kan man göra på webben och reservera böcker likaså. Ett tips är att du lär dig hur systemet funkar hos dig.

Ofta samarbetar biblioteken med varandra på olika vis och det finns massa smarta tjänster som gör att utbudet är mycket större än man först kan tro. När vi pluggade senast lånade vi exempelvis en hel del kurslitteratur på nätet.

Biblioteken står också bakom videositen Viddla.se. Det är faktiskt en riktigt bra videotjänst för dig som letar svenska barnfilmer och internationella klassiker. Du behöver ett lånekort, sedan är det bara att titta.

Det vi redan har

Vi har knappast ett spel vi spelat färdigt eller en film vi sett två gånger (om det inte är ren barnfilm). Rätt många böcker vi har hemma har vi inte läst. Böckerna kommer från bokbytarbord vi brukar ordna och vi har i princip haft fri tillgång till böcker periodvis.

Vi har sakta börjat tugga oss igenom det vi faktiskt redan har. Spelen vi har nu var ju faktiskt dom vi önskade oss för ett par år sedan.

Det är inte alltid rätt att springa vidare till nästa grej. Tvärtom, en del av det man har hemma är klassiker både vad gäller böcker, musik och spel. De mäter sig ganska bra med många nyheter.

Ibland är gratis detsamma som att se det man har!

Nätet

SVT-play och TV4-play räcker långt jämfört med Netflix. Utöver det finns det dessutom fler svenska kanaler som TV3 och Kanal 5. Mycket är ganska bra och SVT kan ligga före Netflix i frisläppandet av avsnitt i vissa amerikanska serier.

Vissa bloggar är fantastiskt läsvärda. Försök hitta bloggar som tillför mer värde än att de postar varje dag.

Det finns massor av alternativt innehåll på Youtube. Lär dig hitta det du vill ha där. Om du inte använder Youtube ännu så är det dags att börja. Personligen anser jag att det är något av det bästa som hänt sedan tryffelmajonäs. Den här bloggens Youtubekanal om din tid och dina pengar kan vara en startpunkt.

Poddar är också något som jag kan rekommendera, om du inte redan insett deras storhet.

Våra yngsta spelar gärna på roblox.com där du hittar många bra och enklare spel som kan spelas i webbläsaren.

Byt

Ta initiativet till byten. På jobbet, i bostadsområdet eller via nätet. Det har visat sig att våra grannar läser massor. Det finns alltså otroligt mycket nya och bra böcker i vårt hus och stort intresse av att byta och ge bort.

Vi försöker få till bokbytarbord när vi har en träff i bostadsrättsföreningen eller om det är någon samling på jobbet.

Underhållning behöver inte alls spränga en budget idag. Det finns en uppsjö av gratis filmer, tidningar, böcker och spel.

Tips på mer läsning

Läs gärna inlägget om hur du skapar en budget enligt 50/30/20 principen. Där avsätter man 30 procent av budgeten till kategorier som är “vad vi vill göra” och på så sätt så öppnar man för viss konsumtion av nöjen och kultur på ett snyggt vis.

Om du vill spara pengar lite mer övergripande än genom att spara på kultur och nöje så tycker jag du ska börja med att läsa inlägget 12 tips för dig som vill leva enklare och spara pengar.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

16 tankar på “Gratis – eller väldigt billiga – filmer, tidningar, böcker och spel. Tips & tricks!”

 1. Jag började spela datorspel (inte konsolspel, känns som en onödig utgift när jag redan har en dator) sent i livet jämfört med andra så jag köper bara “gamla” spel på steam. De flesta brukar kosta 100-200:- istället för kanske 500-600:- som de kostade när de var nya. De är inte lika snygga som nya spel men det är väl egentligen ändå skillnaden.

  Svara
  • Japp, man kan ju lägga “larm” i Steam så man får veta när spelen är på rea. Spelen har blivit så bra att jag ser begränsat värde av att köpa det senaste.

   Dessutom ska man spela slut på spelen. Ett par gånger dessutom tycker jag.

   Har du någon uppfattning om hur mycket du lägger på spel under ett år?

   Svara
   • Ja precis, jag har några på bevakning och köper oftast bundles om jag kan. Kan inte annat än att hålla med dig! Dessutom kan man köra alla äldre spel på högsta grafikinställningarna så då får man i vilket fall som helst bättre grafik än om man hade spelat dem precis när de kom.

    Nja, jag spelar bara ett spel en gång. Sen är det roliga slut.

    Jag räknade ihop det nu, det stack iväg en del nu i december när steam hade sin rea och jag köpte två bundles. Totalt har jag lagt runt 2100:- på spel i år (köpte min speldator i januari). Det blir knappt 200:- per månad eller runt 100:- per spel (22 spel). Innan jag köpte de senaste bundles så hade jag redan några spel jag höll på med så har svårt att tro att kommer köpa speciellt mycket spel nästa år, om några alls. Hade jag lagt samma summa på nya släpp hade det blivit 3-5 spel.

    Svara
  • Plankar 🙂

   Bra poäng David. Den lilla kultur vi går på har främst varit i form av julklapp till familjen. Vi köper biljetter till oss själv och barnen. Men vi behöver inte så mycket mer. Givet det jag radade upp i inlägget så har vi mer än vi kan svälja. Jag känner inget köptryck alls att göra så mycket mer faktiskt.

   Jag gillar cykling, då blir det Eurosport några vårmånader.

   Betala för fotboll?

   Svara
  • Jag berörde inte tillgången till media från piratbukten eller Swefilm (om dom ens finns kvar) i inlägget eftersom jag inte använder dom eller ser någon direkt vits med dom. Men om man kan tänka sig att använda den typen av tjänster ökar utbudet ännu mera.

   Svara
 2. Har ingen tv sedan typ 10 år tillbaka, har ingen licens att betala eller Netflix och sånt då. Har ingen betalvariant för Spotify eller köper spel.
  Lånar böcker på bibblan, jag och några kompisar skickar pocket böcker vidare mellan oss om någon av oss har köpt en sådan. Jag kanske köper 2 pocket böcker om året i snitt. Talböcker fultankar jag samt någon enstaka film då och då. Går kanske på bio 1-2 gånger per år.
  Jisses, tänk – EN kategori där jag ligger bra till det i sparandet =) yey!

  Svara
  • Som sagt så har vi inget stort behov i dagsläget. Vi har faktiskt mer innehåll än vi kan svälja. Dessutom tycker jag att Netflix är lite för sunkig. Filmsidan är för dålig och serier har vi svårt att hinna och orka med.

   Svara
   • Tycker att alla streaming tjänster som vi har testat bara är för seriernas skull och serier passar oss väldigt bra då vi oftast kan sitta och titta i någon timme men inte mer vilket det tar med en film. Om man är ute efter film tycker jag att tjänsterna allmänt är rätt dåliga.

    Svara
    • Japp, vi är på samma spår. Serierna som finns på Netflix eller motsvarande är bra. Men en del finns via SVT och det räcker ganska långt för oss. Så det är inget fel på serierna men vi verkar inte vara konsumenter av just serier. Men vi hade Netflix ett år så det kan ändras.

     Svara
 3. Hej, tack för inspirerande blogg. Lite OT och egentligen passar i vilket inlägg som helst, men anta att alla (eller många) skulle ta till sig tipsen och sluta konsumera och började köra på gratis, vad skulle hända med ekonomin, företagen och i slutändan välfärden?

  Själva betalar vi 2 stycken medieabonnemang, Netflix och Spotify vilket vi anser är mycket prisvärt för vad man får. 178 kr /månad, 2136 kr / år känns helt ok att betala, efter att ha “piratat” i många år sen börjar på 90-talet då Internet kom 🙂

  Svara
  • Hej Adamski,

   Fråga vad som händer om vi slutar konsumera dyker upp lite då och då, inte minst på amerikanska bloggar. Vad tror du själv? Jag konsumerar ju fortfarande väldigt mycket och fortfarande i stil med en svensk på 70-80 talet.

   I själva verket så mår nog naturen och vi bättre av mindre konsumtion. Men det finns andra effekter som är mindre uppenbara. Om du inte köper en ny folkvagn utan cyklar i ditt samhälle så finns mycket köpkraft kvar för lokal konsumtion. När du köper Folkan lämnar du massor av pengar och åratals konsumtion till tyska fabriksarbetare. Pengarna hamnar inte lokalt. Jag kan i vilket fall som helst försäkra sig att värden inte går under om vi inte handlar.

   Från det ena till det andra. Inget snack om att Netflix och Spotify har poänger, men mycket på Netflix är också skit, eller redan tillgängligt gratis. Det ligger liksom i konsumtionssamhället, vi betalar för saker vi redan har tillgång till för att vi inte orkar se igenom helheten. För att ta ett kul och aktuellt exempel. I julhelgen så var vi hos en familj som hade både Viaplay och Netflix. Ändå gavs videoboxar med Bron bort. Bron har funnits gratis på SVT-play.

   I det här fallet har familjen först betalat Bron via licensavgiften. Sedan via Netflix, för att slutligen köpa en videobox.

   Svara

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng