Spara 2016 – Hur går det med era sparmål? Får jag komma med små tips?

Senast uppdaterad

Hur går det med sparandet? Satte du något mål för 2o16? 8% av 2016 är passerade när månaden är slut och du bör vara rejält på rätt väg i fall du satte mål. Jag har sammanställt en sparsida där mycket av våra idéer kring sparande är samlade i fall du vill ha inspiration. Du får gärna beskriva goda spartips eller länka till bra spartips där. Eller i övrigt kommentera på som vanligt naturligtvis.

Själv satte jag inga mål för 2016 då jag i princip övergett mål som princip för att styra livet i den riktning jag vill. Jag fokuserar mer på processen numera. En del i vårt sparande är därför att föra detaljerad kassabok, som ni sett att jag redan börjat med, och jobba med den. Förresten, är det några bloggare som är intresserade att hänga på i februari, så kan vi jämföra sedan?

 

[wp_ad_camp_2]

 

När jag skrev sidan jag länkde till så blev det klart hur stora förändringar vi gjort. Flyttat, gjort oss av med bilarna, slutat dricka alkohol, sänkt matkostnaderna till 60% mot vad de var i början på 2014, minskat försäkringskostnaderna till ett minimum och i princip skrotat utgiftsposten för nöjen.

Det känns väldigt roligt att ha lyckats med omställningen som vi gjort. Men samtidigt betyder det att lite av de lågt hängande frukterna är plockade och att vårt sparande ändrar skepnad. Vi har tidigare varit den välbärgade familjen som levt i överflöd. Våra utgifter nu är snart nere i socialbidragsnivåer och det krävs helt andra metoder för att spara mer.

Sidan kring sparande hittar du här ifall du inte klickade ovan.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

12 tankar på “Spara 2016 – Hur går det med era sparmål? Får jag komma med små tips?”

 1. Jag kan tänka mig att haka på, i alla fall med nedbrytningen av matkostnader. Eller så kör vi allt för maten är trots allt det stora jobbet att bryta ner….

  Apropå spartips så har jag ett lite annorlunda och kanske för vissa provocerande. Jag brukar om vi får presenter som vi inte vill ha och lapparna fortfarande är kvar gå och byta dem till andra saker. Några släktingar ger alltid barnen fruktansvärt fula och könsstereotypa kläder från en större svensk modekedja. Även om man inte har kvitto får man faktiskt ofta byta till andra saker från samma butik. På så sätt får barnen kläder som de tycker om och använder och jag sparar in pengar på klädbudgeten.

  Likadant fick jag en annan gång ett muffinsjärn från en elkedja som var deras eget märke. Till exempel Clas Ohlson har Coline som bara säljs där. Eftersom det inte var ett märke som såldes någon annanstans kunde jag använda pengarna till något jag kände att jag hade mer nytta av. Why not liksom?

  Svara
  • Kul, då är vi två. Vi fokar på maten så vi håller oss där för tillfället.

   Presenter är en jävla soppa tycker jag. Ska man generalisera ditt råd lite så är det allmänt ett bra tips att jobba med prylar man har. Byt och sälj. Låt aldrig en pryl bara ligga och “ruttna” utan se till att byta den mot något annat direkt. Kan man fånga läget då man kan byta i butik så är ju det kanon.

   Svara
 2. Intressant. Ville lämna ett spår efter mig.

  Studerar, men börjar snart se ljuset i tunneln. Har inte lyft studielån utan klarat mig på studiestöd och jobb. Tack vare att föräldrarna betalar en del av mina utgifter (för att de vill, kan, och även gjorde det åt min syster) har jag kunnat spara ihop ett femsiffrigt belopp (tänk euro) men också genom att tänka på vad jag köper.

  Har trillat in på det här med minimalism och insett att man klarar sig på mindre. Större inköp hägrar dock i horisonten men de ska tänkas igenom noga först, de där inköpen som jag inte visste om att jag sparade till…

  Svara
  • Hej Malin, spåra på! Det är välkommet!

   Jag är stark anhängare av minimalism och sparande men inte motståndare till inköp :). Det jag ångrar och som alltid stört mig är det “utspädda” livet jag haft under så långa perioder. Ett liv där jag inte hunnit med hälften av det jag velat göra och hälften av alla inköp i princip varit onödiga. Då är det så mycket klokare att leva måttfullt och spara till det man inte visste om att man sparade till.

   Svara
 3. Processen är alltid viktigast men jag tycker att sparmål triggar lite så kommer nog att fortsättd med det under hela akumuleringsfasen = så länge frun jobbar vilket är några år till.

  Ska göra ett försök med detaljerade uppföljning av matkostnader…får se om det blir i Februari eller senare?

  Svara
 4. Jag är personligen också ganska kluven gällande måltänkande. Det finns naturligtvis en mängd fördelar, men jag upplever att nackdelarna ofta tar överhanden. Att sätta upp rimliga mål är t.ex. ganska svårt – är det för lätt är det knappt ett mål, är det för svårt ligger misslyckandet när till hands. Mycket beror nog också på vilken typ av personlighet man har – ett idrottspsyke sporras nog mer också av sparmål! Jag däremot har en tendens att ge upp inför målsättningar, lite oklart varför. Därför ska jag undersöka om jag kan hitta en annan typ av målsättning som snarare kopplar till livsstil och dagliga val på något sätt.
  Du skriver just att du fokar på processen mer – vad innebär det mer konkret, utöver kassabok?

  Svara
  • Hej det fattiga landskapet,

   När jag säger att jag fokuserar på processen så menar jag att jag snarare tänker saker jag ska göra repetitivt än ett belopp av sparade kronor. Så att skriva kassabok varje månad, med detaljerad avstämning uppdaterad var fjortonde dag är vårt val för inledningen av året. Sedan ska resultatet stötas och blötas lite så att vi lär oss något. Så kassaboken ska pratas igenom. Reflekteras över.

   Sedan kan man gå vidare. Planera meny och inköp på veckobasis.

   Som en kommentar, väldigt få framgångsrika idrottare på toppnivå sätter mål av den typ vi tror. Om man springer 1 mil på 60 minuter så kan man sätta ett mål att springa på 55, det är så att säga självförklarande vad som behöver göras. Men under 40 minuter på milen så är allt fler mål processorienterade. De blir i stället: träna två gånger om dagen. Viss distans. Viss mängd intervallträning. Sömn …

   Svara
 5. Tusen tack för sparlistan! Sååå mycket nyttigt! Precis vad jag behöver nu. Jag har infört halveringsleken hemma. Allt ska bantas med 50%….så behöver alla tips!

  Svara
  • Hej Startommittilivet och välkommen hit!

   Att banta allt med 50% är inget dumt mål men det kan vara lite lite inom vissa områden 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng