Spara 2016 – Sparande är ett nördigt substitut!

Visste du att medellivslängden har varit under trettio en ganska stor del av hela mänsklighetens historia? Man kunde räkna med att få vara vuxen i ungefär tio år, är du med? Det fanns ingen pensionsplanering. Det fanns ingen planering. Ingen tid för planering. Ingen tid för en framtid. Med sedan började medellivslängden öka och folk började få mer och mer framtid, så då började de tänka mer på den. På framtiden. Och nu har livet blivit framtiden. Varenda ögonblick i livet levs för framtiden – man går på high school för att kunna gå på college för att kunna få ett bra jobb för att kunna skaffa sig ett fint hus för att ha råd att skicka sina ungar till college för att ..
– Margo i boken Pappersstäder av John Green.

Jag tänkte skriva några inlägg om hur vi kan spara pengar i 2016. Men jag tänkte inte börja med siffror eller smarta sparknep även om det kan bli något sådant lite senare. Jag tänkte inte alls prata rabattkuponger, smarta kontokortsval eller hur du förhandlar räntan på banklån. Dels för att så många andra gör det så mycket bättre än jag men också för jag tycker att det är fel fokus. Du kommer förstå varför om du orkar igenom detta långa inlägg.

Jag tänkte börja serien med att fundera på varför vi ska spara pengar, gneta med utgifter och frivilligt avstå det andra har eller gör? Varför ens bry sig?

Vad är målet med sparandet? Som jag ser det så finns det två principiellt olika typer av sparande.

  1. Kortsiktigt sparande med ett mål relativt tydligt mål. För att spara till något, så som en resa eller för att betala av en skuld. Sparandet är en del i ett beteende som ska leda till ett väldefinierat mål.
  2. Som en del i strävan efter frihet. Frihet att slippa köpa och göra. Frihet att styra egen tid. Sparande i det här fallet är en del i ett livsmönster. I engelskan finns ett uttryck som är frugal, som kan översättas till sparsam i svenskan. Men frugal är mer än sparsam, det innefattar också att vara återhållsam och restriktiv med såväl pengar, sitt fokus och som tid. En person som är “frugal” är betydligt friare.
Fight Club och minimalism
Är sparande ett sätt att leva som genomsyrar ditt liv eller sitter du med dina kalkylark och nördar?

Jag är bara intresserad av sparande som del i en frihetssträvan som i punkt 2. Jag har hela mitt liv förstått att jag kan handla billigare korv på Lidl, betala mindre för huset över en livstid om jag amorterar mer varje månad och spara el om jag släcker lampan på toaletten. Men jag kunde inte brytt mig mindre. Visst, jag blev förbannad över att pengarna rann iväg tidigare. Jag blev frustrerad att tiden inte räckte till. Jag var trött, stressad och begränsad. Men det var ju något annat, eller hur? Det var ju alla andra också och knappast en fråga om ekonomi. Vi hade ju en fantastiskt god ekonomi!

 

[wp_ad_camp_2]

 

Sakta gick det upp för mig att jag var ansvarig för mina val, vårt liv och det var valen och inställningen som gjorde att pengarna och tiden tog slut. Att jag var så trött att jag var tvungen att blunda när jag gick var en konsekvens av mina beslut och min inställning till livet. Det måste inte vara så.

Om du sparar för frihet så är kalkylarken och den rabatterade fjällresan på ICA-kortet en väldigt liten del. Mycket handlar om att välja bort eller att välja annorlunda. Att fokusera på siffror kan bara bli ett nytt nörderi som gör att du missar poängen och de stora fantastiska förändringar du kan göra för att bli fri*.  Här är grundstenarna som jag tycker du ska ta till dig i 2016:

  • Designa livet så att det blir enklare. Bort med pendling. Bort med stora bostadsytor och förråd. Se till att barnen blir självständigare och självgående. Öka glädjen i att leva lokalt. Se möjligheterna nära. Ska förändringarna ge resultat måste dom vara förhållandevis stora. Paretoprincipen som jag skrivit om tidigare säger att du inte kan förvänta dig några speciella resultat från små insatser. Ökad frihet når du helt enkelt inte genom att skjuta upp bilbytet ett år. Bilen ska bort! De stora besparingarna kommer från utgifter som utgått.
  • Lycka är en känsla. Förstå att det är en känsla och lär dig hur du ska vårda och bygga den känslan. Det är inte genom att injicera lycka genom finare vin på lördagen eller genom att köpa större hus. Det funkar inte så! Är det svårt att greppa? Läs en bok om lycka tidigt på året. Varför inte börja med “Varva ner, kom i takt med livet”, av Richard Carlson och Joseph Bailey.
  • Öka distansen till dig själv och dina krav. Försök frigöra dig från dina måsten och krav. Kan du inte åka kollektivt av något märkligt skäl eller ens i en bil utan a/c så har du krav som inte är rimliga och du verkar inte kunna förhålla dig till dom. Nästan alla krav på bekvämlighet kan ifrågasättas. Läs gärna boken “Befria tanken”.
  • Börja för kassabok och beräkna din nettoförmögenhet.

Ok, som råd till dig som vill börja spara är de flesta punkterna ovan ganska vaga och som så odugliga. Det finns alltså skäl att återkomma, men jag tycker också du ska fundera lite själv över det jag skrivit. Vi började föra kassabok efter att vi flyttat från landet och sålt av det mesta vi hade i form av bilar och husvagn. Från juni 2014 fram till årets slut hade vi utgifter på 286 tusen kronor. Samma period i år skulle jag tro att vi hamnar kring 235 tusen kronor (december återstår – jag antog att vi hamnar på 35 tusen i december – och jag räknar inte heller med handpenning på gården då). Samma period 2013 skulle jag tippa vi gick mer eller mindre jämt ut och spenderade kring 500 tusen kronor.

Den här typen av besparingar är inte möjlig genom att blanda egen tvål eller genom att ta med matlåda någon gång i veckan. Så därför är det lite knasigt att börja där. Men gud vilken förändring i livet det är!

* Om du inte läst den här typen av bloggar så mycket så är kanske en del av det som står i inlägget nytt, men tyvärr är inget det jag säger nytt eller något som jag kommit på. Så upplägget jag presenterar här är ganska standard även om det inte är den konventionella spara 10% av din lön budskapet.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.